KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Sudan

Sudan Cumhuriyeti, Afrika'nın en geniş 3. ülkesidir. Ülkenin başkenti Hartum'dur ve ülkenin kuzeyinde Mısır, kuzeydoğusunda Kızıldeniz, doğusunda Etiyopya ve Eritre, güneyinde Güney Sudan, batısında Orta Afrika Cumhuriyeti ve Çad ve kuzeybatısında da Libya yer almaktadır.

Yerleşik hayat Sudan topraklarında yaklaşık milattan önce 5000'li yıllarda başlamıştır. yaklaşık olarak 1 milyon 886 bin kilometrelik yüzölçümüyle, dünyanın en büyük 16. ülkesidir. Sudan, 2011 yılında Sudan ve Güney Sudan olarak ikiye ayrıldığında yüzölçümü olarak Afrika'nın en büyük ülkesi olma özelliğini Cezayir'e devretmiştir.

Ülkenin resmi dili Arapça'dır ve halkın çoğunluğu Arapça bilmektedir. Ancak halkın çoğunluğunun ana dili Arapça değildir. Ülkede Arapça'dan hariç olarak Nübyeec, Beja, Fur, Nuban ve Ingessana gibi diller de konuşulmaktadır.

Resmi din İslam’dır. Halkın % 90'i Müslüman,geriye kalan kısım ise animizm ve Kıpti ve Ortodoks Hıristiyan mezhebine mensuptur. Müslümanların çoğunluğu Sünni ve Sünnilerin bir kısmı Şafii ve öbür kısmı da Maliki'dir.

Sudan, 2011'den bu yana 15 eyalet ile yönetilmektedir. Aynı zamanda bu eyaletler, kendi içerisinde de belli başlı ilçelere ayrılmaktadır.

Sudan Haberleri