Habertürk
Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

Güngör KARAKUŞ / YAZI DİZSİ 1 / GAZETE HABERTÜRK

FOTOĞRAFLAR: Erdem ŞAHİN

Ankara katliamının ardından gözlerin çevrildiği Gaziantep, terör örgütü IŞİD için büyük önem taşıyor. IŞİD, hem lojistik destek ve sevkıyatını hem de eleman teminini bu kavşak kent üzerinden sağlıyor. Suriye’de olduğu tahmin edilen IŞİD’in Gaziantep’teki lojistik ve sevkıyatının kilit ismi ‘Ebubekir’ kod adlı İlhami Balı’nın telefonunu aradık. Açan kişi, “Beni bulmak isteyen buraya gelir, adresim de belli yerim de” dedi.

HABERTÜRK, 102 kişinin can verdiği Ankara katliamı öncesi terör örgütü IŞİD’in canlı bombalarının yuvalandığı Gaziantep’i ve örgütün bu kentteki faaliyetlerini mercek altına aldı. Katliamdan sonra IŞİD’in üstlenerek lojistik ve aktarma merkezi olarak kullandığına dair net bilgilerin ortaya çıktığı kent, terör örgütü açısından hem geçiş noktası hem de eleman temininde kritik bir kavşakta yer alıyor. Polisin, IŞİD’le ilgili mahkeme kararıyla yaptığı dinlemeler örgütün şehirdeki tüm faaliyetlerinin aynı kişi tarafından koordine edildiğini ortaya koydu.

‘Ebubekir’ kod ismini kullanan İlhami Balı’nın adı, geçen ay Türkiye’nin yayınladığı en çok arananlar listesinde terör örgütü PKK’nın sözde yöneticileri Murat Karayılan, Cemil Bayık, Fehman Hüseyin ile DHKP-C ve MLKP gibi terör örgütü yöneticilerinin isimlerinin olduğu “Kırmızı Liste” içinde yer alıyordu.

IŞİD’İN KARAKUTUSU BALI IŞİD

için kritik bir isim olan Balı’nın ismi, Suriye-Türkiye sınırındaki her sansasyonel olay ve dosyada geçiyor. IŞİD içindeki konumu “Suriye-Türkiye Gümrük Sorumlusu” olarak görünüyor. Ayrıca Gaziantep ve Kilis hattında örgütün ihtiyaç duyduğu malzeme ve “cihatçı/savaşçı” kaynağının Suriye’ye sevkini sağlıyor.

HABERTÜRK, herkesin peşinde olduğu o ismi, dinleme kayıtlarındaki telefon numarasından aradı. Telefonu faaldi ve çalıyordu. İlk aramada telefonu açan kişiye “Alo İlhami Balı” diye hitap ettik, “Kim arıyor” diye yanıt verdi. Ardından gazeteci olduğumuzu söyledikten sonra, kendisini aradığımız “0 543 662 .. ..” nolu telefonun Balı’ya ait olduğunu ve dinleme kayıtlarına geçtiğini söyledik ve “Bu numara size mi ait?” diye sorduk. Telefondaki kişi “Size bu soruyu sorma hakkını kim veriyor? Beni bulmak isteyen buraya gelir, adresim de belli yerim de” diye yanıt verdi. “Dinlendiğinizi biliyor musunuz?” diye sorunca da “Benim Allah’tan başka kimseden korkum yok. Sen kimsin? Gel buraya görüşelim...” diye konuştu ve telefon kapandı.

HER FAALİYETTE O VAR

Balı’nın ismi, IŞİD’in birçok eylem ve faaliyetinde yer aldı ancak güvenlik güçleri halen izine rastlayamadı. ‘Ebubekir’ kod isimli Balı’nın geçen yıl polisin ve MİT’in farklı şehirlerde yakaladığı 33 canlı bomba yeleği, Türkiye’ye sokulmak istenen 257 kilogram patlayıcı, 3 İngiliz kızın Antep ve Kilis üzerinden IŞİD’e götürülmesiyle özdeşleşti. Suriyeli ajan Muhammed El Reşid’in görevlendirilmesinde, Diyarbakır ve Suruç bombalamalarında da Balı ifadelere yansıdı. Balı, son olarak Ankara’da 102 kişinin hayatını kaybettiği törer eyleminde kilit isim olarak kamuoyunun gündemine geldi.

YAZI DİZİSİ 2

IŞİD’E TAKSİYLE TAŞINIYORLAR

Türkiye’den ve dünyanın pek çok ülkesinden IŞİD saflarında savaşmak isteyenlerin kullandığı güzergâhlardan biri Gaziantep. Savaşmak için gelen kişiler öncelikle kentte bir gece otelde konaklıyor, ardından taksilerle Suriye’ye geçmek için sınıra taşınıyorlar. Elbeyli sınırında kaçakçılara teslim edilenlerin IŞİD saflarına geçişi de buradan sağlanıyor. Polisin dinlemesine takılan görüşmelerde bu işi organize eden ismin IŞİD’in kilit ismi olduğu belirtilen “Ebubekir” kod adlı İlhami Balı olduğu tespit edildi. Bu kişinin taksicilerle görüşerek geçişleri organize ettiği ise bilgiler arasında...

IŞİD saflarına geçmek için gelenlerin ilk buluştukları nokta Adana ve Hatay. Organizatörler hiçbiriyle bire bir temas kurmuyor. Ancak iletişim kanallarıyla bu kişileri gruplar halinde kendilerine çalışan taşıyıcılara yönlendiriyor. Sayıları 5 ile 10 arasında değişen grupları bu kentlerden araçlarla alan taşıyıcılar, bu kişileri Gaziantep’in ucuz otellerine taşıyor. Bir gece bu otellerde kalan IŞİD’liler sabaha karşı tekrar taşıyıcılar tarafından toplanarak Kilis’in Suriye sınırında bulunan Elbeyli İlçesi’ne götürülüyor. Daha sonra gruplar, kaçakçıların vasıtasıyla Suriye tarafına geçerek IŞİD’e katılıyor. Geçen günlerde polis tarafından telefon dinlemesine takılan ve daha sonra tutuklanan 4 taşıyıcının tapeleri bu organizasyonu gözler önüne sermişti. Polis tapelerine takılan en önemli isim “Ebubekir” kod adlı İlhami Balı... Türkiye’de IŞİD ile ilgili bombalı eylem, sınırdan kaçak mühimmat geçişi ve insan kaçakçılığıyla ilgili tüm faaliyetlerin altından çıkan isim olan Balı, şimdiye kadar çok sayıda militanın Suriye’ye geçişini sağladı.

SİLAHLARI SAKLAMA YERİ ZENGİN SEMTLER

IŞİD, Gaziantep’te Karşıyaka, Karayılan, Ünaldı, Perilikaya, Şehreküstü, 8 Şubat ve Cinderesi gibi yoksul kesimin yaşadığı mahallelerde faaliyet gösteriyor. Merdivenaltı açılan medreseler ve Kuran kursları, IŞİD’in örgüte savaşmak için adam sağladığı ve yoğun faaliyet yürüttüğü en önemli yerler arasında. Çoğunlukla yoksul mahallelerde kurulan dernekler de yine örgüte insan gücü kazandırmak için kullanılıyor. Adıyaman’da çay ocaklarında örgütlenen IŞİD, Gaziantep’te kurdukları derneklerde bu işi yapıyor. Karşıyaka Mahallesi’nde kurulan bir dernek bunlardan sadece biri. Mahalleye girdiğinizde labirent gibi dar sokak aralarında bu amaçla kullanılan derneklerle karşılaşmanız mümkün. Hatta Ankara’da meydana gelen terör saldırısının ardından ismini veremediğimiz bu dernek kapılarını kapatmış. Kapısında resmi polis aracı nöbet tutuyor. 3 yıldır faaliyet gösteren dernekte özellikle Kuran kursu eğitimi bahanesiyle mahalledeki çocuklar ve gençlere, IŞİD propagandası ve ideolojik eğitim veriliyor. Örgütlenme faaliyeti yürütülen tüm mahallelerde IŞİD adına organizasyonu “mahalle sorumlusu” adı altındaki IŞİD’liler gerçekleştiriyor. Hatta Türkiye ve dünyanın birçok yerinden IŞİD’e katılmak için gelenlerin Suriye’ye geçişlerinin organizasyonunda da bu dernekler aracılığıyla sağlandığı iddia ediliyor. Geçmişten bugüne cihatçı akışı için insan örgütleyen şebekeler, özellikle Gaziantep’in yoksul semtlerini tercih ediyorlar. Ankara’da meydana gelen terör saldırısının ardından Gaziantep’te yapılan operasyonlar gösterdi ki IŞİD, silah ve mühimmatlarını saklamak için zengin semtleri, örgüte adam kazandırmak için ise yoksul semtleri tercih ediyor.

İLHAMİ BALI MERCEK ALTINDA

Polisin mahkeme kararıyla yaptığı dinlemelere takılan görüşmelerden de anlaşıldığı üzere bu işi organize eden isim, IŞİD’in kilit ismi olduğu belirtilen “Ebubekir” kod adlı İlhami Balı. İlhami Balı, konuştuğu “Erol” adlı taksiciye, son zamanlarda insan ve mal taşıma konusunda sıkıntı çektiklerini ve adam bulamadıklarını anlatırken, taksici ise araba sıkıntısı çektiğini, kaygı duymamasını istiyor. Dinlemelerde herkesin kendilerine tekme atmaya başladığını anlatan İlhami Balı, taksiciye, Türk güvenlik güçlerine yakalanması halinde, “Araba sende yakalansa bile sen ‘Ben kiralık çalışıyorum, paramı alıp gidiyorum’ dersin. Allah’ın izniyle sana bir şey olmaz” diyerek öğütler veriyor. Dinlemelerin ardından gözaltına alınan Erol adlı kişiyi sorguya alan polis, İlhami Balı’nın kim olduğunu, bu kişiye para karşılığı 8 arabayla ne taşıdıklarını sordu. Balı’ya, telefon konuşmasında “Düzelecek” dediği olayların ne olduğunu soran polis, Erol adlı kişiden yine görüşmede geçen ölen şahısların kimler olduğunu anlatmasını da istedi.