Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Arıcılar peteklerini korumak için çare bekliyor

        (Fotoğraflı)

        Demet Leyne

        MUĞLA (İHA) - Başarılı arıcıların ödüllendirildiği ve arıcıların sorunlarının konuşulduğu toplantıya katılan Milaslı arıcılar, petekleri soğuk ortamda muhafaza edemedikleri için büyük zarara uğradıklarını belirterek; petekleri korumak için soğuk hava deposu ya da şoklama tesisi ihtiyaçlarının karşılanmasını istediler.

        Milas Milli Eğitim Müdürlüğü ve Milas Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü işbirliğinde açılan Arıcılık Kursu, Milas Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde görevli Veteriner Hekim Yusuf Demirezen öğreticiliğinde tamamlandı. 70 saatlik eğitimde; arıcılıkta kullanılan modern yöntemleri, arı sağlığı, kış bakımı, arı beslenmesi ve arı hastalıkları hakkında ayrıntılı bilgilendirilen kursiyerler, kurs sonunda sınava girerek belge almaya hak kazandı. Bakanlığın çeşitli desteklemelerinde gerekli olan belgeyi almanın sevincini yaşayan arıcılar için MİTSO başkanlığında toplantı düzenlendi.

        Muğla Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Enver Aydın, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Eşref Arslan, MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, MAYBİR Gıda Mühendisi Yasin Kırgız'ın katılımıyla düzenlenen toplantıda Milaslı arıcıların sorunları üzerine fikir alışverişi yapılırken; kursu dereceyle tamamlayan Yusuf Önen, Sadık Korkmaz ve Aşkın Semerci'ye kovan hediye edildi.

        Toplantının açılış konuşmasını yapan İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Eşref Arslan, Milas'ta 160 bin adet arı kovanı sayısı bulunduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti: "Muğla genelinde Milas arıcılık faaliyetinin yoğun olarak yapıldığı ilçelerden birisidir. İlçemizde 94 mahallede 713 arı işletmesi ve 160 bin kovan var. Konaklayıcı arıcı sayısı ise bin 844, konaklayan kovan sayısı ise 370 binlere varmaktadır. Dönemine göre Adana, Aydın, Ordu, Mersin, Afyon, Konya ve Niğde'den gelen arıcılar Milas'ı seçmektedir. 15 bin hektar Basralı alanın yer aldığı Milas, bu veriler göz önüne alındığında ciddi bir kapasiteye sahip olduğunu ispatlamaktadır."

        Katma değeri yüksek ballar üretilerek bal fiyatlarının hem üretici hem de tüketiciyi koruyan bir politikayla düzenlenmesi gerektiğini belirten Muğla Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Enver Aydın ise coğrafi işaret konusunda MAYBİR ve Marmaris Ticaret Odası arasında uzlaşma sağlandığını ve Muğla olarak coğrafi işaretin alınacağını müjdeledi.

        Milas'ın ürünlerinden zeytin ve zeytinyağı için ciddi atılımları gerçekleştirmenin gururunu yaşadıklarını ifade eden MİTSO Başkanı Reşit Özer, balın da ilçenin en başat ürünlerinden biri olduğunu belirterek, "Milas'ta Sakarkaya'da üretilen kırmızı balımız bugün büyük market raflarında yerini almaya başladı. MİTSO olarak ilçemizin değerlerinden olan balımızın tanıtımı, pazarlanması için gereken yatırımları yapmaya hazırız. Arıcılarımızın sorunlarının çözülmesi için de adım atacağız." dedi.

        Gıda Mühendisi Yasin Kırgız ise bal sektöründe ciddi gelişmelerin yaşandığını belirterek, kaliteli bal üretimi yapmanın ve pazarlamanın önemine vurgu yaptı.

        Toplantıda söz alarak sorunlarını dile getiren Milaslı arıcılar, kovanlarda kullandıkları peteklerin soğuk ortamda muhafaza edilmediği takdirde büyük zarara uğradıklarını belirterek; "Başka şehirlere misafir arıcı olarak gittiğimizde peteklerimizi korumak için o şehrin soğuk hava depolarını kullanıyoruz. Ancak ilçemizde böyle bir imkân olmaması bizi gerçekten zarara uğratıyor. Koruyamadığımız peteklerden verim alamıyoruz. Bu nedenle peteklerimiz korumak için bir soğuk hava deposuna yada şoklama işlemi yapabileceğimiz bir tesise ihtiyacımız var." diyerek çözüm istediler.

        Toplantı arıcıların sorunlarının not edilmesi ve hatıra fotoğrafı çekimiyle son buldu.

        (MB-Y)

        24.01.2018 13:51:38 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Muğla haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Muğla Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Muğla İlçeleri
        Tüm Muğla Haberleri
         Muğla

        Muğla

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa