Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        GAZİANTEP (AA) - Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği (GAHİB), Deutsche Messe Hannover Fairs Türkiye Fuarcılık, Gaziantep Ticaret Odası (GTO) ve Gaziantep Halıcılar Odası iş birliğiyle 11'incisi düzenlenen Domotex Türkiye 2018 Halı ve Zemin Kaplamaları Fuarı, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün katıldığı törenle açıldı.

        Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Ortadoğu Fuar Merkezi'ndeki açılışta yaptığı konuşmada, Türkiye'nin yükünü 30 büyük şehrin çektiğini, "gazi şehrin" de nüfusta 8'inci, ekonomide de 5'inci büyük şehir olduğunu söyledi.

        Yerlikaya, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Müteşebbis Heyeti olarak en kısa zamanda toplanacaklarını ve Ortadoğu Fuar Merkezi'ni dünyayla rekabet edebilecek niteliğe kavuşturmak için çalışma başlatacaklarını belirtti.

        Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de şehrin rekabet gücünü artırmak ve yeni vizyonlar kazandırmak için toplantılar yaptıklarını, tıpkı halıcılar gibi kenti ilmek ilmek işlediklerini ifade etti. Şahin, "Büyük balık küçük balığı her zaman yutuyor ancak küçük balık hızlı hareket ederse büyüme şansı buluyor. Organize sanayi bölgemizi merkeze koyduk. Sanayicinin üzerindeki ulaşım yükünü azaltmak için Türkiye'nin en büyük toplu konut projesi Kuzey Şehri ve ve GAZİRAY'ı yapıyoruz. OSB'yi rahatlatmak için 10 kavşak yaptık." diye konuştu.

        - "Dünya halı modasını Gaziantep belirliyor"

        GTO Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım, halının başkenti Gaziantep'in Türkiye ekonomisinin lokomotifi, kentin lokomotif sektörünün ise halıcılık olduğunu söyledi.

        Dünya halı modasını Gaziantep'in belirlediğini ifade eden Yıldırım, "Bu fuar da dünyadaki 4 büyük fuardan biri. Her şart ve koşulda çalışmaktan, üretmekten asla vazgeçmedik. Bu şartlarda 5. OSB'de 150 fabrikayı devreye geçirdik, 100'ünün yapımı devam ediyor. Çözüm bekleyen sorunlarımız var. Fuar merkezimiz miadını doldurdu, artık beklentilere cevap veremiyor. Daha kullanışlı, modern bir tesis ihtiyacımız elzemdir. GTO olarak bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor." dedi.

        GAHİB Başkanı Ahmet Kaplan da dünya makine halısı üretiminin yüzde 30'unun Gaziantep'te yapıldığını, yaklaşık 40 bin kişinin geçimini bu sektörden sağladığını söyledi.

        Sektör olarak kendilerine 'dünya makine halıcılığının tapusunu Gaziantep'e kazandırma' hedefi koyduklarını belirten Kaplan, şunları kaydetti:

        "Hepimiz aynı gemideyiz. Bu gemiyi birlikte yürüteceğiz. Sektör içi rekabeti pozitif hale getirmeyi planlıyoruz. Dünyanın her tarafında ürünlerimizi kendi markalarımızla satalım istiyoruz. Sektör içi iş birliği yaparak yüzde 20 atıl kapasitemizi doldurduktan sonra yatırımlara başlayacağız. Sektörün geleceği yeni ürün, Ar-Ge ve tasarımdan geçiyor. Üniversitelerde makine halıcılığı tasarım bölümlerinin açılmasını istiyorum. Gerek meslek liselerinde, gerekse meslek yüksekokullarında sektörle entegre olan bölümlerin açılmasını, müfredatlarının da güncellenmesini bekliyoruz. Fas, Cezayir, Tunus, Azerbaycan gibi gümrük vergisi uygulayan ülkelerle görüşülmesi ve bu vergilerin düşürülmesini istiyoruz. Yüzde 80 dışa bağımlıyız. Sektör olarak oluşturulacak kuluçka merkezlerinde millileşmek için çalışmalar yapmak istiyoruz. Bu konuda destek beklemekteyiz. İnşallah sektörümüzün önü açık. Doğru hamleleri yapmamız gerekiyor."

        - Fuar hakkında

        Domotex Türkiye 2018 Halı ve Zemin Kaplamaları Fuarı'na katılan 195 firma, ürünlerini 22 bin 175 metrekarelik kapalı alanda alıcıların beğenisine sundu.

        Ülke genelinden 160 firmanın katıldığı fuarda, Gaziantepli 122 firma stant açtı.

        Fuara, ABD, Belçika, Çin, Danimarka, Hindistan, İran, Özbekistan, Sırbistan, Türkmenistan ve Ürdün'den katılan firmaların 195 stant açtığı fuar, 27 Nisan'da sona erecek.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Gaziantep haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Gaziantep Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Gaziantep İlçeleri
        Tüm Gaziantep Haberleri
         Gaziantep

        Gaziantep

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa