Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ortahisar Entegre Su Projesi AB heyetiyle masaya yatırıldı

        (Fotoğraflı)

        TRABZON (İHA) - Trabzon'un Ortahisar ilçesinde 51 mahallenin içme suyu şebekesini yenileyecek olan Ortahisar Entegre Su Projesinin değerlendirme toplantısı, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ve AB Türkiye Delegasyonun katılımıyla gerçekleştirildi.

        Avrupa Komisyonuna yapılan hibe finansman başvurusu kapsamında AB heyeti ve Bakanlık yetkilileri, bir hafta boyunca Trabzon'da çeşitli incelemelerde bulundu. 15 Ocak Pazartesi günü şehre gelen heyet, saha incelemelerini tamamlandı. Heyetin Trabzon'daki temaslarının son gününde değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, TİSKİ Genel Müdürü Recep Köksal, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı AB Yatırımları Dairesi Başkanı İsmail Raci Bayer, AB Türkiye Delegasyonu Heyeti, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Vedat Çiftçi ile DSİ ve müşavir firma yetkililerinin hazır bulunduğu toplantıda proje ayrıntılarıyla değerlendirmeye tabi tutuldu.

        Toplantının açılışında Ortahisar Entegre Su Projesi hakkında bilgilendirmede bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı AB Yatırımları Dairesi Başkanı İsmail Raci Bayer, "Bu proje şimdiye kadar yönettiğimiz projeler içinde büyük bir proje olarak yer alıyor. Belediyemiz tarafından erken yola çıkıldığı için önemli oranda yol alındı" dedi. Bayer, "Projemiz, 765 kilometre içme suyu şebekesi inşası, 26 kilometre isale hattı inşası, depo ve ilgili terfi merkezlerinin inşası ve rehabilitasyonu, pompa istasyonları inşası ve rehabilitasyonu, skada sistemin kurulması, bunun yanında diğer yapıların ve ekipmanların kurlumu olmak üzere 70.7 milyon euro maliyetli dev bir projedir. Hibe oranı uzmanlarımızca belirlenecek olup şuanda yüzde 63,1 AB hibesi masadadır ancak bu ziyaretten yapılacak revizyonlarla bu orana son hali verilecektir. Burada hatırı sayılır oranda ulusal katkımız var. Yüzde 14,8'i Bakanlık hibesi öngörülmektedir. Proje maliyetinin geri kalan kısmının ise TİSKİ Genel Müdürlüğü tarafından İLBANK kredileriyle karşılanması planlanıyor" diye konuştu.

        Köksal: "2012'den beri bu projeyi çalışıyoruz"

        Toplantıda AB Delegasyonuna seslenen TİSKİ Genel Müdürü Recep Köksal ise, projenin Ortahisar için önemine dikkat çekti. Köksal, "2012 yılından itibaren üzerinde çalışılan bir projenin hafta başından bu yana teknik değerlendirme çalışmalarını gerek arazide, gerek ofis çalışmalarında değerlendirmektesiniz. İklim değişikliğinin etkilerinin ağır şekilde hissedilmeye başlandığı son yıllarda Ortahisar için geliştirilmiş olan içme suyu projesi büyük önem haizdir. Biz umuyoruz ki bu proje ile birlikte bizim ihtiyaçlarımızı, sorunlarımızı, imkânlarımızı değerlendirecek ve buna göre bir karara varmış olacaksınız" ifadelerini kullandı.

        AB: "Proje Brüksel'de de incelenecek"

        Ortahisar Entegre Su Projesi Değerlendirme Toplantısında, TİSKİ Genel Müdürlüğü yetkililerince sunumu yapılan proje ayrıntılarıyla değerlendirmeye tutuldu. AB Türkiye Delegasyonu yöneticisi Asuman Özaltay, proje başvurusunun Bakanlık tarafından Kasım sonunda yapıldığını hatırlattı. Saha ziyaretlerinin önemine dikkat çeken Özaltay, "Projenin gerekliğini hepimiz gördük. Coğrafyadan dolayı sizin zorluklarınız var. Mevcut sistemi anladık. Gerçekten bir yenilemeye ihtiyacınız var. Bunu anladık, gördük. Proje büyük proje olduğu için bizim bağlı olduğumuz genel müdürlükte, Brüksel'de de incelenecek" şeklinde konuştu.

        Gümrükçüoğlu: "Bu proje sorunlara son verecek"

        Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu değerlendirme toplantısının ardından yaptığı açıklamada uzun yıllardır üzerinde çalıştıkları projenin Trabzon şehir merkezi için ciddi önem arz ettiğini söyledi. Bu projenin sahaya tatbik edilmesiyle içme suyundaki kayıp kaçak oranının minimize edileceğini, sık sık yaşanan arızaların ve su kesintilerinin son bulacağını belirten Gümrükçüoğlu, başta enerji olmak üzere birçok alanda ciddi şekilde tasarruf sağlanacağını da sözlerine ekledi.

        Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu'nun, Trabzon İl Belediyesi Başkanı olduğu dönemde hazırlığına başladığı ve Bakanlık koordinasyonunda hazırlıkların tamamlanmasıyla AB'ye finansman başvurusu yapılan Ortahisar Entegre Su Projesinin toplam maliyetinin 318 milyon TL olarak tahmin edildiği belirtildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanan projenin IPA 2 dönemi kapsamında finanse edilmek üzere Avrupa Komisyonuna finansman başvurusu yapıldığı bildirilirken, 70.7 milyon Euro maliyetli projenin yüzde 63.1'ine denk gelen 40.5 milyon Euro'luk kısmının AB hibesi olarak talep edildiği kaydedildi. Proje maliyetinin yüzde 14.8'inin Bakanlık hibesi, yüzde 22.1'inin ise İLBANK kredisi olarak karşılanması planlanıyor.

        (OK-ÖS-Y)

        21.01.2018 15:21:44 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Trabzon haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Trabzon Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Trabzon İlçeleri
        Tüm Trabzon Haberleri
         Trabzon

        Trabzon

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa