Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Van'da rahim ağzı kanseri için farkındalık çalışması

        (Fotoğraflı)

        VAN (İHA) - Van İl Sağlık Müdürlüğü Kanser Birimi, "Serviks (Rahim Ağzı) Kanseri Bilinçlendirme Ayı" nedeniyle çalışma başlattı.

        İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şubesi tarafından toplum tabanlı taramaları yaygınlaştırmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla "Serviks (Rahim Ağzı) Kanseri Farkındalık Ayı" olarak belirlenen ocak ayı için çalışmalar başlatıldığı bildirildi. Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şubesi Müdiresi Aysel Ovalıoğlu, Dabbaoğlu ve Feqiye Teyran parklarında vatandaşları rahim ağzı kanseri hakkında bilgilendirmek ve bilinçlendirmek amacıyla stantlar açıldığını söyledi. Vatandaşa ücretsiz kanser taramaları hakkında bilgi verip broşür dağıtıldığını da dile getiren Ovalıoğlu, "Rahim ağzı kanseri sık görülen bir kanser türü olup, erken evrede tespit edildiği zaman tedavi edilebilmektedir. Dünyada 45 yaş altı kadınlarda en sık görülen 2. kanser türüdür. Meme ve akciğer kanserinden sonra kanserden ölümlerin önde gelen üçüncü nedenidir. Türkiye'de ise en sık görülen 8. kanser türüdür. Rahim ağzı hücreleri anormalleşip kontrolsüz bir şekilde büyümeye başlayıp 10-15 yıl içinde ilerleyerek kansere dönüşür. Tarama testleriyle kansere dönüşmeden bu değişiklikleri saptamak mümkündür. Bu nedenle rahim ağzı kanseri önlenebilir bir hastalıktır. Hastalığın belirtileri; adet dışı vajinal kanama, cinsel ilişki sırasında ağrı veya lekelenme, anormal vajinal akıntı ve sırt, bacak veya kasık ağrısı, halsizlik, kilo kaybıdır. Ancak genellikle hastalık iyice ilerleyinceye kadar hiçbir belirti vermez. İl Sağlık Müdürlüğü olarak kanserin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu, iyileşmenin ve kaliteli yaşam sürmenin erken teşhis ile mümkün olduğunu hatırlatır, halkımızı kanser taramalarını yaptırmak üzere KETEM'e davet ediyoruz" dedi.

        (MSA-Y)

        19.01.2018 12:59:36 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Van haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Van Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Van İlçeleri
        Tüm Van Haberleri
         Van

        Van

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa