Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Geçenlerde, Cansu Şimşek’in bir röportajı yayınlandı. Adı Sergio Canavero olan bir İtalyan doktoru ile Viyana’da yapılan bir röportaj. Doktorun uğraş verdiği ve yakında başaracağını iddia ettiği konu; Kafa Nakli! “Aslında benim hayalim beyin nakli ama Çin hükümeti kafa naklini bir adım daha öne çıkardığı için önceliğimiz bu oldu!” diyor.

        Çünkü kafa nakli için, Çin’den başka ellerinden tutan olmamış. Canavero, işin teorik altyapısını oluşturmak için yıllarca çalışmış. 2011’de Rus girişimci Dmitry Itskov’un başlattığı Avatar Girişimi Canavero için esin kaynağı olmuş. Itskov’un fantastik projesine göre, yaşayan insanın beyni bir makineye transfer edilecek ve böylece ölümsüzlüğün yolu bulunacaktı.

        Bu proje Canavero için esin kaynağı olmuş ve kendisi de, “Gemini Omurilik Birleştirme Protokolü” ile kesilmiş omuriliği birleştirebileceğini dünyaya açıklamış.

        Ve elbette temel düşü olan, kafa nakli için şunları söylüyor; “5 yıl önce çalışmalarımdan söz ettiğimde bana deli dediler. Sadece bilim dünyasının değil Papa’nın da büyük baskısını gördüm. Ama artık ilk kafa naklini yapmaya hazırlanıyoruz!” diyor. Canavero’nun verdiği röportajdan anlaşıldığına göre ilk operasyon şöyle olacak; Hastalıklı omuriliği iki taraftan keserek çıkaracaklar, sonra da Texas-PEG dedikleri yapıştırıcı ile sağlıklı iki tarafı yapıştıracaklar. Tıptan anlayanların buna ne diyecekleri açık!

        KAFA NAKLİ İÇİN ADAY

        Kafa nakli için ilk aday bir Rus olmuş ancak Canavero; “Bir Rus’a Çinli bir vücut nakletmek istemediğimiz için vazgeçtik,” diyor! Yakında Çinli bir kafaya bir başka Çinlinin vücudunu nakletmek için çalışmalar yapıyorlarmış! Omurilik yapıştırması ile Kafa nakli arasında çok büyük farklılıklar olmadığından yola çıkarak, “Omurilik nakli yapılırsa, kafa nakli neden yapılmasın?” diyor Dr. Canavero... Doktor bakın başka neler söylüyor; “Hayat uzayacak ve bedenler değiştirilebilecek! Bundan sonra çok yeni bir maceranın başlamakta olduğunu söyleyebilirim!”

        Canavero’nun düşleri, yabana atılmayacak değerde. Omuriliğin bir parçasını keserek çıkarmak, kafa ya da beyin nakli yapmak, gerçekten sinir fizyolojisinden anlamayanlar için gerçekleşebilecek olaylar olarak değerlendirilebilir! Ancak, bugünün bilgileri ışığında böylesine fantastik operasyonlarla sağlıklı bir insan yaratmanın sadece bilim kurgu filmlerde olabileceğini düşünenleri de uyarmak gerekir. Unutmayalım, beyin gücüyle hareket ettirilen robotlar gelmek üzere...

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar