Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türkiye futbolunda bir model var mı?

        Yerli teknik direktörler ve yabancı futbolculardan oluşan “süper” lig modeldir belki!

        Planlı bir şeydir. Bir “gelecek tasavvuru” vardır, ne bileyim!

        4 grafik var: FIFA Dünya Sıralaması’. 1993-2018 arası 25 yılda 4 ülke.

        Türkiye’nin zirvesi, 9, 8, 14, 11’inci sıraları aldığı 2002-2005.

        Diğer ülkeleri özellikle seçtim; genel ortalamada hala Türkiye’nin gerisinde görünen ama şu anda 5. Belçika, 8. İsviçre, 20. İzlanda. Türkiye 41’inci!

        Türkiye zirve yaparken, Belçika çöküşteydi; İsviçre ise 50’lerde. İzlanda 80, 90, 100.

        Futbolda dalgalanma mümkün; “Düşen Hollandalı” gibi.

        Ama bakmamız gereken yer, ne yaptık-yapmadık kadar; Belçika, İsviçre, İzlanda ne yaptı da, grafik de trafik de tırmandı olmalı!

        Ne yaptılar? Herhalde federasyon noktası virgülüne incelemiştir!

        *

        Bu üç ülke liginin Avrupa’da önemi yok. Kendi ülkelerinde elbet heyecan var. Taraftar dediğin, ille en büyük başarı peşinde olmamalı, değil mi? Bizde adı “taraftar”; “taraf” seçmiş. Başkaları “destekçi” diyor: İyi günde, kötü günde!

        Tamam, ligleri süper değil ama FIFA’da zıplamışlar.

        Dünyanın en şöhretli futbolcuları oynamıyor liglerinde. Vatandaşın kişi başı geliri, refahı yerinde, lakin kulüpler daha ziyade “sporcu” yetiştiriyor. Göçmen çocuklardan da.

        Biz büyük oynuyoruz. Daha Süper Lig, daha büyük kulüpler, büyük başkanlarımız, büyük “oyuncularımız” var. Ama 41’inci sıradayız!

        *

        Şu olabilir mi?

        İki ayrı tablodan bir netice çıkarmaya çalışsak: 2018 Dünya Sıralaması ve En Çok Futbolcu İhraç Eden Ülkeler Sıralaması.

        Almanya, Brezilya, Portekiz, Arjantin, Belçika, İspanya, Fransa, Danimarka, Kolombiya, İtalya, Hırvatistan, İsveç, Hollanda, Uruguay, Senegal her iki sıralamada da ilk 24’te.

        İngiltere de var ama trafiği “Britanya içi”, yanıltıcı. İsviçre yok ama o da yanıltıcı; nerdeyse Arnavutluk, Makedonya, Kosova milli takımlarının yarısını İsviçre yetiştiriyor!

        Bu açıdan bulabildiğim tek araştırma 2007’den. Tüm milli oyuncuları yurtdışında olan Arjantin ile hepsi içeride oynayan İtalya’dan yola çıkmış. Tabii eskimiş. İtalya da artık sadece ihtilatçı değil, ihracatçı. Yine de “bilimsel” sonucu şöyle: Bir ülkede ne kadar iki yönlü futbolcu hareketi varsa, o kadar iyi oyuncuları ve milli takımı olur. İthalat da ihracat da iyidir!

        İkisini de yapabiliyorsanız. Yahut ithalatı, hakikaten iyi yerli üretimle ikame etmişseniz.

        Biz ne yapıyoruz peki?

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar