Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ÇANAKKALE (AA) - Avustralya İçişleri Bakanı Peter Dutton, "Her iki taraftan hayatını kaybedenlere, savaştan yaralı kurtulanlara ve evlerine dönebilenlere ciddiyetle saygıda bulunmak için bir aradayız." dedi.

        Çanakkale Kara Savaşları'nın 103. yılı dolayısıyla Gelibolu Yarımadası'ndaki Lone Pine (Tek Çam) Anıtı'nda anma töreni düzenlendi.

        Törende konuşan Dutton, "Bir asırdan fazla bir süre sonra burada her iki taraftan hayatını kaybedenlere, savaştan yaralı kurtulanlara ve evlerine dönebilenlere ciddiyetle saygıda bulunmak için bir aradayız." ifadelerini kullandı.

        Avustralyalı askerlerin dört gün süren Kanlısırt Muharebesi'nde gösterdikleri cesur mücadeleyi ve stratejilerini anlatan Dutton, buna örnek olarak iki dünya savaşına katılan asker John Hamilton'ın deneyimlerini verdi.

        Dutton, savaşın sonunda altı Avustralya taburunun zarar gördüğünü ve 3 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği veya yaralandığını belirterek "Evlerinde yakınlarını bekleyen ailelerin fedakarlıklarının da farkındayız. Bugün burada bu kanlı savaşta yer alan kişilerin fedakarlıklarına saygı göstermek için toplandık." şeklinde konuştu.

        Avustralyalı Bakan, konuşmasını Anzakların Çanakkale savaşlarına ithafen kullandıkları "Lest We Forget (Hiç Unutmayacağız)" ifadeleriyle tamamladı.

        - "Bugün cesaretle ve fedakarlıkla savaşan herkesi anıyoruz"

        Avustralya'nın Ankara Büyükelçisi Marc Innes-Brown, törene katılan protokolle özellikle ülkelerinden Çanakkale'ye anma törenlerine katılmaya gelen Yeni Zelandalı ve Avustralyalıları selamlayarak "Türkiye hükümeti ve insanlarının çok zarif bir şekilde bu özel mekanda her sene bu anmayı gerçekleştirmemize olanak verdikleri için çok teşekkür ediyorum." dedi.

        Innes-Brown, Türkiye ve Avustralya'nın özel bir ilişkiye sahip olduğunu belirterek bu ilişkinin karşılıklı saygı ve iyi niyete dayandığının altını çizdi.

        Savaşın dört gün boyunca dehşet verici kayıplarla gece gündüz devam ettiğini anlatan Innes-Brown, "Bugün cesaretle ve fedakarlıkla savaşan herkesi anıyoruz." diye konuştu.

        Avustralyalı Büyükelçi, Türklerin Kanlısırt Muharebesi'ni bu şekilde adlandırmalarının savaşın trajedisini iyi bir şekilde ortaya koyduğuna dikkati çekerek Kanlısırt'ın, Avustralya milli tarihinde ayrı bir yere sahip olduğunu dile getirdi.

        Törene, Yeni Zelanda Genel Valisi Patsy Reddy, İngiltere'nin Avrupa ve Amerika'dan Sorumlu Bakanı Sir Alan Duncan ve Türkiye Cumhuriyeti'ni temsilen Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ile çok sayıda yerli ve yabancı yetkili, Avustralya ve Yeni Zelanda vatandaşları katıldı.

        - Anzaklar ve Anzak Günü

        Anzak, Birinci Dünya Savaşı başlarında Avustralya ve Yeni Zelanda Kolordusu (Australian and New Zealand Army Corps) kelimelerinin ilk harflerinin kısaltılmasıyla oluşuyor.

        Anzaklar, 1915'te Çanakkale'de, daha sonra da Ortadoğu ve Avrupa'da müttefikleri adına savaştı. Anzak Günü ise Avustralyalı ve Yeni Zelandalı askerlerin 25 Nisan 1915'te Gelibolu'da karaya çıkışının yıl dönümü olarak anılıyor.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Çanakkale haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Çanakkale Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Çanakkale İlçeleri
        Tüm Çanakkale Haberleri
         Çanakkale

        Çanakkale

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa