Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MERSİN (AA) - Anadolu'daki bin yıllık geleneği sürdüren Sarıkeçililer, yaz mevsiminin yaklaşmasıyla Konya ve Karaman'daki yaylalara göçe başladı.

        Mersin'de, konargöçer yaşam tarzının son temsilcilerinden olan Sarıkeçili Yörükleri, kentte sıcak havaların etkisini hissettirmesiyle daha serin olan Konya ve Karaman'daki yaylalarda konaklamak için hazırlıklarını tamamladı.

        Yetiştirdikleri keçilerden tereyağı ve peynir yapan, yünlerinden de kıyafet ören Yörükler, deve, at ve eşek ile yaptıkları önceki yolculukların aksine eşyalarını araçlara yükleyerek götürdü.

        Hayvan sahipleri ise uzun yola rağmen, keçilerini otlatarak yaylaların yolunu tuttu.

        Sarıkeçililer Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Bayram Gök, yaptığı açıklamada, "Her türlü zorlukları sırtlayarak, geçim kaynakları olan keçileriyle sahiller ve yaylalar arasında mekik dokuyan Yörüklerin zorlu yolculuğu başladı." dedi.

        Göçer hayatın beraberinde büyük sıkıntıları da getirdiğini belirten Gök, şöyle konuştu:

        "Yaz mevsimini geçirmek üzere Karaman ve Konya'ya giderken yerleşik düzene geçme umuduyla yola çıkıyoruz. Bir daha göçer hayatı yaşamaktan kurtulmayı ümit ediyoruz. 2006 yılında Yörüklere arazi ve bina tahsisi konusunda ilgili mercilere müracaatımızı yaptık. 6 yıldır yaptığımız müracaatların sonuçlanmasını bekliyoruz ama bir sonuç alamadık. Göçebe hayatı her geçen yıl daha da zorlaşıyor. Biz de bir an önce yerleşik düzene geçip kalıcı olarak yaşamak ve konargöçer hayatın verdiği zorluklardan kurtulmak istiyoruz. Tüm yetkililer bizim sesimizi duysun istiyoruz."

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Mersin haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Mersin Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Mersin İlçeleri
        Tüm Mersin Haberleri
         Mersin

        Mersin

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa