Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        KOCAELİ (AA) - Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, 2017 ekonomik büyüme performansının Türkiye ekonomisi açısından gelecek adına olumlu bir işaret olduğunu, son yılların en güçlü büyümesini gerçekleştirmekten sanayiciler olarak büyük memnuniyet duyduklarını bildirdi.

        Zeytinoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK), 2017 yılına ilişkin üretim yöntemiyle hesaplanan Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) sonuçlarını değerlendirdi.

        TÜİK tarafından yüzde 7,4 olarak açıklanan 2017 ekonomik büyüme performansının Türkiye ekonomisi açısından gelecek adına olumlu bir işaret olduğunu belirten Zeytinoğlu, "Son yılların en güçlü büyümesini gerçekleştirmekten sanayiciler olarak büyük memnuniyet duyuyoruz. Ülkemiz, G20'de en hızlı büyüyen ve OECD ülkeleri içerisinde de ikinci en hızlı büyüyen ülke oldu. Henüz erken olmakla birlikte, yeni açıklanacak teşviklerin de katkısı ile önümüzdeki dönemde daha ılımlı bir büyüme gerçekleştireceğimizi bekliyor ve Orta Vadeli Programda da öngörülen oranda yılı yüzde 5,5 ve hatta üzerinde kapatabileceğimizi düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

        -"Reformların ve yeni teşviklerin olumlu etkisi oldu"

        Zeytinoğlu, 2017 yılında yüzde 7,4 oranında gerçekleşen büyümenin beklentilerle uyumlu olduğunu kaydederek, şöyle devam etti:

        "2017 yılı büyüme oranı beklediğimiz seviyede geldi. Hükümetimizin verdiği ciddi mali teşviklerin büyümeye pozitif katkı verdiğini görüyoruz. Diğer taraftan yüksek büyümenin yan etkilerini, yükselen enflasyon ve cari açık ile dolar ve avroya göre değer kaybeden TL'de gördük. TL'nin dolara karşı yüzde 5’den fazla, avroya karşı yüzde 7'den fazla değer kaybettiği ve enflasyonda kalıcı bir yükselişin devam ettiği bir 2017’yi geride bıraktık. Ne yazık ki, yıllık cari açık da yönünü yukarı çevirdi. Önümüzdeki dönemde kalıcı bir büyüme için bu değişkenlerde bir düzeltme yapılması gerekiyor. Dün Başbakanımız ekonomiye yönelik yeni eylem paketlerini yakında hayata geçirecekleri müjdesini verdi. Pakette enflasyonla da mücadelenin ana hatlarını içeren tedbirlerin yer aldığını bildirdi. Tabii teşviklerin etkisi gecikmeli yansıyor. Yatırım ortamını iyileştirmeye yönelik yapılan reformların ve gelecek bu yeni teşviklerin de yıl sonunda etkisini daha net görebileceğimizi düşünüyorum."

        Büyüme oranına her sektörden pozitif katkı geldiğini, 2017’de tarım sektörünün yüzde 4,7, sanayi sektörünün yüzde 9,2, inşaat sektörünün yüzde 8,9 ve hizmetler sektörünün yüzde 10,7 büyüdüğünü aktaran Zeytinoğlu, sanayideki büyümenin pozitif katkısını önemsediklerini ifade etti.

        - "Yüzde 7,4’lük büyümeye ihracatımız ciddi katkı verdi"

        Özellikle otomotiv üretimindeki yıl içerisindeki artışların yansımasını gördüklerini, büyümenin kalitesi açısından her alandan katkı gelmiş olmasını önemsediklerini vurgulayan Zeytinoğlu, "Yüzde 7,4’lük büyümeye ihracatımız ciddi katkı verdi. Yılın tamamında dış talep artışının büyümeye pozitif katkı sağladığını görüyoruz. Diğer taraftan Avrupa'da ekonomik büyümede son yılların en iyi performansını sergiledi. Dolayısıyla 2016'nın aynı döneminde yüzde 1,9 gerileyen mal ve hizmet ihracatı, bu yıl yüzde 12 arttı. Tüm ihracatçı firmalarımızı kutluyoruz." ifadesini kullandı.

        KSO Başkanı Zeytinoğlu, devletin nihai tüketim harcamalarının 2016'da yüzde 9,5 iken, 2017 yılında yüzde 5 olarak gerçekleştirildiğini belirterek, şunları kaydetti:

        "2017 yılında devlet harcamalarının hızı gerilerken, yatırımların arttığını görüyoruz. Yatırım harcamaları 2016'da yüzde 2,2 iken 2017’de yüzde 7,3 ile üç katından daha fazla artmış. Yatırım alt kalemlerindeki detaylara baktığımızda, yüzde 12 artışla inşaatın öne çıktığını, makine ve teçhizat yatırımlarındaki artışın yüzde 0,7 ile sınırlı kaldığını görüyoruz. 2016’nın da 0,5 puan gerisinde. Biz inşaat ile büyümeyi çok arzu etmiyoruz. Sürdürülebilir olması açısından imalata yönelik yatırımlarda artışlar bekliyoruz. Bununla birlikte makine ve teçhizat yatırımlarında 2017'nin dördüncü çeyreğinde yüzde 8,3'lük artışı olumlu karşılıyoruz. 2018 yılının ilk çeyreğinde de bu artışın devam edeceğini bekliyoruz."

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Kocaeli haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Kocaeli Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Kocaeli İlçeleri
        Tüm Kocaeli Haberleri
         Kocaeli

        Kocaeli

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa