Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        KASTAMONU (AA) - Kastamonu'da, 2018 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında "Bana ninni söyle" etkinliği gerçekleştirildi.

        Kastamonu Yazma Eserler Kütüphanesi'nde düzenlenen programda kadınlar, temsili olarak beşiğe konulan oyuncak bebeğin beşik belemesini (kundaklama) yapıp ninni söyledi.

        Kastamonu Halk Eğitim Merkezinde usta öğretici olarak görev yapan Sema Dizdaroğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kastamonu kültürünü yaşatmak için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

        "Bana ninni söyle" etkinliği kapsamında beşik belemesi yapılıp, ninniler söylendiğini dile getiren Dizdaroğlu, "Bugün temsili olarak beşik beleme ninnisi yapıldı. Kastamonu yöresinde çocuğun kırkı çıktıktan sonra eş dosta duyuru maksadıyla yapılan bir etkinlik. Çocuk beşiğe belenir, eş dost çağrılır, ninniler, ilahiler söylenir, sonra da dua edilir." dedi.

        Bu kültürün başka illerde bulunmadığına işaret eden Dizdaroğlu, ninnilerin de Kastamonu yöresine ait olduğunu, kendilerinin de bu geleneği araştırma sonucu yaşlılardan öğrendiklerini kaydetti.

        Beşik beleme ninnisi sırasında yapılan her şeyin bir anlamı bulunduğuna dikkati çeken Dizdaroğlu, "Mesela beşiğin içinde balta üç kez çevrilir. Bunun amacı çocuğun baltadan keskin, sözünün de demirden ağır olarak dinlenilir olması içindir." ifadesini kullandı.

        İlahiler okunup dua edilmesinin ardından program sona erdi.

        Programa Belediye Başkan Vekili Eşref Can, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet İshak, bazı kurum temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Kastamonu haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Kastamonu Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Kastamonu İlçeleri
        Tüm Kastamonu Haberleri
         Kastamonu

        Kastamonu

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa