KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Diyarbakır

Diyarbakır şehri, Türkiye'nin güneydoğu anadolu bölgesinde yer alan en kalabalık 12. şehirdir. 2014 nüfus sayımı verilerine göre 1 milyon 635 bin nüfusu bulunmaktaydı.

Tarihsel açıdan yaklaşık 9000 yıllık bir geçmişe sahip olan Diyarbakır ve Diyarbakır coğrafyası, tarih boyunca birçok medeniyete bağlı şehirlerden biri olmuştur. Yontma taş ve Mezolitik devirlerde Diyarbakır ve çevresinde bulunan mağaralardan eski tarihlerde burada çok eski medeniyetlerin bulunduğu arkeolojik kazılarla kanıtlanmıştır.

1507-1515 yılları arasında Anadolu Beylikleri, Memlükler ve İran Safevi Devletleri arasında Diyarbakır bölgesi için mücadeleler ve savaşlar yapıldı. Fakat Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim, Diyarbakır'ı bütün Güneydoğu Anadolu bölgesini Osmanlı topraklarına katmıştır.

Osmanlı Devleti döneminde önemli eyalet konumunda olan Diyarbakır şehri, doğuya yapılan sefer ve çıkarmalarda orduların hareket etme üssü ve kışla görevi görmüştür. Birinci Dünya Savaşı zamanlarında artan salgın hastalıklar ve sefalet yüzünden Diyarbakır şehri büyük sıkıntılar çekmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla büyük ve öneml imar yenilikleri yaşayan Diyarbakır, sosyal, kültürel ve ekonomik alanlarda oldukça gelişmiştir. 1950'li yıllarda şehir yeniden kurulmuş, modern çağa ayak uydurarak yeni yollar, hastaneler ve modern yapılarla büyümüş ve gelişmiştir.

2 Eylül 1993'te çıkarılan kanun ile büyükşehir olmuştur.

Diyarbakır Haberleri

  • Otomobilde gördüğü annesine kurşun yağdırdı!

    Gündem, 26 Nisan 2024

    Otomobilde gördüğü annesine kurşun yağdırdı!

    Diyarbakır'da cadde üzerinde bir otomobilin yolcu koltuğunda gördüğü annesini tabancayla vurarak ağır yaralayan 17 yaşındaki genç gözaltına alındı. Olay yerinde yapılan incelemede 7 adet boş kovan bulundu

  • İş kazasında işçinin feci ölümü!

    Gündem, 25 Nisan 2024

    İş kazasında işçinin feci ölümü!

    Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesinde, villa inşaatında çalışan demir ustası 43 yaşındaki Abdurrahman Ateş, iş makinesiyle taşınan inşaat demirlerinin üzerine düşmesi sonucu hayatını kaybetti. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı

  • 18 yıl önce işlenen cinayetin zanlısı yakalandı

    Gündem, 25 Nisan 2024

    18 yıl önce işlenen cinayetin zanlısı yakalandı

    Diyarbakır'da 2006 yılında işlenen cinayetin zanlısı, Manisa'nın Yunusemre ilçesinde yakalandı. Zanlı çıkarıldığı hakimlikçe "Tasarlayarak Öldürme" suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi.

    Elektrik akımına kapılan işçi öldü

    Gündem, 22 Nisan 2024

    Elektrik akımına kapılan işçi öldü

    Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde elektrik akımına kapılan işçi hayatını kaybetti

    İçtiği sigara sonu oldu

    Gündem, 22 Nisan 2024

    İçtiği sigara sonu oldu

    Diyarbakır'da sigara içmek için çıktığı pencereden dengesini kaybederek düşen 34 yaşındaki Yusuf Gümüş hayatını kaybetti.

  • Minik Poyraz'ın duygulandıran Atatürk sevgisi

    Gündem, 22 Nisan 2024

    Minik Poyraz'ın duygulandıran Atatürk sevgisi

    Diyarbakır'da bir çocuğun hastane bahçesinde Atatürk büstünü ıslak mendille sildiği anlar sosyal medyada gündem oldu. Atatürk sevgisiyle izleyenleri duygulandıran çocuğun Diyarbakır'da yaşayan 8 yaşındaki Poyraz Kaçmaz olduğu öğrenildi. Motosikletli Yunus timleri de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı öncesi, minik Poyraz'a Atatürk posteri ve polis şapkası hediye edip, motosikletle tur attırdı. Minik Poyraz, "Öncelikle Ata'ma çok teşekkür ederim. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı bize verdi ve Meclisi 23 Nisan’da açtı. Polisler bana hediyeler verdi. En sevdiğim hediyelerden bir tanesi Atatürk posteriydi. Yaşıtlarımın 23 Nisan Bayramı kutlu olsun" dedi.

  • Silahla yaralama, tehdit, gasp... Çeteyi bu dövme çökertti!

    Gündem, 20 Nisan 2024

    Silahla yaralama, tehdit, gasp... Çeteyi bu dövme çökertti!

    Diyarbakır’da, silahlı yaralama, tehdit ve gasp suçunu işleyen çeteyi, “Kuru kafa” dövmesi çökertti. Bir görgü tanığının, "Silahlı kavgada ateş açan kişinin elinde kuru kafa dövmesi vardı" bilgisi üzerine harekete geçen Diyarbakır Cinayet ve Gasp Büro ekipleri, çetenin izini kısa sürede buldu. 6 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi

  • İki belediyeye müfettiş görevlendirildi

    Gündem, 19 Nisan 2024

    İki belediyeye müfettiş görevlendirildi

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sosyal medya hesabı üzerinden Diyarbakır ve Mardin belediyelerine müfettiş görevlendirildiğini açıkladı

    Düğün yolunda kaza: 4'ü çocuk 9 yaralı

    Gündem, 18 Nisan 2024

    Düğün yolunda kaza: 4'ü çocuk 9 yaralı

    Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesinde kontrolden çıkan hafif ticari araç şarampole devrildi. Kazada 4'ü çocuk 9 kişi yaralandı. Araçtakilerin düğüne gitmek üzere yola çıktıkları öğrenildi.

    9 kişi ölmüştü! İşte kavganın baş şüphelisinin ifadesi!

    Gündem, 17 Nisan 2024

    9 kişi ölmüştü! İşte kavganın baş şüphelisinin ifadesi!

    Diyarbakır'da, 9 kişinin hayatını kaybettiği silahlı kavganın baş şüphelisi olarak aranan ve 10 ay sonra Batman'da yakalanıp, tutuklanan 68 yaşındaki Behçet Taş'ın ifadesi ortaya çıktı. Prostat kanseri olduğu için teslim olmadığını belirten Taş, "Ankara'da ameliyat olmaya gittim ve oldum. İyileşme sürecindeydim, 1 yıldır farklı farklı yerlerde kaldım, tarlada kaldım. Aile büyüğüyüm diye beni bu olaylardan sorumlu tutuyorlardı" dedi

  • İki otomobil kavşakta çarpıştı: 4 yaralı

    Gündem, 17 Nisan 2024

    İki otomobil kavşakta çarpıştı: 4 yaralı

    Diyarbakır'da iki otomobilin kavşakta çarpıştığı kazada 4 kişi yaralandı

  • 89 kişinin öldüğü Galeria Sitesi davasında gerekçeli karar açıklandı

    Gündem, 17 Nisan 2024

    89 kişinin öldüğü Galeria Sitesi davasında gerekçeli karar açıklandı

    Diyarbakır'da, 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan ve 89 kişinin hayatını kaybettiği Galeria Sitesi'ne ilişkin davada yargılanan 7 sanıktan tutuklu inşaat mühendisi ile 3 müteahhide verilen 17 yıl 6'şar ay hapis cezasıyla ilgili gerekçeli karar açıklandı. Binadaki ölüm ve yaralanmalardan sanıkların asli kusurlu olacak şekilde sorumlu olduğuna işaret edilen kararda, sanıkların savunmalarının suçtan kurtulmaya yönelik olduğu değerlendirmesi yer aldı.

  • Diyarbakır'da başıboş köpekler iddiasına yalanlama

    Gündem, 17 Nisan 2024

    Diyarbakır'da başıboş köpekler iddiasına yalanlama

    İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, Diyarbakır'daki bir hastanede görev yapan Prof. Dr. Şafak Kaya'nın hastanenin bahçesindeki başıboş köpekleri toplatıp, Bakan Yardımcısı'nın araya girerek hayvanları geri getirtmesi ve Kaya hakkında soruşturma başlatılması iddiasını yalanladı.

    Aile hekimi canına kıymadan paylaşım yapmış!

    Gündem, 15 Nisan 2024

    Aile hekimi canına kıymadan paylaşım yapmış!

    Diyarbakır’da atış poligonunda hayatına son veren aile hekimi 33 yaşındaki G.Ç.'nin, sosyal medya hesabından Bitcoin'de yüksek miktarda zarar yaptığını paylaştığı ortaya çıktı. Takipçileri ise üzgün oldukları yorumunda bulundu

    Bombalı eylem sanıklarına istenen ceza belli oldu

    Gündem, 15 Nisan 2024

    Bombalı eylem sanıklarına istenen ceza belli oldu

    Diyarbakır'da terör örgütü PKK'ya "kuryelik" yaptığı ve bombalı eylem hazırlığında oldukları gerekçesiyle geçen yıl tutuklanan 2 sanık hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirmesi" suçlarından 15 yıl 6'şar aydan 31'er yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

  • Arazi katliamının baş şüphelisi yakalandı!

    Gündem, 14 Nisan 2024

    Arazi katliamının baş şüphelisi yakalandı!

    Diyarbakır'da arazi anlaşmazlığı nedeniyle çıkan silahlı kavgada 9 kişi yaşamını yitirmişti. Geçtiğimiz yıl yaşanan vahşetin ardından olayın firari sanığı Behçet Taş'ın yakalandığı açıklandı

  • İki grup arasında bıçaklı kavga: 2 yaralı

    Gündem, 13 Nisan 2024

    İki grup arasında bıçaklı kavga: 2 yaralı

    Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesinde iki grup arasında çıkan bıçaklı kavgada 2 kişi yaralandı

  • Kurşun yağmurunda çay içti!

    Gündem, 12 Nisan 2024

    Kurşun yağmurunda çay içti!

    Olay, Diyarbakır'da meydana geldi. Kahvehaneye silahlı saldırı düzenlendi

    Kahvehaneye silahlı saldırı kamerada

    Gündem, 12 Nisan 2024

    Kahvehaneye silahlı saldırı kamerada

    Diyarbakır'da kar maskeli 2 kişi, gündüz tartıştıkları kişilere ait kahvehaneye tüfek ve tabancalarla ateş açıp kaçtı. Saldırı anı güvenlik kamerasına yansıdı