Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kaza riski nedeniyle sürücülerin alkollü araç kullanması ve sonrasında kaza yapması halinde trafik sigortası ve kasko meydana gelen maddi hasar ve tazminatları öder mi?Sigorta şirketleri, alkollü olduğu tespit edilen sürücülerin yaptığı trafik kazalarında meydana gelen hasarın teminat dışı olduğunu belirterek sigortalıya herhangi bir ödeme yapmıyor. Yargıtay 17. Hukuk Dairesi, bu konuda emsal bir karara imza attı.

        İstanbul’da yaşayan Y.P., 2015 yılında 1.29 promil alkollü olduğu sırada kaza yaparak bir araca çarptı. Yapılan incelemede, Y.P.'nin hiçbir kusurunun olmadığı ve karşı tarafın yüzde 100 kusurlu olduğu tespit edildi.Buna rağmen sigorta şirketi, meydana gelen 57 bin 349 liralık maddi hasarın, sürücünün 1.29 promil alkollü olmasını gerekçe göstererek ödemedi.

        REKLAM

        Sigorta Tahkim Komisyonu raporunda, "kazanın alkolün etkisiyle meydana gelmediği, karşı tarafın yüzde 100 kusurlu olduğu" yazıldı. Eksper raporunda da karşı tarafın yüzde 100 kusurlu olduğu belirtildi.

        Y.P., Sigorta Tahkim Komisyonu raporu ve eksper raporuyla birlikte dava açtı. Açılan dava sonrası, sigorta şirketi yaptığı savunmada, kaza sırasında sürücü davacının 1.29 promil alkollü olduğunun belirlendiğini zaten bu konuda uyuşmazlık bulunmadığını, bu durumda meydana gelen hasarın sigorta teminatı kapsamı dışında bulunduğunu ileri sürerek davanın reddine karar verilmesini istedi.

        İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 8. Hukuk Dairesi, davacının başvurusunun reddine karar verdi. Gerekçe olarak da, davacının olay sırasında yasal limiti aşacak şekilde alkollü olması nedeniyle meydana gelen hasarın sigorta teminatı kapsamı dışında bulunduğunun açık olduğu belirtildi.

        Davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 17. Hukuk Dairesi, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 8. Hukuk Dairesi’nin kararını bozdu.Yargıtay, bozma kararında, “sigortalının sırf alkollü olması nedeniyle rizikonun teminat dışı olarak kabul edilerek davanın reddine karar verilmesi doğru görülmemiştir” Dedi.

        İşte, Yargıtay’ın emsal kararı…

        Yargıtay 17. Hukuk Dairesi’nin verdiği emsal kararda şu görüşler dile getirildi: “Motorlu Kara Taşıtları Kasko Sigortası Genel Şartları’nın A.5.5. maddesinde; Taşıtın, uyuşturucu maddeler veya Karayolları Trafik Kanunu uyarınca yasaklanan miktardan fazla içki almış kişiler tarafından kullanılması sırasında meydana gelen zararların sigorta teminatı dışında olduğu belirtilmiştir. Zararın teminat dışı kalabilmesi için kazanın meydana geliş şekli itibariyle sürücünün salt (münhasıran) alkolün etkisi altında kaza yapmış olması gerekmektedir. Diğer bir anlatımla, sürücünün alkollü olması tek başına zararın teminat dışı kalmasını gerektirmez. Üstelik, böyle bir durumda zararın teminat dışı kaldığının ispat yükü sigortacıya düşmektedir. Somut olayda, meydana gelen trafik kazasında sigortalı, 1.29 promil alkollü bulunmuştur. Kaza tespit tutanağında, tüm kusurun karşı araç sürücüsünde olduğu belirtilmiştir. Eksper raporunda da yüzde100 kusurun karşı tarafta olduğu açıklanmıştır. Mahkemece de kusur araştırması yapılmadığına göre, olayda hiç bir kusuru olmayan sigortalının sırf alkollü olması nedeniyle rizikonun teminat dışı olarak kabul edilerek davanın reddine karar verilmesi doğru görülmemiştir.”

        Yargıtay 17. Hukuk Dairesi’nin verdiği karar sonrası, sigorta şirketleri kazada kusuru bulunmayan ve yasal promil sınırının altında alkollü olduğu tespit edilen sürücülere tazminat ödeyecek.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar