Habertürk
Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

PERVİN KAPLAN / YAZI DİZİSİ 1 / GAZETE HABERTÜRK

Her yıl merkezi yerleştirmenin ardından ve kayıt yaptırmayanlar yüzünden boş kalan kontenjanlara yapılan ek yerleştirme için başvurular bugün başlıyor. Ek yerleştirme dönemi 30 Ağustos günü saat 23.59’da son bulacak. Adayların ilk merkezi yerleştirmede olduğu gibi yine 24 programı tercih hakları olacak. Üniversitelerde, merkezi yerleştirmenin ardından 60 bin 147 kontenjan boş kalmıştı. Ancak kayıt yaptırmayanlar yüzünden boş kalan toplam kontenjan henüz bilinmiyor.

HER ÜNİVERSİTEDE BOŞ VAR

Her yıl olduğu gibi bu yıl da yerleştirildiği yükseköğretim programına kayıt yaptırmayanlar oldu ve Türkiye’nin birçok gözde üniversitesinde boş kontenjanlar oldu. Aralarında Orta Doğu Teknik (ODTÜ) İstanbul Teknik (İTÜ), Boğaziçi, Galatasaray üniversitelerinin de yer aldığı üniversitelere ek yerleştirme ile yerleşme şansınız var. Bu üniversitelerde, aralarında mühendisliklerin de yer aldığı programlara öğrenci alınacak.

İTÜ’DE 77, BOĞAZİÇİ’NDE 41, ODTÜ’DE 38 KONTENJAN

Örneğin İTÜ’de 77, Boğaziçi Üniversitesi’nde 41, ODTÜ’de ise 38 kontenjan boş kaldı. İTÜ’deki boş kontenjanların özellikle ABD üniversiteleriyle yapılan anlaşma sonucunda çift diploma programı uygulanan ücretli programlarda olduğu görülüyor. 77 boş kontenjanın 51’ini bu ücretli programlar oluşturuyor. Bu üniversitenin KKTC’de kurduğu ve yine ücretli olan denizcilik programlarında da boş kontenjan sayısı 91. İTÜ gibi ODTÜ’de de 38 boş kontenjanın 6’sı ücretli programlar.

Bu programlar da ABD üniversiteleriyle yapılan anlaşmalara göre çift diploma veriyor. Öğrenciler 2 yıl ABD’deki üniversitede okuyor ve bunun için de öğrenim ücretli oluyor. ODTÜ’nün de KKTC’deki kampusunda ücretli programlarının 73’ü boş. Yine boş kontenjanın olduğu üniversitelerden biri de Galatasaray Üniversitesi. Bu üniversitede de sosyoloji ve mühendislik bölümlerinde toplam 3 kontenjan bulunuyor.

EK YERLEŞTİRME ÜCRETİ 15 TL

Adaylar ek yerleştirmeye katılabilmek için 15 TL ödeyecek. Ek yerleştirme ücreti, tercih süresi tamamlandıktan sonraki ilk resmi işgünü saat 23.59’a kadar yatırılabilecek. Bu süre tamamlandıktan sonra ek yerleştirme ücreti yatırılamayacak. Bu ücreti yatırmayanların tercihleri ise geçersiz olacak. Ek yerleştirmeye başvurabilmek için öncelikle 2016-ÖSYS’ye başvuru yapmış ve bir programa yerleştirilmemiş olmanız gerekiyor.

ÜNİVERSİTELİ OLMA ŞANSINI EK YERLEŞTİRME İLE YAKALAYIN

Üniversiteye ilk merkezi yerleştirmenin ardından yerleşemeyen ve açıkta kalan öğrencilere ikinci kez üniversiteli olma şansını ek yerleştirme verecek. Üniversitelerde merkezi yerleştirmede dolmayan ve yerleştiği halde kayıt yaptırmayan öğrenciler yüzünden boş kalan kontenjanlara ek yerleştirme yolu ile öğrenci alınacak. İlk merkezi yerleştirmede herhangi bir bölüme yerleşemediyseniz ek yerleştirmede doğru bir tercih hazırlayarak üniversiteli olabilirsiniz.

Ancak tüm merkezi yerleştirmelerde olduğu gibi ek yerleştirmenin de kendi içinde kuralları var. Bu kurallara uygun tercih hazırlamadığınız takdirde açıkta kalma riskiniz olduğunu da unutmayın. Bu yüzden de her şeyden önce ek yerleştirmenin kurallarını bilmeniz gerekiyor. Hazırladığımız bu yazı dizisinde sizlere bu kuralları anlatacağız ve hangi programları hangi koşullarda tercih edebileceğiniz konusunda sizleri aydınlatacağız.

KAPATILAN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN TERCİH BAŞVURULARI UZATILDI

OHAL kapsamında kapatılan vakıf üniversitelerinde okuyan 65 bin 216 öğrencinin yeniden yükseköğretim programlarına yerleştirilmeleri için yapacakları tercihler bu gece son buluyordu. ÖSYM, öğrencilerin tercihleri için süreyi uzattı. Başvurular 29 Ağustos saat 23.59’da son bulacak. Öğrencilerin 24 tercih hakkı var. Öğrenciler tercihlerini sınava girdikleri yıl aldıkları puanlara göre tercih kılavuzunda yer alan programların karşısında yer alan taban puanlara göre yapacak.

Tercih kılavuzunda öğrencilerin kafasını karıştıran bazı programların karşısında puan yerine işaretlerin yer alması oldu. Bu işaretlerin anlamı şu: Eğer en düşük puanın karşısında --- işareti görüyorsanız bunun anlamı program ilgili yılda öğrenci almamıştır. 00000 rakamlarını görüyorsanız bu da programın taban puanı oluşmamış demek. Yani merkezi yerleştirmede dolmamış. Bu iki işaretin olduğu programları ilgili puan türünde LYS’den 180 ve üzeri alan adaylar tercih edebilecek.

 BAŞVURULAR İNTERNETTEN

Merkezi yerleştirme tercihleri gibi ek yerleştirme tercihleri de başvuru merkezlerinden değil, bireysel olarak ÖSYM’nin sitesinden internet aracılığıyla yapılacak. Tercihlerinizi yapmadan önce ÖSYM’nin sitesinde yer alan 2016 ÖSYS Yükseköğretim Programlarına Ek Yerleştirme Kılavuzu’nu dikkate alın.

ASKERİ LİSE MEZUNLARINA "ÖZEL" 120 SORULUK SINAV

2016 yılında askeri liselerden mezun olanların üniversiteye yerleştirilmeleri Askeri Lise Mezunları İçin Üniversiteye Geçiş Sınavı (ALÜGS) yapılacak. Bu sınava başvurular dün başladı. Başvurular 29 Ağustos’ta saat 23.59’da son bulacak.

ÖSYM’nin 4 Eylül’de Ankara ve İstanbul’da yapacağı sınavda öğrencilere Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler’den oluşan çoktan seçmeli 12 soruluk bir test uygulanacak. Her testte 30’ar soru olacak

 

YAZI DİZİSİ 2

Dün başvuruları başlayan ek yerleştirme kılavuzu hatalı çıktı. Kontenjanı dolmasına rağmen kayıt yaptırmayanlar yüzünden boş kalan, yani taban puanı oluşmuş 212 bölüm, ‘taban puansız’ herkesin tercihine açık yayımlandı. ÖSYM, uyarılar üzerine dün gece kılavuzu yeniledi. Tercihlerinizde 26 Ağustos tarihli kılavuzu kullanmalısınız

Dün başlayan ek yerleştirme başvurularında adayların tercihlerinde kullanacakları 2016 ÖSYS Ek Tercih Kılavuzu hatalı çıktı. Yükseköğretim kurumları, eğitimciler ve adaylar tarafından fark edilen hata, ÖSYM’ye de bildirildi. ÖSYM, dün gece hatalı bilgilerin yer aldığı kılavuzu güncelleyerek, sitesine koydu. Ancak bu yenilemenin neden yapıldığı açıklanmadı. ÖSYM yaptığı açıklamada, 25 Ağustos tarihli kılavuzun değil, 26 Ağustos 2016 tarihli olanın kullanılması gerektiğini vurguladı.

TERCİH YAPANLAR DİKKAT

Açıklamada tercihlerini yapmış adayların da, güncellenen kılavuzu dikkate alarak, tercihlerini gözden geçirmeleri gerektiği vurgulandı. Adayların hatalı bilgilerin yer aldığı kılavuza göre yaptıkları tercihlerini düzeltmeleri gerekiyor.

TERCİH SÜRESİ UZATILMALI

Adayların tercihlerin son bulacağı 30 Ağustos günü saat 23.59’a kadar tercihlerini ÖSYM sitesinden güncellemeleri mümkün. Ancak adayların tercih süresi için yalnızca 5 gün sürelerinin olduğu ve bunun bir gününün de “hatalı kılavuz” ile geçtiği dikkate alındığında, ek yerleştirme tercihlerinde başvuru süresinin uzatılması gerekiyor.

HANGİ HATALARLA ÇIKTI?

Adayların tercihlerini yaparken dikkate almaları gereken kılavuzda yer alan hatanın ilki “taban puan”larla ilgiliydi. Merkezi yerleştirmede dolan ancak kayıt yaptırmayanlar yüzünden kontenjanında boşluk olan bölümlerin bu nedenle taban puanları, yani en küçük puanları oluşmuş oluyor. Bu programları ancak puanları “en düşük puana” eşit ya da ondan yüksek olan adaylar tercih edebiliyor. Bunun dışındaki adayların tercih hakları olmuyor. Ama kılavuzda ilk yerleştirmede dolmuş programlar, dolmamış gibi göründü. Bu programların karşısında bir puan yazmadı. Bir programın karşısında puan yazmadığı zaman ilgili puan türünde barajı aşan her aday bu programları tercih edebiliyor. Rehberlik uzmanı Salim Ünsal’a göre 212 programda bu hata var.

Bir başka hata, merkezi yerleştirmede kontenjanı dolmamasına rağmen “dolmuş” gibi görünen ve karşılarına puan yazılan bin 644 önlisans programında oldu. Bir hata da sınavsız geçiş yapacak adayları ilgilendirdi. Sınavsız geçiş kriterleri arasında mezuniyet yılı, okul türü, okulun bulunduğu il, Mesleki Ortaöğretim Başarı Puanı (MOBP) ve doğum yılı hep birlikte anlam ifade eden kriterler olmasına rağmen sadece MOBP bilgisi verildi.

KONTENJANLAR SİZİ BEKLİYOR

Aralarında mühendislikler ve mimarlık gibi programların da yer aldığı çok sayıda program ek yerleştirme döneminde öğrenci alacak. Örneğin makine mühendisliğinde devlet ve vakıf ile KKTC üniversitelerinde 135 boş kontenjan var. İşletme yine en fazla öğrenci alacak programlar arasında. Üniversitelerde bu programda boş kalan kontenjan sayısı 291.

İLK KEZ ÜNIVERSİTELER YENİ PROGRAM AÇMADI

Ek yerleştirmede bu yıl ilk kez üniversiteler yeni program açmadı. Her yıl merkezi yerleştirmede dolmayan ve kayıt yaptırmayanlar yüzünden boş kalan kontenjanların yanı sıra ek yerleştirmede yeni açılan programlara da yerleştirme yapılıyordu. Çünkü her yıl üniversiteler ek yerleştirme dönemi için ilk yerleştirme dönemine yetiştiremedikleri programlarını açarlar. Bu programlara da ilk öğrenciler ek yerleştirmeyle alınır. Adaylar için bu programlar yeni ve taban puanları oluşmadığı için “en sevilen” programlar olur. Ancak bu yıl YÖK’ün aldığı karar doğrultusunda yükseköğretim kurumları ek yerleştirme dönemi için yeni program açamayacaklar. Bu durumda da ek yerleştirme işlemi yalnızca merkezi yerleştirme ve kayıt yaptırmayanlar nedeniyle boş kalan kontenjanlar için yapılacak.

ÖZEL KOŞULLARI MUTLAKA OKUYUN

Her yıl on binlerce öğrenci kılavuzda yazan “özel koşulları” okumadıkları için zor duruma düşüyor. Bu nedenle ek yerleştirmeye katılacak gençlere uyarımız kılavuzda programların karşısında yer alan ve rakamlarla ifade edilen özel koşulları mutlaka okuyun olacak. Çünkü özel koşulları taşımazsanız, ücretli olduğu halde bunu bilmeden ya da burs bulabileceğinizi düşünerek bu programları yazarsanız yerleşseniz bile kayıt yaptıramayacağınızı unutmayın.