KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Samsun

Samsun, Türkiye'nin Orta Karadeniz Bölgesi'nde yer alan en kalabalık 16. şehridir. Türkiye'nin kurulma sürecine uzanan başlangıç durağıdır ve önemli bir konuma sahiptir.

Samsun şehri, Eski Taş Çağı'na kadar uzanan tarihiyle en eski yerleşimlerden birisidir. Tekkeköy Mağaraları'nda bulunan katman, Samsun şehrinin MÖ 60000'e kadar dayandığı ortaya çıkmıştır.

Tarih boyunca Hititler, Amazonlar, Persler, Pontus, Roma, Bizans ve Türk egemenliği gibi birçok milletin toprağı olarak tarihte yer almıştır.

Malazgirt Meydan Savaşı'nı kazanan Selçuklular, Orta Karadeniz'e doğru akınlar yapmış, Samsun'u kuşatarak Danişmendliler Beyliği'ne dahil etmek istemiştir. Samsun kuşatılsa da feth edilememiştir ve Melik Gazi, Samsun'un yanına bir yerleşim yeri daha kurmuştur ve böylece iki Samsun meydana gelmiştir.

Samsun Kalesi'ni inşa eden Danişmendliler, II. Kılıçarslan'ın son dönemlerinde Anadolu Selçuklu Devleti himayesine girmiştir.

15. 16. ve 17. yüzyıllarda pek de önemli bir iskele kenti olmayan Samsun, en zor dönemini 17. yüzyılda yaşamış ve Kazakların saldırısına uğramıştır. Saldırıda büyük zararlar alan Samsun şehrinden halk kaçmaya başlamış, 1643 yılında şehir köy düzeyine inmiştir.

Kurtuluş Savaşı sonrasında Türkiye Cumhuriyeti'nin ilan edilmesiyle Türkiye sınırları içinde kalmıştır.

Samsun şehrinde ekonominin temeli liman ticareti, balıkçılık ve tarıma dayanmaktadır. Aynı zamanda yer altı zenginlikleri olarak çinko, kurşun, manganez, tuğla, kireçtaşı, kiremit ve çimento hammaddeleri barındırır.

Samsun Haberleri