Habertürk
Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

İstanbul’un tek kadın belediye başkanı olan Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli anlatıyor...

Esra BOĞAZLIYAN / GAZETE HABERTÜRK

Andy-Ar’ın Yerel Yönetimler Performans Araştırması’nın İstanbul ayağında Avrupa ve Asya yakasının en başarılı belediye başkanları belirlendi. İlçelerde yapılan araştırmada vatandaşa ‘Hizmet memnuniyeti’, ‘Halka yakınlık’ ve ‘Tanınırlık’ olmak üzere 3 kategoride sorular yöneltildi.

Andy-Ar’ın anketinde ‘En başarılı’ seçilen başkanlar başarı sırlarını anlatıyor. Bugünkü konuğum da İstanbul’un tek kadın belediye başkanı olan Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak Benli...

-“Yerel Yönetimler Performans” anketinde dikkat çekici bir başarınız var. Sizi bu sonuca götüren hizmetler hangileri oldu?

Öncelikle sağlık ocaklarından başlayarak Avcılar halkına 1992 yılından beri sağlık hizmeti verirken, zaten aramızda bir tanışıklık ve yakınlık vardı. Göreve geldikten sonra hem kadın hem de hekim perspektifinden bakarak, toplumun sorunlarını çok yakından bilen ve bunlara çözüm üreten bir yaklaşımla göreve geldiğimiz için, bu daha önceden tanıyanların yanında tanımayanlara da çok kısa zamanda ulaşmamızı sağladı.

-Bir belediye başkanı halka nasıl yakın olur? Halka dokunan adımlar nelerdir?

Bu konuda benim özel bir şey yapmam gerekmiyor. Ben zaten hekimim ve kadınım. Zaten elim halkın nabzındayken, insanların nabzındayken başkan oldum. Görevimi de aynı hekimliğimi yapar gibi yapıyorum. Dünya Sağlık Örgütü sağlığı tanımlarken, sağlığın bedenen, ruhen ve sosyal yönden iyi olma hali olarak tanımlar. Ben şimdi sosyal sağlıkla ilgilenen bölümünü yapıyorum. Göreve çok iyi bir hazırlıkla geldim.

Dünyanın birçok yerinde sorun olan toplumların yaşadıkları problemler vardır. Bunlar uyuşturucu madde bağımlılığı gibi, kadına yönelik şiddet gibi, cinsiyet eşitliği gibi ve dezavantajlı gruplar vardır. Mesela engelliler dünyanın her yerinde dezavantajlıdır, bizim ülkemizde çocuk, genç, kadın ve yaşlı olmak da dezavantajdır. Yani hayatın doğal aşaması bile dezavantajlı sayılma durumudur. Biz bunlarla ilgili bütün çalışmalarımızın hazırlıklarını yapmış olarak geldik. “Önce İnsan” sloganıyla, sosyal belediyeciliğin bütün hizmetlerini titizlikle sunarken aynı zamanda çevreden sokak hayvanlarına, imardan temizliğe kadar yaptığımız insan odaklı hizmetlerimizle halkımızla yakınlık kurarak, halkımıza dokunan adımlar attık.

-Hem İstanbul’un hem de Marmara Bölgesi’nin tek kadın belediye başkanısınız. Halkla iletişimde kadın olmanın nasıl bir etkisi var?

Değil İstanbul’da, Marmara Bölgesi’nde tek kadın belediye başkanı olmak, kadının siyasetteki yerinin ne kadar gerilerde olduğunu ve özlenen mesafeyi bugüne kadar hâlâ almamış olduğunu gösterir. Bu da bizim için üzücü bir tablodur. Biz daha çok kadının özellikle yerel yönetimlerde ve siyasette hak ettiği yerlerde olması gerektiğine inanıyoruz. Bunun için de ben yıllardır cinsiyet eşitliği temellerinde, insan hakları temellerinde kadın mücadelesinden gelen birisiyim ve bunun daha iyi olmasını istiyorum.

Kadın olarak görevini yaparken, avantajları da var elbette, bir hekim ve kadınsanız her kapıyı çalar, her eve girebilirsiniz. Herkesin sonuna kadar hangi düşünceden etnik kökenden, inançtan olursa olsun bir kadına ve bir doktora evinin kapıları gönlünün kapıları açıktır. Çünkü bizim de onlara gönlümüz her zaman açıktır.

Biz hiç kimseyi ötekileştirmeden, kimseyi kimseden ayırmadan ve onların farkındalıklarına saygı duyarak, onların hizmete olan ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak öncelik veriyoruz. İşte hekim ve kadın olmanın bana vermiş olduğu yaklaşım biçimi, siyasi anlayışımızda da var olan insancıl yaklaşımımızla örtüşmekte ve pekişmektedir.

DEPREM ODAKLI YENİ BİR KENT PLANI

“İstanbul birinci derecede deprem bölgesi. Avcılar da İstanbul’da yaşanan depremden üzücü bir şekilde payını aldı. Bizim yeniden bir kent planlamasına ve çok iyi bir şekilde de bina güvenliklerini sağlayacak yeni bir imar planı gibi kentsel planlama sistemine geçmiş olmamız gerekiyordu. Depremle ilgili de çalışma başlattık.”

'İŞİN SIRRI TOPLUMUN HER KESİMİNİ KUCAKLAMAK'

“Biz hekimler nasıl hiç kimseyi ayırmadan sağlık hizmetlerimizi sevgiyle yapıyorsak, belediye başkanlığı görevimizde de yapacağımız hizmetleri asla kimseyi ayırt etmeksizin yapıyoruz. Sosyal demokrat ve halkçı belediyeciliğin gereği de budur. Kimseyi kimseden ayırmadan, kimseyi ötekileştirmeden, sadece hizmete olan ihtiyaçları göz önünde bulunduruyor ve toplumun her kesimini kucaklayan ve onlarla iyi iletişim kuran bir yaklaşımımız var. O nedenle de bizim kısa zamanda insanlara ulaşmamız adına yürütmüş olduğumuz sosyal belediyecilik hizmetlerinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bunun içindir ki, Avcılar halkı hem bir hekimi hem de bir kadını belediye başkanı seçerek kendilerine hizmet sunmayı uygun görmüşlerdir. Sosyal belediyecilik dışında asıl bizden bekledikleri Avcılar’da plan projenin yapılması ve yenileşme, bina yeniliklerinin sağlanması. Öncelikle kendi hizmet binamızdan başlayacağız, burası da yaşlandı ve yorgun. Yeni bir kent kültür evi ve hizmet binası yapılacak. Her mahallemizde kent kültür evi hizmet binalarımızda hizmeti vatandaşlarımızın ayağına götüreceğiz.”

'AVCILAR'I TURİZMİN HİZMETİNE SUNACAĞIM'

“Deniz, göl, doğa ve tarih gibi dört farklı güzelliği bir arada barındıran Avcılar, gerek coğrafi güzellikler gerekse doğal ve SİT alanları ile çok önemli coğrafi konuma sahip dünya kentleri arasında yer alıyor. İstanbul Üniversitesi’nin en büyük yerleşkesi ve özel büyük bir üniversitenin yerleşkesi Avcılar’da. İlçemiz Asya’yı Avrupa’ya bağlayan iki ana arter (TEM Otoyolu ile E-5 (D-100 Karayolu) üzerinde ve havaalanına çok kısa mesafede. Bathonea Antik Kenti’miz var. Küçükçekmece Gölü kenarında burası hem arkeolojik hem de doğal sit alanı. Bugüne kadar korunmuş olan bu alanı toplumun ve turizmin hizmetine sunarak Avcılar’ ımız ve İstanbul’umuzun Türkiye’nin en büyük kazanımlarına sahip olacağına inanıyorum. Onun için bu kadar güçlü yönleri olan bir kent olar Avcılar’ın hak ettiği mesafeyi alması için çalışmalarımızı zaten göreve geldiğimizden beri sürdürdük.”

‘AVCILAR’IN VİCDANIYIM, KİMSENİN YATAĞA AÇ GİRMESİNE MÜSAADE ETMEM'

-Halkla yakın bir diyalog kurmanızda sizin uzun yıllar Avcılar’da hizmet etmiş bir hekim olmanızın ve bölgede çok tanınmanızın katkısı da büyük. Bu önemli bir avantaj...

Evet gerçekten bunun katkısının çok olduğunu düşünüyorum. 22 yıl Avcılar’da sağlık ocağından başlayıp, 112 acil hekimliği, Avcılar’da özel bir hastanede başhekim yardımcılığı olmak üzere çeşitli kademelerde hizmet eden biri olarak bunun bölgede tanınırlığıma katkı sunduğunu düşünüyorum. O nedenle de Avcılar halkı şunu biliyor ki onların kendilerine severek hizmet eden ve doktor bir belediye başkanları var.

-Avcılar’a kadın eli değince ne değişti?

Göreve gelir gelmez “Önce İnsan” sloganıyla, dezavantajlı gruplar içinde tanımladığımız, çocuk, genç, kadın, engelli, yaşlı, yoksul ve düşkünler için geliştirdiğimiz sosyal içerikli hizmetlerimizle Avcılarlı hemşerilerimizin ihtiyaç duydukları her alanda yanlarında olabilmek adına titiz çalışmalar yürütüyoruz. Aşevi bile kurduk. Hasta, yaşlı, kimsesiz olup yemek yapamıyorsa, yılın 365 günü her gün evine 3 çeşit sıcak yemek gönderiyoruz.

-Yani sosyal projelere ağırlık verdiniz...

Çocuk dostu belediyecilik anlayışıyla, çocuklarımızın eğitimlerine katkı sağlamak, sağlıklı bireyler olarak yetişmelerine yardımcı olmak amacıyla, çocuk evi, kent evi ve çocuk kulüplerimizi kurarak çocuklarımızın eğitimlerine katkı sağlıyor, bedensel, zihinsel ve ruhsal gelişimlerine katkıda bulunuyoruz. Kent evlerinde çocuklarımıza yönelik kültür, sanat spor, yabancı dil ve el becerisi gibi eğitim kurslarıyla onlara destek oluyoruz.

İlköğretim öğrenci ve öğretmenlerine derslerinde destek olmak amacıyla hazırladığımız “İnteraktif Eğitim Sistemi”ni hizmete sunduk.

Ebeveynler için, 0-6 yaş dönemine yönelik bilgiler içeren “Avcılar Belediyesi Anne- Baba Eğitim Programı”nı gerçekleştiriyoruz.

Nisan 2014’te Belediye Konservatuvarı kurulması yönünde alınan kararla, Türkiye’de ilk ilçe belediye konservatuvarı olma özelliği taşıyan Avcılar Belediyesi Konservatuvarı’nı açarak hizmete sunduk. Mayıs 2014’te Spor Müdürlüğümüzü faaliyete geçirdik. Her gencimizin sporla uğraşabilmesi çocuklarımızın özgüvenli ve sağlıklı bireyler olarak yetişmelerine katkı sunmak için spora ve sporcularımıza her türlü desteği sağlıyoruz. İstanbul’un 5. spor lisesini inşa ederek olimpik bir spor alanı oluşturmayı arzu ediyoruz. Bu konuda Milli Eğitim’den olur bekliyoruz.

Mayıs 2014’de Kadın ve Aile Müdürlüğü’nü kuran Türkiye’de ilk ilçe olduk. Avcılar Belediyesi olarak kadınlarımızın cinsiyet eşitliği temellerinde sosyal hayata katılmaları ve ekonomik özgürlüklerini kazanmalarına yönelik projeler geliştirerek, kadını mevcut edilgen durumdan etken pozisyona geçmesi için çalışmalar yürütülmektedir.

Yapımı devam eden Kadın Konuk Evi’nde şiddete maruz kalmış kadınlarımızın korunup destek alabilecekleri bir merkez oluşturuyoruz. Kadın Konuk Evi’ne Özgecan Aslan adını verdik.

Avcılar’da sokakta birini gördüğümüz zaman kimsesiz ya da dilenmek sözcüğünü bile kullanmak istemiyorum, Avcılar’da böyle bir şey olmasına asla müsaade etmiyoruz. Kişilerin yanına gidiliyor adresleri alınıyor, nerede oturuyorsa evlerine kadar gidiliyor ve ihtiyaçları giderilip yemeğine kadar evlerine gönderilebiliyor. O nedenle de Avcılar halkı şunu biliyor ki onların kadın ve doktor bir belediye başkanları var. O kendilerinin vicdanını temsil etmekte ve sokakta yaşayan birisinin olmasına müsaade etmez. Hiç kimsenin yatağa aç girmesine müsaade etmez. Onun için de biz bu inandığımız şeyleri, inandığımız değerleri kısa zamanda hayata geçirmeyi başardık.

YARDIM DEĞİL GÖREV

“Biz yoksulluğu yönetmek değil, yoksulluğu yenmek için buradayız. Biz insanlara yardım ederken onlara görevimizi yaptığımızı hissederiz. Biz size yardım ediyoruz demeyiz. Yardıma ihtiyacı olan insana yardım edenle edilen arasındaki ilişkiyi insan onuruna yakışan bir duruma getiririz.”

DAHA YAŞANABİLİR BİR AVCILAR HEDEFİ

“Bu dönemin sonunda, ‘Önce İnsan’ sloganıyla memnuniyet odaklı planladığımız hizmetlerimizle, Avcılar’da insanların mutlu olduğu, birlik ve beraberlik içinde kardeşçe yaşadıkları, sanayisiyle, üniversitesiyle, tarihi ve kültürüyle daha yaşanabilir bir kent haline gelen bir Avcılar fotoğrafı görüyorum.”

ENGELLİYE AKÜLÜ ARABA, BEDAVA SERVİS

“Engellilerimize yönelik sosyal hizmet uygulamaları geliştirerek hazırladığımız projelerle, uygulama ve hizmetlerle engellilerin pozitif ayrımcılıkla desteklenmesi gereğine inanıyoruz. Engellilerin günlük yaşamda sosyal, kültürel ve ekonomik alanlarda hayatın içinde olmalarını hedefliyoruz. Avcılar’da yaşayan engellilerimiz için belediyemiz Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü Engelli Koordine Merkezi aracılığıyla, sağlık, eğitim, rehabilitasyon, istihdam ve hukuki haklar konusunda danışmanlık hizmetleri sunuyoruz. Gündelik yaşamlarını kolaylaştıracak sosyal yaşama uyumlarını sağlayacak üretim sürecine dahil olmalarının önünü açacak çeşitli faaliyetler yürütüyoruz. Ulaştırma Müdürlüğümüzün hizmetleri doğrultusunda Avcılar’da yaşayan engelli çocuklar ve gençlerin, ücretsiz servis imkânı ile rehabilitasyon merkezleri ve spor tesislerine ulaşımları sağlanmaktadır. Ayrıca engelli çocukların eğitim kurumlarındaki sınavlara katılmaları için de servis imkânı sunulmaktadır. Engelli vatandaşlarımıza Evde Bakım Hizmeti sunuluyor. Akülü tekerlekli sandalye dağıtılması yönündeki çalışmalarımız sürüyor. Beyaz baston ve işitme cihazı başta olmak üzere medikal cihaz ve gereçlerin dağıtımı yapılıyor. İşitme engelliler için “Engelli İletişim Hattı” kurulması çalışmaları devam ediyor.”

'TOPLANMA ALANLARIMIZ HAZIR, DEPREM İZLEME İSTASYONU KURDUK'

“Afet riskini bütün İstanbul yaşıyor ama Avcılar’ın bu konuda sistematik olarak hazır olması gerektiği bilinciyle biz, belediyemizin web sayfamızda www.avcilar.bel.tr adresinde afet bilgi sistemi bölümü hazırladık. Bu bölümde herhangi bir depremde veya afet durumunda ne yapacakları yazılıyor. Toplanma alanlarımız, AFİS konteynerlerimiz var. Aynı zamanda Zübeyde Hanım Nikâh Sarayı Salonu’nda Avcılar Belediyesi Afet Gönüllüleri projesi kapsamında, eğitim toplantıları düzenliyoruz. Deprem Öncü Hareketleri İzleme İstasyonu kuruldu. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu bu konuda bize danışmanlık yapıyor. Daha güvenli binalara geçiş için imar çalışmaları ve plan çalışmalarımızı da sürdürüyoruz.”

'YAŞLIYA EVİNDE BAKIYORUZ'

“Yaşlılarımıza evde bakım hizmeti sunuyoruz. Evde bakım hizmeti ile yaşlılarımıza yerinde sağlık çözümleri üreterek onlara son zamanlarında belediyenin sıcak ve dost elini hissettiriyoruz. Emekli ve yaşlılarımıza Bülent Ecevit Emekliler Parkı’nda her sabah çay ve simit ikramı yapılmaktadır. İnşaatı süren Huzur ve Konuk Evi projemizle artık yaşlılarımız ve bakıma muhtaç insanlarımız belediyemizin hizmetlerinden yararlanabilecek.”

'ÇOLUĞUM, ÇOCUĞUM GÜVENDE HİSSİ SAĞLADIM'

“Bugün Avcılar’da kimsesiz, yaşlı insanların, ihtiyacı olan insanların kapıları çalınıyor. Sağlık İşleri ve Sosyal İşler Müdürlüğümüz onların ihtiyaçlarını tespit ediyor. Avcılar’daki insan kendini ayrıcalıklı hissedip, yaşlı olabilir, engelli olabilir, kimsesiz olabilir ama ‘çoluğum çocuğum güven altında’ diye hissediyor. Çünkü onun kadın ve doktor bir belediye başkanı var asla mağdur olmasına izin vermez. Vatandaşın kendisini bu kadar güvende hissetmesi için çözümler ürettik.”

ÇOCUKLARA, GENÇLERE EĞİTİM TAKVİYESİ

“Belediyemiz kültür merkezlerinde ve kent evlerinde gençlerimize yönelik kültür, sanat ve eğitimlerine destek olmak amacıyla İngilizce, matematik gibi ücretsiz sunduğumuz kurslarımızla her yıl binlerce gencimize destek oluyoruz. Çocuklarımız, gençlerimiz ve yetişkinlere yönelik açılan kurslarımızda her yıl 30 bin kursiyer eğitim alıyor. Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan “Avcılar Belediyesi Madde Bağımlılığı Danışma ve Takip Merkezi” uzman ekipleriyle birlikte hizmete başladı.”

ARAŞTIRMANIN KÜNYESİ

- Araştırma Andy-Ar’a ait. Bazı bölgelerde kantitatif araştırma tekniklerinden “Yüz yüze görüşme yöntemi’’ ile bazı bölgelerde ise yine başka bir kantitatif araştırma tekniği olan ‘CATI’ yani telefon ile görüşme yöntemi kullanılarak uygulanmıştır.

- Saha çalışması 21 Ekim-9 Aralık tarihleri arasında genelde 34 bin 200 denek ile görüşme yapılarak tamamlanmıştır.

- Çalışma, farklı sosyo– ekonomik ve sosyo– demografik gruba mensup kişilerden, yaş, cinsiyet, eğitim, mahalle/semt kotalarına göre tesadüfi yöntemle seçilmiş, denekler ile görüşme yapılmıştır.

- Araştırmada 0.95 güven aralığı içinde, hata payı +/- % 2.0’dir.