Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yarıyıl tatili öncesi uzmanından velilere 'karne' uyarısı

        - Aile Danışmanı ve Eğitim Uzmanı Müjgan Gölçük Yağcı:

        - "Çocuğun sadece karnesi zayıftır, kişiliği değil"

        - "Sömestr tatili çocuklar kadar aileler içinde önemlidir"

        (Fotoğraflı)

        Hayati Kanat

        AFYONKARAHİSAR (İHA) - Yurt genelinde olduğu gibi Afyonkarahisar'da da yaşanacak karne heyecanı öncesi velileri uyarılarda bulunan Aile Danışmanı ve Eğitim Uzmanı Müjgan Gölçük Yağcı, karnesinde düşük not olan öğrenciye, zayıf öğrenci muamelesi yapılmaması gerektiğini belirterek, "Çocuğun sadece karnesi zayıftır, kişiliği değil, kişiliğine genelleme yapılması doğru değildir" dedi.

        Gölçük yarıyıl tatili öncesi tüm Türkiye'de karne heyecanı yaşayacak öğrencilerin, bir dönem boyunca verdikleri emeklerinin karşılığı olan karnelerini almayı beklediklerini söyledi. Karnesinde zayıf ve düşük not olan öğrencilerin velilerine uyarılarda bulunan Yağcı, "Çocukların karne notlarına göre yargılanmaması, başka öğrencilerle kıyaslanmaması ve karnesinde zayıf olan öğrencilere yaklaşımlar konusunda ailelerimizi duyarlı olmaya davet ediyoruz. Özellikle karne başarısını pahalı ödüller ile eşleştirmekten kaçınalım. Kişiselleştirme ile karnesi zayıf gelen çocuğa, zayıf öğrenci muamelesi yapılmamalıdır. Çocuğun sadece karnesi zayıftır, kişiliği değil, kişiliğine genelleme yapılması doğru değildir. Kişiliğine yönelik olumsuz davranışlarla karşılaşan çocuk yalnızca, 'başarılıysam değerliyim ve yeterliyim, başarısız olursam kimse beni sevmeyecek' gibi işlevsel olmayan gerçek dışı düşünceler geliştirebilir. Bu durum çocukta, öz güven eksikliğine ve dolayısıyla ikinci döneme de motivasyonu düşük başlamasına neden olabilir. Ayrıca, 'sadece başarılı olursam toplumdan onay ve değer görebileceğim' inancı ile yalan söyleme ya da kaçınma davranışları gibi yollara başvurabilir. Kimi çocuk matematikte iyiyken kimisi resimde, el becerisinde iyi olabilmektedir. İlgi ve beceriler her çocukta farklıdır. Her çocuğun özel olduğunu unutmayalım" diye konuştu.

        "Sömestr tatili çocuklar kadar aileler içinde önemlidir"

        Çocuklar kadar aileler için de sömestr tatilinin önemi olduğuna dikkat çeken Yağcı, açıklamalarına şöyle devam etti:

        "Çocuklar için gerçek anlamda dinlendirici, rahatlatıcı ve motivasyonla ikinci döneme başlamalarını sağlamak ailelerin elindedir. Aile fertlerinin birbirleriyle yakınlaşması için ailece oyun oynamak, sofrayı beraber hazırlamak, film izlemek, bir yeri gezmek gibi aktiviteler yapılabilir. Yarıyıl tatili anne-babayla ilişkilerin yeniden düzenlenmesi ve aile iletişiminin arttırılması için fırsat oluşturur. Aynı zamanda, geniş aile bağlarının geliştirilmesi için de uygun bir zamandır. Çocuğun ilgisi ve yeteneği doğrultusunda aktivitelerin düzenlenmesi ve bazı aktivitelerde çocuğun akranlarıyla bir araya gelerek sosyalleşerek eğlenmesi de önemlidir. Bu aktivitelerin, ders ortamından uzak olması gelecek dönem için çocuğun motivasyonunun artması için gereklidir. Tatilde çocukların televizyon, bilgisayar ve tablet ile çok vakit geçirmemesine özen gösterilmelidir.Tatil boyunca çocuğun içinde bulunduğu şartlar göz önünde bulundurulmalı ve zayıf karneye nelerin sebep olduğu araştırılmalıdır. Öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği, duygusal sorunlar, aile ve okulda yaşanan problemler, ders çalışma ortamının uygun olmaması gibi faktörler çocuğun karne notlarında etkili olabilir. Bir sonraki okul dönemi için bu faktörlerin araştırılması ve gerekirse bir uzmandan yardım alınması önemlidir."

        (HK-

        18.01.2018 15:56:58 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Afyonkarahisar haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Afyonkarahisar Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Afyonkarahisar İlçeleri
        Tüm Afyonkarahisar Haberleri
         Afyonkarahisar

        Afyonkarahisar

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa