Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yamanyılmaz: "Mersin'de balık çiftlikleri kuracak firmalar kendilerini iyi ifade edemiyor"

        - Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Yamanyılmaz, balık çiftlikleri konusunda yatırımcı firmalarla yerel STK'ları bir araya getirecek bir toplantı önerdiğini söyledi

        - Yamanyılmaz:

        - "Yatırımcı firmalar kendilerini anlatamadıkları için oluşmuş olumsuz bir öngörü var. Yerel STK'lar ile firmaların önümüzdeki günlerde bir araya gelerek yapacakları uzlaşı çıkacağını düşünüyorum"

        (Fotoğraflı)

        Kıymet Gökçe

        MERSİN (İHA) - Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Can Yamanyılmaz, Mersin'de balık çiftlikleri kuracak firmaların kendilerini iyi ifade edemediklerini belirterek, "Bu nedenle oluşmuş olumsuz bir öngörü var. Yerel STK'lar ile firmaların bir araya gelerek toplantı yapmalarını önerdim. Bu toplantıdan uzlaşı çıkacağını düşünüyorum" dedi.

        Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yamanyılmaz, Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin (AKİB) yurt dışı faaliyetlerine ilişkin düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin, Mersin'de kurulması planlanan balık çiftliklerine ilişkin sorularını da yanıtladı.

        "Balık çiftliklerinin çevresel kirliliği olacağını düşünmüyorum"

        Türkiye'nin kültür balıkçılığında levrek, çupra ve alabalık ihracatının şu anda 1 milyar doları aştığını ifade eden Yamanyılmaz, "Ürettiğimizi hemen satabiliyoruz. Her yıl artan kapasiteden dolayı da yeni bölgelerin açılması gerekiyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız da uygun alan olarak Boğsak ve Aydıncık tarafını belirlemiş. Balık çiftliklerinin çevresel kirliliği olacağını düşünmüyorum. Görüntü kirliliği konusunda da denizin 2-3 mil açığında kurulacağı için çok etkilemeyeceği kanaatindeyim. Ama yine de her türlü analizlerin yapılması gerekiyor" diye konuştu.

        "Mersin'de balık çiftlikleri kuracak firmaların kendilerini iyi ifade edemiyor"

        Mersin'de balık çiftlikleri kuracak firmaların, yerel STK'larla toplantı yaparak kendilerini anlatmaları gerektiğini belirten Yamanyılmaz, "Mersin'de balık çiftlikleri kuracak firmaların kendilerini iyi ifade edemediklerini düşünüyorum. Yerel STK'lara kendilerini anlatamadıkları için de oluşmuş bir olumsuz öngörü var. Buradaki STK'lar da bu konuda hassaslar, onlara da hak veriyorum. Bir araya gelinmesi gerekiyor. Mersin'de yatırım yapacak olan Türkiye'nin büyük ve güzide ihracatçılarına, yerel STK'lar ile düzenlenecek toplantıyla bir araya getirerek uzlaşı sağlanmasını teklif ettim. Önümüzdeki günlerde, iki tarafın da Mersin'de buluşup, konuşup, bunların en iyi şekilde yapılmasını istiyoruz. Burada yatırım yapacak olanlar Merkezi Üreticiler Birliği. Biz onlarla 20 gün önce konuştuk ve böyle bir toplantının olabileceğini söylediler. Mersin'de de Ekonomi Platformu ve MESİAD ile görüştük. Önümüzdeki günlerde iki tarafın da uygun gördüğü bir günde yapılacak toplantıdan uzlaşı çıkacağını düşünüyorum. Çevre de önemli geleceğimiz de önemli. Buradaki değerlerimizi koruyarak bu işi yapabileceğimize inanıyorum" ifadelerini kullandı.

        Yamanyılmaz, kültür balıkçılığında Mersin'in tercih edilme nedenini ise şöyle açıkladı: "Mersin'in denizi, Bodrum'a göre 2-3 derece daha sıcak. Sıcakta balığın büyüme oranı daha yükseliyor. Buradaki doğala daha yakın. Ayrıca, ihracatçılar Ortadoğu pazarında bir gün kazanmış olacaklar. Suriye'deki olumsuz gelişmeler olmadan önce bizim 30 bin tonun üzerinde ihracatımız vardı Suriye, Ürdün ve Lübnan'a. Son 7 yıldan beri bu ihracatımız durmuş vaziyette. Bu ülkelerin köylerinde bile Türk balığı yeniyordu. Olumsuz gelişmeler bittikten sonra ihracatçı o pazarlara Mersin'den çok rahatlıkla balık gönderecektir. Şu anda sadece uçakla Umman'a, Dubai'ye gönderiyorlar. Ama Suriye yolu açıldığında Mersin'den 2,5-3 günde tırla gönderebilecekler. Irak kapısı açıldığında da aynı şey söz konusu olacak. Onlar için avantaj olacak."

        "Kültür somonunu Japonya'ya kadar ihraç ediyoruz"

        Kültür balıkçılığında Norveç somonunun çok ünlü olduğu bilgisini veren Yamanyılmaz, kültür balıkçılığında dünyada bir numaralı üreticinin şu anda Norveç olduğunu ve 6,5 milyar dolar ihracatı bulunduğunu söyleyerek, "Bu, muazzam bir rakam ve Norveç'in en büyük gelir kaynaklarından birisi bu. Onun dışında Şili de büyük üretici. Biz de Türkiye'de Norveç somununu kültür balığı olarak üretiyoruz. Türkiye'de Karadeniz bölgesinde somon üretiliyor. Son dönemde somon tüketimi o kadar attı ki, talep arttığı için üretimi de artmaya başladı. Kalitesi de çok iyi, lezzeti de çok güzel. Japonya'ya kadar ihracatımız başladı. Önümüzdeki günlerde Karadeniz'deki üretici sayımız artacak ve buna bağlı olarak hem üretim miktarımız hem ihracatımız artacak. 2005 yılında Türkiye yaklaşık 500 bin ton balık üretiyordu. Bunun 120-130 bin tonu kültür balığı, kalanı da avcılıkla gerçekleşen bir üretimdi. Bugüne geldiğimizde yaklaşık 560 bin ton balık üretiyoruz ve bunun 325 bin tonu kültür balığı, kalanı da avcılıkla üretilen balık. Avcılıkta da 60 bin tonu levrek, çupra, palamut, istavrit gibi balıklar ama 190 bin tonu da hamsi. Yani hamsi olmasa hiçbir şey çıkmayacak Türkiye denizlerinden. Kültür balığı olmasa tüketecek balığımız yok. Şu anda Avrupa Birliği'nde kültür balığı olarak satılan levrek, çuprada her üç balıktan biri Türk balığı. Türkiye'de artık kültür ön plana çıktı. Dünyada da şu an yüzde 35'i kültür, yüzde 65'i çiftlik balığı. Ama gelecek 20 yılda şu anki tüketime göre kültür balığı avcılığı geçecek, yüzde 55'e yüzde 45 civarında olacak. Kültür balığına öcü gibi bakılıyor ama öyle değil. Artık dünya kültür balıkçılığına gidiyor. Dünyada artan bir nüfus ve tüketen bir toplum var. Dolayısıyla balık popülasyonu yetmiyor. Türkiye'de üretilen kültür çupra balığı dünyanın her tarafına ihraç ediliyor, Amerika'ya kadar gönderiliyor. Şu an Amerika'ya uçakla çok rahatlıkla çupra gidiyor" şeklinde konuştu.

        Kültür balıkçılığında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın hassas olduğunu vurgulayan Yamanyılmaz, "Bakanlık ayda iki kez denetim yapıyor. Balıklar ve yemler devamlı analiz ediliyor. Bu analizler sertifikası olan laboratuvarlarda yapılıyor ve bunlar dünya çapında laboratuvarlar" dedi.

        (KYM-Y)

        07.12.2017 14:46:41 TSI

        NNNN

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Mersin haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Mersin Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Mersin İlçeleri
        Tüm Mersin Haberleri
         Mersin

        Mersin

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa