Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Eğitim ve Bilim İş Sendikası, öğrenci andının kaldırılmasına ilişkin yönetmeliği iptal eden Danıştay 8. Dairesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor.Sendika Başkanı Orhan Yıldırım, Habertürk’e yaptığı açıklamada Danıştay 8. Daire üyelerinin kararı 24 Nisan 2018 tarihinde aldıklarını ancak kararın kendilerine üç gün önce (24 Ekim 2018) tarihinde tebliğ edildiğini belirterek, “Gerekçeli kararı geciktirenler hakkında suç duyurusunda bulunacağız” dedi.

        Yıldırım, Danıştay kararlarının bir ay içerisinde uygulanmak zorunda olduğunu hatırlatarak, kararın uygulanmaması halinde de yeniden suç duyurusunda bulunacaklarını da açıkladı.

        REKLAM

        DANIŞTAY ÜYELERİNE “NEDEN GEÇ YAZDIN” DİYE SORULACAK

        Adli ve idari yargı ilk derece mahkemelerinde verdikleri kararın gerekçesini geç yazan hakimlerin “Görevi ihmal” ve “görevi kötüye kullanma” suçlarından yargılanıp mahkum olduklarını hatırlatan Yıldırım, kararı veren Danıştay üyelerinin de gerekçeli kararı geç yazarak aynı suçu işlediklerini iddia etti.

        YARGITAY, GEREKÇEYİ GEÇ YAZAN HÂKİMİ MAHKUM ETTİ

        Sendika Başkanı Orhan Yıldırım, andımız kararının gerekçesini yaklaşık 6 ay sonra yazan Danıştay 8. Daire üyeleriyle ilgili suç duyurusunda bulunmaya hazırlanırken Yargıtay’ın bu konuda verdiği kararlara ulaştık.

        Yargıtay Ceza Genel Kurulu, 2015 yılında Antalya’da görev yapan bir hâkim hakkında verilen mahkumiyet kararını onadı. Genel kurul, gerekçeli kararını 3 ile 11 ay arasında yazan bir hâkim hakkında Yargıtay 5. Dairesi’nin verdiği “görevi kötüye kullanma” suçundan verilen mahkumiyet uygun buldu. Ceza Genel Kurulu kararında, şöyle denildi: “Gerekçeli kararlarının makul sürede yazılmaması şeklinde gerçekleşen ve kişilerin mağduriyetine neden olan eylemlerin zincirleme biçimde ihmal suretiyle görevi kötüye kullanma suçunu oluşturduğu ve Özel Dairece sanığın 5237 sayılı TCK’nın lehe kabul edilen 6086 sayılı Kanun ile değişik 257/2 ve 43/1. maddeleri uyarınca cezalandırılmasına karar verilmesinin isabetli olduğu kabul edilmelidir.”

        REKLAM

        DAİRE BAŞKANI, DOSYAYI HANGİ ÜYENİN GEÇ YAZDIĞINI BİLİR…

        Danıştay yetkililerine andımız kararının gerekçesinin neden 6 ay sonra yazıldığını sordum. Adlarının açıklanmasını istemeyen üyeler önce dosya inceleme prosedürünü anlattılar.

        Dosya, kıdemli tetkik hâkim tarafından, dosyayı anlatacak olan tetkik hâkimine verilir. Tetkik hâkim, dosyayı inceleyip tamamladıktan sonra kıdemli üyeye haber verir. Dosya, daire gündemine alınır. Dosyanın özelliğine göre (acilen alınması gereken bir kararsa öne çekilir) sıraya konur. 5 kişiden oluşan Danıştay 8. Daire üyelerine, dosyayı inceleyen tetkik hâkim dava içeriğini anlatır. Üyeler soracakları soru varsa sorarlar, yoksa oylamaya geçilir. Oylama sonucu UYAP’a işlenir. Ancak bunu taraflar göremez. Dosyanın gerekçeli kararı yazılıp üyeler tarafından imzalandıktan sonra UYAP’a sonuç işlenir. Daire Başkanı, kapanmayan dosyaları, yani karar verilip gerekçesi henüz yazılmayan dosyaları sistemden takip edebilir. Dosyanın kimde olduğunu da Daire Başkanları bilir. Dolayısıyla dosyanın gerekçesinin geciktirilmesi takip edilemeyen bir durum değil.

        REKLAM

        Durum böyle olunca şimdi gözler andımız kararının geciktirilmesine hangi üyenin neden olduğunun tespit edilmesine çevrilecek.

        SUÇ DUYURUSU SONRASI DANIŞTAY NASIL BİR PROSEDÜR UYGULAYACAK?

        Sendika’nın yapacağı suç duyurusu da ilk olarak Danıştay Başkanı’nın önüne gelecek. Danıştay Başkanı, yüksek hâkimlik vakar ve şerefi ile bağdaşmayan veya hizmetin aksamasına yol açan üyeler hakkında disiplin kovuşturması yapılmasına yer olup olmadığına karar verilmesi için başvuruyu Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk eder. Başkanlık Kurulu tarafından duruma göre karar verilir.

        Yüksek Disiplin Kurulu, eldeki bilgi ve delillere ve isnat olunan hal ve hareketin niteliğine göre disiplin kovuşturması yapılmasına yer olup olmadığına karar verir. Kurul, disiplin kovuşturmasına karar verirse, Kurul dışındaki daire başkanları ve üyeler arasından seçeceği üç kişiyi soruşturma yapmakla görevlendirir. Haklarında isnat bulunanlar, Yüksek Disiplin Kurulu üyesiyse, Kurul'un bu husustaki toplantılarına katılamazlar.

        REKLAM

        Soruşturma yapmakla görevlendirilenler, ilgiliye isnat olunan hal ve hareketi bildirerek savunmasını alırlar, konu ile ilgili bilgileri toplar ve delilleri tespit ederler.

        Soruşturmayı yapanlar yaptıkları soruşturmaları ve elde ettikleri bilgi ve delilleri gösteren ve bunlara göre disiplin cezası verilmesine yer olup olmadığı hakkındaki kanaatlerini belirten bir rapor hazırlarlar ve raporu Yüksek Disiplin Kurulu’na verirler.

        Kurul Başkanı, soruşturma sonucunu ilgiliye yazıyla bildirir ve beş günden az olmamak üzere savunmasını vermeye davet eder.

        Kurul Başkanı, dosyayı üyelerden birine havale eder. Kurul, işi evrak üzerinde inceler ve gerekirse soruşturmanın genişletilmesine karar verir.

        Yüksek Disiplin Kurulu isnat olunan hal ve hareketi sabit görmezse dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verir. Kurul, bu hal ve hareketleri sabit gördüğü takdirde, dosyanın mahiyetine ve ağırlığına göre ilgilinin uyarılmasını veya hizmet süresine göre istifa etmeye veya emekliliğini istemeye davet edilmesine karar verir.

        DANIŞTAY’IN VERECEĞİ KARAR TÜM ÜYELERİ İLGİLENDİRİYOR…

        Andımız kararının gerekçesinin 6 ay sonra yazılmasıyla ilgili yapılacak olan suç duyurusuna dair verilecek karar tüm Danıştay üyeleri için de emsal olacak. Danıştay yetkilileri, şu ana kadar gerekçeli kararı geç yazdığı iddiasıyla hiçbir üye hakkında soruşturma başlatılmadığını belirterek, “Eğer bu soruşturma sonucunda bir mahkumiyet kararı çıkarsa bu bir ilk olacak. Verilecek ceza sonrası da tüm üyeler kararlarının gerekçesini geciktirmeden yazmak zorunda kalacaklar” yorumunu yaptılar.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar