Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Manastır için patrikhane yetkilileri Çüngüş'te

        (Fotoğraflı)

        Hacı Güneş

        DİYARBAKIR (İHA) - Diyarbakır'ın Çüngüş ilçesinde bulunan ve Bizans dönemine ait olan tarihi Meryem Ana Manastırının onarılması yönünde Çüngüş Belediye Başkanı Zübeyir Arslanca tarafından başlatılan çalışmalar çerçevesinde, İstanbul Patrikhanesi Patrik Yardımcısı Arem Ateşyan Çüngüş'e gelerek incelemelerde bulundu.

        Konuyla ilgili açıklama yapan Çüngüş Belediye Başkanı Zübeyir Arslanca, Manastırın Doğu Roma İmparatorluğu zamanında faal olarak çalıştığını ancak 1915'ten sonra tahrip olduğunu, tahrip olan manastırın restore edilmesi yönünde gerekli başvurularda bulunulduğunu belirterek, en son İstanbul Patrikhanesi Patrik'i ile görüştüğünü, yapılan görüşme neticesinde Patrik Yardımcısı Arem Ateşyan'ın Çüngüş'e gelerek incelemelerde bulunduğunu söyledi.

        Çüngüş ilçesinde bulunan ve Doğu Roma İmparatorluğu'ndan kaldığı tahmin edilen tarihi Meryem Ana Manastırının onarılmayı beklediğini vurgulayan Belediye Başkanı Zübeyir Arslanca, merkeze yakın konumda bulunan ve günümüze kadar sadece kilise kısmı ayakta kalan manastır ile ilgili olarak çeşitli girişimlerde bulunduklarını ifade ederek, "İlçemizde kış şartları çok ağır geçiyor. 3-5 yıl içerisinde manastıra müdahale edilmez ise böylesi bir tarih kökten tahrip olacaktır" dedi.

        "Doğu Roma İmparatorluğundan kalma"

        İlçede bulunan tarihi cami ve kilise için restorasyon çalışmalarının devam ettiğini, Meryem Ana Manastırı için de yetkililerden yardım beklediklerini belirten Arslanca, "Bu manastır Doğu Roma İmparatorluğu zamanında faal olarak çalışmaktaydı ancak 1915'ten sonra tamamen tahrip oldu. İlçemizin Adıyaman'a bağlantı yolu olan köprü, yapılan baraj nedeniyle sular altında kaldı. Bunun neticesinde ilçe çıkmaz bir sokak konumuna geldi ve ekonomik olarak çökmüş durumda. Halbuki ilçemizde o kadar güzel şeyler var ki turizm açısından görmüş olduğunuz tarihi manastır, kilise, köprüler, hamam, camimiz var. Bunların çoğuna el atılmamış. Bu konuda yetkili olanların gelip görmesini istiyoruz. 3-5 yıl içerisinde manastıra müdahale edilmez ise böylesi bir tarih kökten tahrip olacak. Yazık, günahtır diye düşünüyorum. Buradan valimize içtenlikle teşekkür ediyorum. Tarihi kilise ve camimizin onarımı için yardımcı oldu. Proje ihalelerini yaptık. İhalede netleşti. Restorasyon çalışmaları için projelerimizi tekrar sunduk. Manastır ile ilgili o günün şartlarında bütçe yeterli olmadığı için uygun görülmemişti. Manastırın, tekrar en azından 1915 öncesine kadar tahrip olan kısmının restorasyonun yapılmasını istiyoruz" diye konuştu.

        (MB-AKK-Y)

        25.01.2018 14:08:52 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Diyarbakır haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Diyarbakır Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Diyarbakır İlçeleri
        Tüm Diyarbakır Haberleri
         Diyarbakır

        Diyarbakır

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa