Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kurban Bayramları, veteriner hekim denetiminden geçmeden kesilen hayvanlardaki bazı hastalıkların insanlara bulaşması açısından riskler taşımaktadır.

        Bu tür denetimsiz kesimlerle; trişinelloz, şarbon, tüberküloz ve brusella gibi, paraziter, viral ve bakteriyel enfeksiyonlar insanlara bulaşabilmektedir.

        İzmir Veteriner Hekimleri Odası, halkımızı aydınlatmak için Başkan Gökhan Özdemir’in imzasıyla bildiri yayınladı. Kurban kesecek olanlar lütfen bu bildiriyi okusunlar ve halkın sağlığını tehlikeye atmamak için veteriner hekim denetiminden geçmemiş hayvanları satın almasınlar...

        KONTROL EDİLMELİ

        İşte İzmir Veteriner Hekimleri Odası’nın bildirisi:

        Her yıl olduğu gibi bu yıl da dört günlük Kurban Bayramı süresince bir yılda kesimi yapılan hayvan sayısının neredeyse dörtte birinin kesimi gerçekleştirilecektir.

        Bu da çok yoğun hayvan hareketlerine sebep olmaktadır.

        Hayvan hareketleri sırasında gerek hayvan refahının gerekse sağlığının kontrolü gerekmektedir.

        Bu kontrollerin, hayvan hareketlerinin başından itibaren hayvan satış ve kesim yerlerinde takiplerinin yapılarak gerçekleştirilmesi çok önemlidir. Bu nedenle her ne kadar yasal düzenlemelerde bir zorunluluk bulunmasa da Kurban Bayramı sırasında yapılan kesimlerde Veteriner Hekimi kontrolünün gerekli olduğu unutulmamalıdır.

        Kurban hizmetlerinde yalnızca dört günde tamamlanan sürecin, aylar öncesinden başlayan doğru bir planlama ile yürütülmesi sayesinde halk sağlığı, çevre sağlığı, gıda güvenliği ve hayvan hakları ihlallerinin önüne geçilmesi mümkün olacaktır.

        Kurban Hizmetleri Komisyonlarında Veteriner Hekimlere aktif görev verilmemesi sonucunda vatandaşlarımız madden ve manen zarara uğramakta, çoğu zaman zararlarının tazmini için muhatap bulamamaktadır.

        ONLAR DA BİR CANLI

        Dini anlamda öngörülen tüm şartlara uyabilmek için de aslında kurban hizmetlerinin Veteriner Hekimlerin kontrolünde olması gerektiği çok açıktır.

        Söz konusu dini görevin yerine getirilmesinde bir araç olarak görülen büyükbaş ve küçükbaş hayvanların bir canlı olduğu unutulmamalıdır. Bu açıdan kesim öncesi ve sırasındaki refahlarının sağlanmasına özen göstermek de dini bir sorumluluktur. Aynı şekilde kesim sonrası insan gıdası olarak tüketileceği dikkate alınarak da gıda güvenliğine dair hayvanın sağlıklı olmasından başlayan sürecin doğru işlemesini sağlamak için de Veteriner Hekimlerin denetimi önemlidir.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar