Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Milas'ta 3 işletme hastalıktan ari sertifikası aldı

        (Fotoğraflı)

        Demet Leyne

        MUĞLA (İHA) - Muğla Milas'ta hastalıktan ari işletme çalışmaları kapsamında 3 işletmeye, hastalıklardan arındırılmış anlamına gelen hastalıktan ari işletme sertifikası verildi. 341 hayvan bulunan işletmelere bu kapsamda 136 bin 400 lira destekleme ödemesi yapılacak.

        Ülkemizde yaygın olarak görülen sığır tüberkülozu, sığır, koyun, keçi brusellozu ile etkin mücadele edilebilmesi, sürdürülebilir hayvancılığın sağlanması ve hayvanlardan insanlara bulaşabilen bu hastalıklardan halk sağlığının korunması amacı ile hastalıktan ari işletme desteklemesi uygulanıyor. Hayvan sağlığının korunması yanında kaliteli ve sağlıklı süt üretilmesi sağlayan çalışmalar kapsamında, Milas'ta faaliyet gösteren 3 adet işletmeye hastalıktan ari işletme sertifikası verildi. Hastalıktan ari sertifikası alan ve toplam 341 hayvanın bulunduğu 3 işletmeye, toplam 136 bin 400 lira destekleme ödemesi yapılacak.

        Karantina ünitesine sahip, hayvanları kayıt altına alınmış, asgari teknik ve hijyenik şartlara tüm hayvanları şap, tüberküloz ve bruselloz ile mücadele yönetmelikleri gereğince laboratuvar kontrolleri sonucu bu hastalıkları taşımadıkları belirlenen hayvancılık işletmelerine hastalıktan ari işletme sertifikası verildiği belirten Milas Gıda, Tarım Hayvancılık İlçe Müdürlüğünde görevli Veteriner Hekim İlknur Tayca Yavuz, "Hastalıktan ari işletmelerinin işletmeye ait her türlü kayıt tutmaları, hijyen ve hayvan refahı kurallarını uygulamaları ve bununla ilgili kayıtları tutmaları, çiğ sütte bakteri, somatik hücre, aflotoksin miktarı, kalıntı miktarlarının limitlerin altında olmaları durumunda işletmeye onaylı hayvancılık işletmesi denilmektedir." dedi.

        Ari işletme desteklemeleri hakkında bilgi veren Veteriner Hekim Yavuz, yetiştiricilerin ari işletme desteği için il ve ilçe müdürlüklerine başvuruda bulunabileceklerini belirterek "Hastalıklardan ari işletmeler için sağlık sertifikasına sahip olan süt sığırı işletmelerinde bulunan, damızlık boğalar dışındaki, altı ay yaşın üzerindeki erkek hayvanlar hariç, tüm sığırlar için ari işletme desteklemesi yapılmaktadır. Ari sığır başına ödeme birim miktarı ari hayvan başına 400 Türk Lirası olup, 500 başa kadar tam olarak, 501 baş ve üzeri için ise yüzde 50'sine karşılık gelen tutarın ödenmesi suretiyle uygulanmaktadır. Yıl boyu yetiştiriciler ari işletme desteği için il/ilçe müdürlüklerine başvurabilirler. İl/ilçe Müdürlükleri tarafından 2012/21 sayılı Hastalıktan Ari İşletmeler ve Onaylı Çiftlikler Genelgesi kapsamında başvuru yapan yetiştiricilerin işletmeleri için inceleme ve tespit tutanağı düzenlenir. İşletmede bulunan sığırlar, Sığır Tüberkülozu Yönetmeliği ve Bruselloz ile Mücadele Yönetmeliği hükümleri gereğince, tüberküloz ve bruselloz hastalıkları yönünden il/ilçe müdürlüklerince taramadan geçirilir. Her iki hastalıktan menfi bulunan işletmeler için il müdürlüklerince Hastalıktan Ari İşletmeler İçin Sağlık Sertifikası düzenlenir. Destekleme ödemesinin yapılabilmesi için Hak Ediş Belgesi hazırlanır ve bir nüshası Hastalıktan Ari İşletme Sertifikası ile birlikte Bakanlığımıza gönderilir. İlçemizde 2017 yılı sonunda Hastalıktan Arı İşletme çalışmaları kapsamında 3 adet işletmeye sertifika verildi. Hastalıktan ari işletmelerde 341 hayvan bulunmakta, işletmelere bu kapsamda 136 bin 400 destekleme ödemesi yapılacaktır" dedi.

        (DL-OD)

        15.01.2018 15:26:47 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Muğla haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Muğla Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Muğla İlçeleri
        Tüm Muğla Haberleri
         Muğla

        Muğla

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa