Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        EDİRNE (AA) - Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, "Köylülerimize örnek olması amacıyla Edirne Belediyesi olarak 40 dönümlük alanda iyi tarım uygulamasına başlıyoruz. Buradan para kazanma derdimiz yok. Köylere çıkacağız ve kıyıda köşede kalmış eski tohumları aramaya başlayacağız." dedi.

        Edirne Belediyesi, Edirne Ticaret Borsası (ETB), DenizBank ve Hürriyet gazetesi iş birliğinde "Edirne Tarım Zirvesi" düzenlendi.

        ETB Toplantı Salonu'nda gerçekleşen programda sektör temsilcileri, ekonomi yazarları, banka temsilcileri, üreticilerin ve tarımın sorunlarını konuşup çözüm önerilerini masaya yatırdı.

        - "Turizmle tarımı iç içe düşünüyoruz"

        Programda konuşan Edirne Belediye Başkanı Gürkan, Edirne ekonomisinin tarım ve turizme bağlı olduğunu ifade etti.

        Tarım ve turizmi birlikte geliştirmeyi hedeflediklerini aktaran Gürkan, "Edirne'nin en dominant sektörü olan tarımın yanına bir enstrüman koymak için turizmi görüyoruz. Edirne'nin turist sayısını artırmak için çalışmalar yapıyoruz. Buraya gelecek turistlerin elbette ihtiyaçları olacak. Bunların başında da üreticilerimizin ürettiği gıda ürünleri olmalı. Bundan dolayı biz turizmle tarımı iç içe düşünüyoruz." diye konuştu.

        - Edirne'de iyi tarım uygulamaları yapılacak

        Edirne Belediyesi olarak tarımın gelişmesi ve yerli tohumların gün yüzüne çıkartılması için çalışma yapacaklarını vurgulayan Gürkan, şunları kaydetti:

        "Bundan 20 yıl önce ürettiğimiz 100 ton buğdayın belli bir kısmını tohumluk olarak bırakıyorduk. Artık ürettiğimiz mahsulün hiçbirini tohumluk olarak ayırma şansımız yok. Çünkü hibrit tohum kullanıyoruz. Bu hibritin neredeyse tamamını dışarıdan ithal ediyoruz. Biz köylülerimize örnek olması amacıyla Edirne Belediyesi olarak 40 dönümlük alanda iyi tarım uygulamasına başlıyoruz. Buradan para kazanma derdimiz yok. Köylere çıkacağız ve kıyıda köşede kalmış eski tohumları aramaya başlayacağız. Bunlardan varsa belediyemize ulaştırmanızı istiyoruz. İlk başlarda yüz metrekare ekeceğiz, 500 metrekare ekeceğiz ama o eski tohumları, doğal tohumları tekrar canlandırmamız gerekiyor. Dünya buraya gidiyor. Dünya her türlü üretimde doğal üretime ve iyi tarım uygulamalarına gidiyor. Butik tarım uygulamalarına yöneliyor."

        Tarım için suyun önemine işaret eden Gürkan, "Edirne'de daha düne kadar 6 metrelerde çıkan su artık 80 metrelerde çıkıyor. Bu hem tarım için hem de insanlık için çok ciddi bir tehlike. Hepimizin bu konuda uyanık olması gerek. Edirne Ticaret Borsası ve Edirne Ziraat Odasıyla birlikte yapacağımız bu tarım uygulamasıyla beraber üreticilerin yeni alanlara bakmasını da hedefliyoruz. Yeni üretim araçlarına, yeni gıda çeşitlerine ve üretimde çeşitliliği artırarak yeni bakış açıları geliştirmek istiyoruz. Çünkü biliyoruz ki çiftçi olmazsa bu ülkede ne sanayici olur, ne basın olur, ne de yaşam olur. Ondan dolayı belediye olarak sonuna kadar üreticinin yanındayız." ifadelerini kullandı.

        - "Edirne, stratejik öneme sahip"

        DenizBank Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Burak Koçak, Trakya'nın buğday ve ayçiçeği üretiminin önemli merkezlerinden biri olduğunu belirtti.

        Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'nin Türkiye'deki son derece stratejik olan buğday üretiminin en verimli yapıldığı beş ilden üçünü oluşturduğunu ifade eden Koçak, "Hububat tarımı açısından Trakya çok önemli. Aynı zamanda yağlı tohumlar alanında çok önemli bir üretim merkezi. Yağlı tohumlar hem insanlar hem hayvanlar için içerdiği protein ve karbonhidratla çok önemli bir besin maddesi. Ayçiçeğinde de başta Edirne olmak üzere bu iç ilimiz üretimde başı çekiyor. Türkiye'de kullanılan bitkisel yağın yüzde 75'i ayçiçeğinden karşılanıyor ve bu miktarın yarısından fazlası bu bölgeden elde ediliyor." değerlendirmesinde bulundu.

        Koçak, banka olarak çiftçilerin en iyi üretimi yapabilmesi için gerekli çabayı da sarf ettiklerini kaydetti.

        Hürriyet Reklam Direktörü Zeynep Tandoğan da Edirne'nin önemli bir tarım şehri olduğunu belirtti.

        Programa, ETB Başkanı Özay Öztürk, Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Emre Alp, DenizBank temsilcileri, ekonomi yazarları ve üreticiler katıldı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Edirne haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Edirne Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Edirne İlçeleri
        Tüm Edirne Haberleri
         Edirne

        Edirne

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa