Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        AYDIN (AA) - Aydın'da PKK/PYD soruşturması kapsamında tutuklanan İngiliz Joseph Andrew Robinson ve kız arkadaşının yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü.

        Aydın 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya tutuklu sanık Joseph Andrew Robinson, tutuksuz sanık Mira Abdülselamoğlu, sanıkların yakınları ve avukatları katıldı.

        Duruşmada sanıkların savunmaları tercüman eşliğinde alındı. "Silahlı terör örgütü üyesi olmak" iddiasıyla yargılanan Robinson, kendisinin herhangi bir terör örgütüne üye olmadığını ileri sürdü.

        Eski bir İngiliz askeri olduğunu ve Afganistan'da görev yaptığını aktaran Robinson, savcılıktaki ifadesinde YPG'den silahlı eğitim aldığı yönündeki ifadelerinin yanlış olduğunu, kendisinin sadece İngiliz ordusundan eğitim aldığını söyledi.

        Afganistan'da bulunduğu süre içerisinde sağlıkçı olarak görev yaptığını savunan Robinson, "Suriye'de yaşanan olayları görünce buraya gitmeye karar verdim. Amacım oradaki sivillere yardım etmekti. 7 Temmuz 2015'te Süleymaniye'ye, buradan da Kobani'ye gittim. Almış olduğum eğitimle oradaki sivillere yardımcı olmak için harekete geçtim. Ben yalnızca sıhhıyeciyim. Silah kullanmadım, savaşa katılmadım." dedi.

        Suriye'ye gitmeden YPG'nin terör örgütü olduğunu bilmediğini iddia eden Robinson, YPG ve PKK arasındaki ilişkiyi öğrendikten sonra Suriye'den ayrılma kararı alıp Irak'a geçtiğini dile getirdi.

        Irak'a geçtikten sonra Peşmerge'ye katıldığını aktaran Robinson, "Ne Suriye ne Irak'ta silah kullandım, savaşa katılmadım. 2 yıl önce ülkeme döndüm. Hem tatil hem de sevdiğim kız Mira'nın ailesiyle tanışmak için Didim'e geldim. Kim olduğunu bilmediğim birisi beni polise ihbar etmiş. Ben herhangi bir suç işleme amacıyla Türkiye'ye gelmedim" diye konuştu.

        Tutuksuz sanık Mira Abdülselamoğlu ise savunmasında savcılıktaki ifadesinin geçerli olduğunu kaydetti.

        Müvekkilinin terör örgütü üyesi olmadığını belirten avukat Mehmet Celal Baykara, Robinson'un beratını aksi takdirde adli kontrol hükümlerinin uygulanmasını, Abdülselamoğlu hakkında ise adli kontrol ve yurt dışı yasağının kaldırılmasını talep etti.

        Mahkeme heyeti, Robinson'un adli kontrol şartıyla tahliyesine, Abdülselamoğlu hakkında avukatının istediği talebin reddine karar vererek duruşmayı 12 Mart 2018'e erteledi.

        - Olay

        Aydın'ın Didim ilçesinde terör örgütü PKK/PYD'ye yönelik 27 Temmuz'da düzenlenen operasyonda Joseph Andrew Robinson ve kız arkadaşlı Mira Abdülselamoğlu gözaltına alınmış, 28 Temmuz'da Robinson tutuklanmış, Abdülselamoğlu ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

        Aydın Cumhuriyet Savcısının hazırladığı iddianamede, Robinson hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 5 yıldan 10 yıla, Abdülselamoğlu hakkında da "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Aydın haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Aydın Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Tüm Yerel Haberler
        Aydın İlçeleri
        Tüm Aydın Haberleri
         Aydın

        Aydın

        Nöbetçi Eczaneler

        Yazı Boyutu
        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler

        Habertürk Anasayfa