KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Fas

Fas Krallığı, Afrika'nın kuzeyinde yer alan ve yaklaşık 32 milyon nüfusa sahip olan bir ülkedir. Yüzölçümü yaklaşık 447 bin kilometrekaredir. Ülkenin başkenti Rabat'tır ve en büyük şehir Kazablanka'dır.

Günümüzde Afrika Birliği, Arap Ligi, Büyük Mağrip Birliği, Frankofoni, İslam Konferansı Örgütü, Akdeniz Diyaloğu Grubu ve G-77 üyesi olan Fas'ın kuzeyden İspanya, doğudan Cezayir ve güneyden de Moritanya ve Batı Sahra ile komşuluğu bulunmaktadır.

Ülkenin su kaynakları, dünya su kaynakları endeksi ortalamasına göre orta ila zayıf puan arasındadır. Aynı zamanda ağırlıklı olarak Akdeniz bitki örtüsü görülmektedir. Dağlık bölgelerinde ardıç, meşe ve sedir gibi ağaçlar yetişirken, ovalarında zeytin ve sakız ağaçları yetişmektedir.

Fas idari olarak 16 bölgeye ve altında 62 vilayete ve alt bölgeye bölünmüş olan bir ülkedir. Ülkenin ekonomisi gelişmiş sayılabilir. Fas ekonomisi, Afrika'nın en büyük beşinci ekonomisidir. 

Ülkede tarıma dayalı besin endüstrisi kollarının yanı sıra, kimya ve gübre sanayi ile küçük el sanatları gelişmiştir. Yeraltı kaynakları ülke ekonomisinde önemli bir yer tutmaktadır. Fas'ta çıkarılan madenlerin başında fosfat gelir. Fosfat dışında, manganez, arsenik,nikel, kobalt ve demir de bulunmaktadır. Ayrıca az miktarda kömür ve petrol gümüşlü kurşun da çıkarılır. Ülke sanayinin ihtiyacı olan enerji büyük ölçüde hidroelektrik santrallerden sağlanır.

Fas Haberleri