Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Edremit'te 1. Van Balığı ve Ayran Aşı Festivali

        (Fotoğraflı)

        VAN (İHA) - Van'ın Edremit Belediyesi tarafından düzenlenen '1. Van Balığı ve Ayran Aşı' festivali renkli görüntülere sahne oldu. Uzun kuyruklar oluşturan vatandaşlar, ikram edilen Van balığı ve ayran aşının ardından halay çekerek eğlendi.

        Van Denizi ve Van balığının tanıtılması amacıyla Edremit'e bağlı Fırat Mahallesi'nde düzenlenen '1. Van Balığı ve Ayran Aşı' festivalinin ilki gerçekleştirildi. Edremit Belediye Başkan Vekili Atıf Çiçekli'nin de bizzat katılım gösterdiği festivalde, vatandaşlar bir arada olmanın mutluluğunu yaşarken, balık almak için uzun kuyruklar oluşturuldu. Başkan Vekili Çiçekli de vatandaşlara balık hazırlayıp dağıtırken, kimi vatandaşlar da şarkılar eşliğinde halaylar çekerek doyasıya eğlendi. Yaklaşık 500 kilo balığın tüketildiği festivale gelen mahalle sakinleri, düzenlenen etkinlikten dolayı Edremit Belediyesi ve Başkan Vekili Atıf Çiçekli'ye teşekkür ederken, çocukların palyaçolar eşliğinde eğlenmeleri ise görülmeye değerdi.

        "Ne yazık ki Van, denize sırtını dönmüş"

        Gerçekleştirilen festival ile ilgili basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Edremit Belediye Başkan Vekili Atıf Çiçekli, birincisini gerçekleştirdikleri festivalin birkaç haftada bir olmak üzere tüm mahallelerde düzenleneceğini belirtti. Van balığını, Van Gölü'nü tanıtma adına faaliyetlerinin, gayretlerinin süreceğini ifade eden Çiçekli, "1. Van Balığı ve Ayran Aşı Festivalimiz' yöresel tabiriyle 'Ayran aşı balık başı' şenliğimize gösterilen ilgiden son derece memnunuz. Biz 14 ay önce göreve başladığımızda, şöyle bir ifademiz olmuştu. Ne yazık ki Van, denize sırtını dönmüş, Van, göle sırtını dönmüştü. Bu sırtını dönme hali ne yazık ki belli bir süredir de devam ediyor. Biz bunun değişmesi için, Van Denizi'nden vatandaşlarımızın hakkıyla faydalanması için, bu kültürün, deniz kültürünün, göl kültürünün bütün vatandaşlarımız tarafından benimsenmesi ve faydalanılması için çeşitli projeler ürettik ve adımlarımızı attık" dedi.

        "İnci kefali şifa özelliği taşıyan bir balık türüdür"

        Yıllardır devam eden sahilin işgali sorununu geçen yıl bu zamanlar ilk adımı atarak temizlemesini yaptıklarını ve ilan ettikleri sahil bandı projesinin yüzde 86'sının tamamlandığını vurgulayan Çiçekli, "Yine bu kapsamda piknik mesire yerlerimizi bitirmek üzereyiz. Yine plajlarımızı yaptık. Bu yıl inşallah ikinci, üçüncü plajımızı yapacağız, onunda müjdesini buradan vermek istiyorum. Biliyorsunuz biz Vanlılar, deniz diyoruz. Van Denizimizin endemik bir türü olan inci kefali, bizim nazarımızda şifa özelliği taşıyan bir balık türüdür. Bizler bunun hem korunması, hem gelecek nesillere aktarılması hem de tüm toplum tarafından tüketilmesi ve topluma yayılması için bu gayretimizi sürdürüyoruz. Deniz ile beraber olma, deniz kültürü ile yaşamanın gerekliliklerinden biri de bu. Bu kapsamda bugün Fırat Mahallemizde etkinliğimizi gerçekleştiriyoruz. Katılım, ilgi ve alaka çok güzel. Bu kapsamda yaklaşık bir haftadır balığın yakalanmasından, tutulmasından, temizlenmesinden, pişirilmesinden, bu etkinliğimizin duyurulmasında emeği geçen bütün personelimize teşekkür ediyorum. Bizlerin yaptığı bütün faaliyetlerde burada da bizleri yalnız bırakmayan vatandaşlarımıza, kardeşlerimize, dostlarımıza çok teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

        "Buraların tarihi, turizmi ve potansiyeli ile anılmasını istiyoruz"

        Bu tarz etkinliklerin artarak devam edeceğini de sözlerine ekleyen Çiçekli, "Artık Van, artık Edremit geçmişte olduğu gibi birisi yavrusunu gönderdiği zaman 'aman evladım dışarı çıkma, aman dikkatli ol, aman sıkıntı yaşama' gibi negatif algılarla anılan bir yer değil. Tarihiyle, turizmiyle, potansiyelleriyle, deniziyle, güzellikleriyle anılan bir yer haline getirmek istiyoruz. Bütün etkinliklerimizin altyapısında da bu düşünlerimizin olduğunu ifade etmek istiyorum" dedi.

        Yapılan açıklamanın ardından Başkan Vekili Çiçekli, vatandaşlarla birlikte halay çekerken, balık festivali akşam saatlerine kadar sürdü.

        (MSA-Y)

        21.01.2018 15:53:47 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Van haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Van Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Van İlçeleri
        Tüm Van Haberleri
         Van

        Van

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa