KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Yunanistan

Yunanistan, Avrupa'da yer alan yaklaşık 11 milyon nüfusa sahip bir ülkedir. Başkenti ve en büyük şehri Atina'dır, ikinci en büyük şehri de Selanik'tir.

Bulunduğu konum itibariyle Avrupa, Asya ve Afrika Asya kıtalarının kesiştiği yerdedir. Sınır komşuları arasında Arnavutluk, Makedonya, Bulgaristan ve Türkiye yer almaktadır.

Ege ve Akdeniz üzerinde 227 tanesinde yaşama imkanı olan çok sayıda adaya sahiptir ve ülkenin yüzde sekseni dağlık araziden oluşmuştur. Ülkenin en yüksek dağı Olimpos Dağı'dır.

Tarih boyunca Yunanistan; demokrasi, olimpiyat oyunları ve spor, siyaset bilimi, matematik ve Batı edebiyatı konularında ön plana çıkan bir ülke olduğu için Batı'nın medeniyeti olarak kabul edilir.

Yunanlar, Milattan Önce sekizinci yüzyıldan itibaren tüm Akdeniz ve Karadeniz'e yayılan ve polis olarak bilinen birçok bağımsız şehir devleti kurdular ve Antik dünyanın büyük bir kısmını fethetti. Ardından Yunan kültürü, Yunanlılar tarafından Doğu Akdeniz'den İndus Nehri'ne kadar yayıldı.

15. yüzyılın ortalarında Osmanlı İmparatorluğu egemenliği altına giren Yunanistan, verdiği bağımsızlık savaşının ardından 1830'da ulus devlet olarak bağımsızlığını ilan etti.

Günümüzde Yunanistan, yüksek gelirli ekonomiye sahiptir ve yüksek yaşam standardına sahip bir ülkedir. Avrupa Birliği'nin 2001'den beri üyesi olan Yunanistan, NATO, OECD, Dünya Ticaret Örgütü, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ve pek çok uluslararası kuruluşa üyedir.

Yunanistan Haberleri