KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Tunus

Tunus Cumhuriyeti, Kuzey Afrika'da yer alan, Akdeniz'e kıyısı bulunan Arap İslam ülkesidir. Ülkenin kurucusu Habib Burgiba'dır. Tunus'un batısında Cezayir, doğusunda Libya ve Akdeniz, kuzeyinde de Akdeniz yer almaktadır. Ülkenin güneyinin tamamını Büyük Sahra Çölü kaplamaktadır.

Sicilya Boğazı ile Avrupa Kıtası'ndan ayrılan Tunus, Avrupa'ya 140 kilometre uzaklıkta konumlanmıştır. Topraklarının tamamı Sahra Çölü'nde bulunmaktadır ve yazları sıcak, kışları da ılıman bir iklim görülmektedir.

Arap Baharı adlı toplumsal kalkışma olaylarının ardından çok partili demokrasiye geçen ilk ülke olan Tunus'ta İslamcıların yapısal değişiklik yapmalarına yönelik girişimlerine karşı sokak gösterileri düzenlendi.

En Nahda, diğer Arap ülkelerine göre daha eğitimli bir nüfusa, güçlü bir orta sınıfa ve sendikalara sahip olan Tunus'ta 2011'de seçimleri kazansa da iktidarın tamamını elde edemedi ve şeriat hükümlerini anayasaya aktarma kararı aldığında büyük bir direnişle karşı karşıya geldi.

Suikastler, ayaklanmalar ve tepkiler En Nahda'nın iktidardan çekilmesine sebep oldu. 2013'ün Şubat ayında ülkenin önemli solcu liderleri arasında yer alan Şükrü Belayi'nin suikastle öldürülmesiyle birlikte hükümet düşti ve En Nahda başbakanlığın kendisinde kalma şartıyla teknokratlar hükümeti kurmayı onayladı.

2013'ün Temmuz aında muhalif lider Muhammed Brahmi'nin de öldürülmesiyle hükümet bir kere daha düştü ve En Nahda iktidarı teknokrat hükümete devretmek durumunda kaldı.

Günümüzde Tunus, ekonomisini genel olarak tarımdan sağlayan bri ülkedir. Ülke topraklarının yüzde 55'i tarıma elverişlidir ancak bu alanın yüzdee 35'i ekilebilir topraklardan oluşmaktadır. Ülkede sanayi pek gelişmemiştir ancak deri, kâğıt, gıda, elişi gibi hafif sanayi kollarının önemli etkinliği vardır.

Tunus Haberleri