KATEGORİLER

Yazının devamını okumak için tıklayınız...

Çin

Çin Halk Cumhuriyeti, Çin Komünist Partisi tarafından tek parti rejimiyle yönetilen bir Asya ülkesidir. Ülkenin başkenti Pekin'dir ve resmi dil olarak Çince konuşulmaktadır.

Ülkenin kuzeyinde Moğolistan, kuzey doğusunra Rusya ve Kuzey Kore, doğusunda Sarı Deniz ve Doğu Çin Denizi, güney doğusunda Güney Çin Denizi, güneyde Vietnam, Laos, Birmanya, Hindistan, Bhutan ve Nepal, güney batısında Pakistan, Afganistan, Tacikistan, Kırgızistan ve Kazakistan yer almaktadır.

Çin'in yaklaşık 5000 yıla dayanan bir tarihi bulunmaktadır. Ülkede öte yandan 6000 yıllık tarihi kalıntılar da bulunmuştur. Günümüz medeniyetinin temel taşlarını oluşturan kâğıt, barut, pusula ve matbaacılık gibi pek çok buluşun kökenleri Antik Çin medeniyetine dayanmaktadır.

Çin Halk Cumhuriyeti, son dönemlerde yaptığı hızlı ve başarılı atılımlarla dünyanın en önemli ekonomik güçlerinden biri olmayı başarmıştır. Dünyadaki profili, genelde askeri olarak değil de ekonomik olarak bilinmektedir. Öte yandan tahminlere göre 2020'li yıllarda dünyanın en büyük ekonomisi Çin Halk Cumhuriyeti'ne ait olacağı konuşulmaktadır.

Yaklaşık 1,5 milyar nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkesidir ve dünya nüfusunun beşte biri Çin'de yaşamaktadır. Ülkede para birimi olarak Çin yuanı kullanılmaktadır.

Çin Halk Cumhuriyeti, 2012 verilerine göre 57,7 milyonluk turist sayısıyla Fransa ve Amerika Birleşik Devletleri'nden sonra dünyada en çok ziyaret edilen üçüncü ülke konumunda yer almaktadır.

Ticaret olarak bakıldığında, Çin Halk Cumhuriyeti; dışarıya rafine edilmiş petrol ürünleri, yağlama maddeleri, kimyasal ürünler, alkollü içecekler, alkolsüz içecekler, bitkisel yağlar, hayvansal yağlar, elektrikli makineler, ulaşım ekipmanları, büro malzemeleri, canlı hayvanlar, su ürünleri, pirinç, çay, konserve meyve-sebze, ham ipek, kömür, pamuk ipliği, hazır giyim eşyası, ayakkabı, spor eşyası, hafif sanayi mamulleri, demir-çelik ürünleri, oyuncaklar, elektronik eşya, telekomünikasyon ekipmanları gibi ürünler satmaktadır. Aynı doğrultuda, ülke dışarıdan muhtelif gıda ürünleri, elektrikli makineler,motorlu taşıtlar, ham petrol, yağlama maddeleri, bitkisel yağlar, hayvansal yağlar, doğal kauçuk, kereste, kâğıt hamuru, pamuk, demir cevheri, gübre, plastik ürünler, çelik mamulleri, elektronik devreler ve kimyasallar satın almaktadır.

Çin Haberleri