Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        “1959-60 BJK’nın yeni Şenol, Birol’lu kadrosu şampiyon oldu.

        27 Mayıs 60’ta ordu yönetime el koydu. Sıkıyönetime rağmen lig sürdü. BJK, 20 takımlı ligde 65 puanla birinci, FB 60’la ikinci, GS 58’le üçüncü oldu.

        Haziran sonu turnuva düzenlendi. (Darbe idaresi) adına “Cemal Gürsel Kupası”

        Fenerbahçe inanılmaz maçlar çıkardı. Fiorentina yolcusu Can Bartu formun zirvesindeydi.

        Yıllarca FB kalesi koruyacak Hazım Canıtez, Kasımpaşa kalesinden degajla doğrudan Feriköy’e attığı golle, penaltı dışında gol yapan ilk Türk kaleci olarak tarihe geçmişti.

        Fener’in yarı final rakibi Milli Lig Şampiyonu Beşiktaş idi.

        Spor yazarı, maç spikeri, Beşiktaş taraftarı, gençliğinde BJK forması giymiş rahmetli Muvakkar Ekrem maç günü Türkiye Spor gazetesinde yazısına şöyle başlık atmıştı:

        “Fenerbahçe geniş skor yapacak.”

        BJK Güven’in ayağından gol kazandı. Önemsemedim. Muvakkar Hoca geniş skor yapacağımızı söyledi ya, içim rahat. Doğan BJK’ya bir gol daha kazandırmaz mı! “Yaktın bizi Muvakkar Ekrem.”

        44,5’de Lefter golümüzü attı. Hemen sonra Naci’den gol.

        2. devre golleri sıralayıverdik. Kadri, Yüksel attı. Can ve Lefter de atıp Muvakkar Hoca’yı utandırmıyor, Mithat Paşa’yı dolduran taraftarlarımızı yedi, yedi diye bağırtıyordu.”

        ✶ ✶ ✶

        Bu satırlar Ersin Arısoy’un “Bir dinozorun Fenerbahçe anıları”ndan.

        Orijinali daha renkli ama ben Beşiktaşlı olarak yapıyorum alıntıyı!

        1960’ta o maç için, hem de Beşiktaş ligi şampiyon bitirmişken, kendisi eski Beşiktaşlı futbolcu iken, Galatasaray’da okumasına rağmen Beşiktaş aşkı, üç yıl sonra öldüğünde tabutunu Beşiktaş bayrağıyla sarmalayacak kadar ölümüneyken...“Ezeli rakip”in “geniş skor yapacağını” yazabilen, hasta Fenerli okurlarının da inandığı “spor yazarı” Muvakkar Ekrem Talu idi.

        Beşiktaşlıydık ama Metin Oktay’ı, Lefter’i hep çok saydık, sevdik.

        Fenerbahçe 68’de, Beşiktaş mabedinde, Ogün ve Abdullah’ın golleriyle Manchester City’yi eleyince, Galatasaray yatakhanesinde Beşiktaşlı olarak içten sevinebildik.

        Lige yeni çıkıp esen, deplasmana binlerce coşkulu seyirciyle giden, şampiyonluğa oynamış Eskişehirspor efsanesi Amigo Orhan o maç oradaydı. Fenerbahçe davetiyle, 40 kişilik orkestrasıyla, FB tribünlerini coşturmak üzere.

        Tabii şimdi rekabet, piyasa, para zamanı. Bir rengi sevmek ötekinden nefretle mi mümkün?

        Yazıyı 7 yıl önce yazmışım. Bugünkü Beşiktaş farklı. “Babam gibi” öyle “Fenerbahçe geniş skor yapacak” yazamam; Beşiktaş zaten yazdırmıyor. Ama Seba-Milne dönemi Fenerbahçe’yi sahasında farklı yenip duran mesafe de yok ortada. Farkı zaten Şenol, Güven, Lefter, Can’da değil, Pepe-Skrtel, Talisca-Giuliano arası arıyoruz. Artık onlarca yıl sarılacağımız futbolcular pek yok. Geliyor, gidiyorlar.

        Peki bugün? Maçta yine “geniş skor” olabilir; iki eski müthiş futbolcu, Şenol Güneş ile Aykut Kocaman takımlarının asırlık ruhunu, geniş gönlünü serbest bırakırsa!

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar