Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kazım Kurt'tan termik santral açıklaması

        - Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt;

        - "Termik santral tarımı bitirecek, zehir saçacak"

        (Fotoğraflı)

        ESKİŞEHİR (İHA) - Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, Alpu Ovasına yapılmak istenen kömürlü termik santral ile ilgili açıklama yaparak Eskişehirlileri bu santrale karşı başlatılan imza kampanyasına destek vermeye çağırdı.

        Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, vatandaşlarla bir araya gelmeye devam ediyor. Vatandaşları belediye faaliyetleri konusunda bilgilendiren ve sorunlarını dinleyen Başkan Kurt, her gittiği toplantıda Eskişehir'e yapılması planlanan Termik Santralin getireceği zararları anlatıyor. Vatandaş buluşmasında Alpu Ovasına yapılmak istenen kömürlü termik santral ile ilgili konuşan Başkan Kurt, "Önümüzdeki günlerde Eskişehirlileri belki de Türkiye'yi çok büyük bir tehlike bekliyor. Gündüz'den Sepetçi, Margı Yakaboyu hattına kömürlü termik santral yapılmak isteniyor. Bunu Kütahya'da, Yatağan'da ve diğer termik santral olan yerlerdeki tanıdıklarınıza bir sorun ya da internetten bir bakın. Termik santral zehir saçıyor. Çevreye çok zararlı ve o bölgede tarımı bitirecek" açıklamalarında bulundu.

        "Önce birinci dereceden tarım arazisi dediler şimdi termik santral yapacağız diyorlar"

        Alpu Ovasının Türkiye'nin en önemli ovalarından biri olduğunun altını çizen Başkan Kurt, 2017 yılı Ocak ayında Alpu Ovasını 1'inci dereceden tarım arazisi olarak korunacak yer ilan edildiğine dikkat çekti. Şimdi bu ovaya termik santral yapılmak istendiğini vurgulayan Başkan Kurt, "Termik santral yapıldığı zaman kazacaklar kömürü çıkaracaklar, kömürü yakacaklar ve yaktıkları kömürden çıkan zehirle elektrik elde edecekler. Orada o ateşi söndürmek için tonlarca su kullanacaklar. O suyu tekrar doğaya bırakacaklar ve o yanacak. Toprak da yanacak. Toprağın hüneri de yanacak. Belki de yıllar sonra Alpu'da tarım yapacak toprak kalmayacak. Termik santralin olduğu yerlerde kanser de görülüyor. Down sendromlu çocuklar doğuyor. İnsan sağlığı açısından da çok tehlikeli. Teknik konuya hakim kişiler de; termik santralle üretilen elektrik, en pahalı elektrik diyorlar. Hem tehlikeli olmayan hem çevreye zarar vermeyen güneş enerjisi, rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanılması gerekiyor diye devlette sürekli bunları teşvik ederken, kendisi de Alpu'da termik santral yapıyor. Bu açıdan da şehirlilerin, itiraz etmesi lazım. Buna hayır demesi lazım. Olursa hepimiz zarar ederiz. O zaman o şehirde güzel güzel caddeler yapmak, parklar yapmak da işe yaramaz. Tehlikenin büyüğü geliyor. Bu nedenle biraz daha duyarlı olmak lazım" diye konuştu.

        "Eskişehirliler bu kampanyaya imza atmalı"

        Kent konseyleri, sivil toplum örgütleri, sendikalar ve meslek odalarının bir araya gelerek Eskişehir Çevre ve Yaşam Platformu'nu kurduğunu belirten Başkan Kurt, Eskişehirlilerin bu platformun çalışmalarına destek vermesi gerektiğini söyleyerek, "Bunu siyaseti yok, zehir geldiği zaman AKP'liyi atlayayım CHP'liye, MHP'liye geleyim demez. Zehir herkese gelecek. AKP'nin içinde de termik santral yapılmasına karşı çıkan çok sayıda arkadaş var. Göz göre göre bu işin uygulanmasını istemiyorlar. Geçen hafta bizim belediye meclisi toplantısında neredeyse yarısı istemediğini söyledi, ama güç yetmiyor" diyen Başkan Kurt, konuşmasına şu sözlerle devam etti: "Şimdi bir imza kampanyası başlattılar, o kampanyaya Eskişehirliler imza atmalı, yüz binlerce imza çıkmalı. Korkabilirler, Samsun Terme'de yapacaklardı, Samsun Terme'nin AKP'li belediye başkanı, öncülük yaptı ve binlerce imza topladılar. Davayı kazandılar ve iptal ettirdiler. Biz de davalar açıyoruz, Eskişehirliler de bu çalışmalara destek olabilir. Özellikle şehirde yaşayan genç arkadaşlarımızın gelecekleri için bu santrale karşı çıkması gerekiyor. Türkiye çapında duyurun. Bunu herkes duymalı ve bu işten vazgeçmeyi sağlamak gerekiyor. Bir de bu santralin kurulacağı yerden lületaşı çıkarılıyor. Dünya'da tek, başka yerde lületaşı çıkmıyor. Bu kömürlü santral lületaşını da öldürecek. Eskişehir'in taşı diye bilinen ve dünyanın her yerine sattığımız lüle taşının ocakları da yok olacak. Bunu için Eskişehirlilerin sahip çıkması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

        (BRK-BA-Y)

        14.01.2018 12:16:25 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Eskişehir haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Eskişehir Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Eskişehir İlçeleri
        Tüm Eskişehir Haberleri
         Eskişehir

        Eskişehir

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa