Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        2007 yılında İzmir’i “Yatırımda bulunulacak en iyi yabancı kentlerden biri” olarak seçen Çinli girişimciler, kentteki yatırım ve iş birliği olanaklarını yeniden gözden geçirmek üzere İzmir’e attılar kendilerini.

        İlk söyledikleri ise “İzmir bir hayal memleketidir” oldu.

        Ziyaret çok samimi başladı ve öyle sürdü.

        Çin Büyükelçisi Hongyang, ikili ilişkileri daha da geliştirmek üzere İzmir’de bulunduklarına değinerek, “Bu ziyaretimiz, bir nezaket ziyaretinden ibaret değil. Aynı zamanda somut işbirliğimizi daha da geliştireceğine inanıyoruz. Bu nedenle sadece Büyükelçilik, Konsolosluk ve Başkonsolosluk yetkilileri dışında bana kocaman bir işadamı heyeti eşlik ediyor. Hepsi Çin’de önde gelen şirketlerin temsilcileri. Sadece geçmişe değil geleceğe de bakmak istiyoruz. Hangi alanlarda işbirliği yapabiliriz, hangi projelerde işbirliği yapabiliriz; bütün bunları su yüzüne çıkarmak istiyoruz” dedi.

        İzmir’i Avrupa, Akdeniz ve Afrika’ya açılan “en ideal kapı” olarak tanımlayan konuk büyükelçi, “Çinli firmalar İzmir’de iş yapmayı arzu ediyor. Ayrıca İzmir, birçok Çinli turist için bir ‘hayal memleketi’dir” şeklinde konuştu.

        Çin parası dökülmek üzere İzmir’e..

        Çinli işadamlarının sorularını yanıtlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ülkenin ve kentin işbirliklerine açık olduğunu söyledi.

        Ayrıca önemli pazarlara yakınlığımız ve liman nedeniyle lojistik gücümüz var. Turizm, hizmet sektörü, fuar organizasyonları, sanayi yatırımları başta olmak üzere her konuda işbirliğine açık olduğumuzu ve bunun için elimizden geleni yapacağımızı bilmenizi isteriz” sözcükleri ise yatırımın su basmanını attı bile.

        Tanıma, kaynaşma ve birlikte iş yapma kabiliyetinin artması beklenen bu ziyarette; özellikle Çandarlı Limanı ile ilgilenen Çinli firmaların İzmir limanı konusuna da eğilmeleri dürtüklendi.

        Ben de bu ziyaretin buransı çok beğendim aslında.

        Ülkenin önemli havayolu şirketlerinden Güney Havayolları’nın (China Southern Airlines) İzmir’e sefer başlatması ve yakın coğrafyada kurulması düşünülen cam lifi fabrikası için en ideal yerin İzmir olduğu konusunda da yoğun çaba harcandı.

        Çin 15 milyar.

        Akdeniz’e açılacak liman aradıkları da kesin.

        İzmir’e piyango mu ne?.

        ANKETLER YALAN SÖYLER Mİ?.

        Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı rakamlar, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çevre konusundaki liderliğini bir kez daha tescilledi mi yoksa işin içinde bir “fake position” durumu mu var?

        Temkinli yaklaşmak isterim.

        Ancak bir de gerçek var ki; o da şu.

        Tüm belediyelere uygulanan son “Belediye Atık Su İstatistik Anketi” sonuçlarına göre İzmir, Avrupa Birliği standartlarında arıtma sayısı, kişi başına düşen atık su arıtma miktarı ve AB standartlarında arıtım oranı ile Türkiye’de ilk sırada yer aldı. 604 atık su arıtma tesisinin faaliyet gösterdiği ülkede İzmir, 54 atık su arıtma tesisi ile arıtma sayısında ilk sırada yer aldı. İzmir’i 41 arıtmayla İstanbul izledi. Ankara’daki arıtma sayısı 19 olarak belirtildi.

        Anket verilerine göre, Avrupa Birliği standartlarında arıtım yapan toplam 92 atık su arıtma tesisi faaliyet gösterirken, İzmir, 16 tesisle en fazla ileri biyolojik atık su arıtma tesisine sahip il oldu. İzmir’i 11 tesisle Antalya, 8’er tesis ile Muğla ve Ankara, 5 ileri biyolojik atık su arıtma tesisi ile İstanbul izledi.

        TÜİK’in geçtiğimiz günlerde yayınladığı “2014 Belediye İstatistik Anketi” verilerine göre, İzmir, kişi başına yıllık AB standartlarında arıtılan atık su miktarında da yine ilk sırada yer aldı. İzmir’de kişi başına yılda 69,1 metreküp atık su AB standartlarında arıtılırken, bu rakam Antalya’da 47,8 metreküp, İstanbul’da ise 34,1 metreküp olarak gerçekleşti. Ankara’da bu oran sadece 6.4 metreküp olarak belirlendi.

        AB standartlarında atık su arıtım oranında da lider olan İzmir’de, atık suyun yüzde 95,3’ü Avrupa Birliği standartlarında arıtım yapan tesislerde arıtılırken, bu oran Kayseri’de yüzde 87,5 Bursa’da yüzde 84,5, İstanbul’da yüzde 34,1 Ankara’da ise yüzde 10,3 olarak gösterildi..

        Fake’ değilse “İzmir’e yakışır” der geçerim ben..

        DÜZ MANTIK

        Gel de şimdi Ernesto’nun şu sözünün karşısında dur.

        Aç insanların karnını doyurduğum zaman bana kahraman diyorlar, ama niye aç olduklarını sorduğumda ise hemen komünist diyorlar.”

        CHE GUEVARA

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar