Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        GEÇTİĞİMİZ hafta düğün münasebetiyle Mikonos’a gittiğimi yazmıştım. Yoksa Mikonos’a ayılıp bayılan biri değilim, çünkü o kadar uç yaşamıyorum. Artık bizim Türkler Mikonos’a “Miko” diyorlar. Miko, çoktan İstanbul olmuş haberimiz yok. Sanki bizim bir ilçemiz gibi muamele görüyor.

        Mikonos’ta ben neler yaptım, nerelere gittim, ne ödedim hepsini yazmaya başlayalım. Mikonos için ucuz yazan ya da ucuz diyenleri arada görüyorum. Ne ucuzu kardeşim, bir mozzarella 80 TL bizim paramızla. İstanbul’da en iyi yerde 40 TL’ye pahalı dedikleri şey Bodrum’da da 40TL. Uçaktan indik, rezervasyon yaptığımız otele doğru yola çıktık.

        Otelin gecesi söylemesi ayıp 800 Euro, bizim parayla 3.200 TL, yani 3 gün kaldığın zaman 2.400 Euro, o da 9.600 TL yapıyor. Çayı, kahvesi, oydu buydu derken, 4.000 Euro yani 16 bin sadece otele 3 gün için para veriyorsun. Otel sıradan, normal standartlarda bir otel... Öyle bizdeki gibi açık büfe, muhteşem bir kahvaltı falan yok. 3-5 çeşit şey koymuşlar büfeye o kadar. Mikonos Blanc adında bir otel. Deniz kenarında, önünde küçük bir havuz var. Odalar 20 metrekare. Bizde Bodrum’un en pahalı oteli hangisi, gidin sorun üçte bir parasınadır emin olun.

        Kim diyor Mikonos ucuz?

        İLK gittiğimiz gün biraz dinlenelim diye öğle yemeğini otelde yedik. 4 kişiydik, hesabı odaya yazdılar. Çıkış yaparken ekstra ödemesi yapıyorum, bir baktım 480 Euro yani bir öğle yemeği 2 bin TL. İstanbul’da, Bodrum’da sıradan kumlar içinde hangi yerde 4 kişi, 2 bin TL bir öğle yemeğine vermiş merak ediyorum. Adamlara göre ucuz aslında. Çünkü onların bir Euro’su bizim TL ile kıyaslandığı zaman pahalı geliyor. Bir sepoeres 20 TL, bir su 30 TL kardeşim. En basit yerden söz ediyorum. Bunun daha popüler yerleri var, sıra oralara daha gelmedi. Bu arada bütün oteller ağzına kadar dolu, bir kişilik bile yer yok.

        Sıradan bir otelin geceliği 3 bin TL

        BİR arkadaşımızın rezervasyonunda yanlışlık olmuş, inanın yer bulamadı. Başka bir arkadaşımızın odasında kaldı. Küçücük bir ada, milyar Euro ciro yapıyor. Esnaf, devlet milyar Euro para kazanıyor. Yalıkavak kadar büyük değil. Abarta abarta Mikonos başka bir dünya haline gelmiş. Bizde 4 bin TL yani 1000 Euro hesap ödeyip kavga çıkaran adam, orada 30 bin Euro hesap ödüyor ve bunun havasını yapıyor. Ülkesinde içmek için şampanya söylemezler, Mikonos’ta yere dökmek için şampanya istiyorlar. Nasıl bir kafa anlamış değilim.

        Geçtiğimiz yıl Nammos denen mekân 50 milyon Euro ciro yapmış. Yani 200 milyon TL. Neredeyse Bodrum’un tüm yeme-içme, eğlence hayatının yaptığı ciroyla eşdeğer. Bodrum’da yılda 1 milyon Euro ciro yapan adam öpüp başına koyuyor 3-5 kuruş kazandık diye. Adamın günde 1 milyon Euro ciro yaptığı oluyormuş. Düşünün Bodrum’da bir sezonda en iyi mekânın yaptığı ciroyu adam bir günde yapıyor.

        Bu parayı veren kimler; ya Türkler ya Araplar. Bizim Türkler şuurunu yitirmiş gibi eğleniyorlar. Her masa 20-30 bin Euro hesap ödüyor, herkes çok mutlu. Şikâyet eden yok. Bodrum’da o kadar hesap alan bir mekân gösterin kafamı kıracağım. Yok Maça Kızı’nda lahmacun 50 TL’ymiş. Kardeşim 12 Euro yapıyor. Mikonos’ta 12 Euro’ya kahve içemiyorsun. Milletin tavuğu bize kaz geldikçe bu memleket böyle gider. Ne eğlencesi düzelir, ne işsizlik biter ne de bu işi yapan uzun ömürlü yapar.

        Bodrum daha iyisini hak ediyor

        BİZDE hâlâ ses sorunu, o sorunu, bu sorunu bitmiyor. Bir rahat bırakın kardeşim şu yeme-içme sektörünü. O zaman görün neler oluyor. Turizmi rahat bırakın, bakın neler oluyor? Bodrum’da bir tane yabancı turist yok. İşin kötüsü sadece Arap var, o da çok az. Bodrum daha iyi şeyleri hak ediyor. Bu turizm bölgeleri için yeni anayasa, yeni bir yol haritası gerekiyor. Yoksa 3-5 seneye buralar da kalmaz.

        Bu sene Çeşme’de iş yapan herkes kan ağlıyor. Yarın, öbür gün Bodrum için de aynı şey olacak. Yeme-içme sektöründe milyon insan çalışıyor. 350 kalem mal dükkânlara giriyor. 350 sektör bu işten zarar görecek yeme-içme biterse. Demedi demeyin, anlatmamı isteyen biri olursa seve seve anlatırım.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar