Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ortalık Haccam’dan geçilmiyor!

        Ben bu adı ilk kez duydum. Hacamat yapanlara ‘Haccam’ deniyormuş.

        Son günlerde, Anadolu’nun bazı hastanelerinde bile hacamat reklamları var.

        Yüzüstü uzanmış bir hasta, onun yanında ayağını avladığı avın üzerine koyan bir avcı gibi gururla bakan bir ‘haccam’... Ve sırtta açılan deliklerden vakum etkisiyle çekilen kanla yarı dolu kupalar.

        Her şeyin gözünü çıkarmakta büyük hüner sahibiyiz. Sağlık Bakanlığı çıkardığı bir yönetmelikle, alternatif tıp yöntemlerine kapıyı açmaya çalışırken, hacamatı da eklemiş bunlara... Bakanlık bu cesareti(!) gösterirken, belli ki bu konudaki yozlaşmalar için önlemleri almamış... Söylendiğine göre İzmir’de yetmişin üzerinde, haccam varmış. Bunların ancak üçte biri bu konuda eğitim almış doktor, diş hekimi veya bunların gözetiminde çalışan teknisyenlermiş.

        Gerisi, cahil cühela. Merdiven altı uygulama yapanlar... Ne hastalıktan haberleri var, ne de yaptıkları işlemin hastaya zarar verebileceğinden...

        ABARTILI - ALDATICI

        Bu işten para kazanmaya çalışan, ehil olmayan kişilerin yaptığı reklamları bir görseniz... Hacamatın iyi gelmediği bir hastalık yok sanırsınız.

        Ama bunu yapanlar sadece hastaları sömürmeye çalışan tıp sömürücüleri değil, Sağlık Bakanlığı da bu abartıyı körüklüyor. 2014’te çıkarılan yönetmelikte, ‘kupa uygulaması’ adı altında, alternatif tıp kabul edilerek uygulanmasına izin verilen hacamatın uygulama alanlarını bir görseniz! İçlerinde romatizmal hastalıklardan tutun da, uykusuzluğa, iktidarsızlığa, sinüzite, bağışıklık sistemi bozukluğuna, kabızlığa kadar her şey var.

        Biraz cahil, biraz olanaksız ve biraz da sağlık sorunları olan bir kişiye, komşu Hatice Hanım; “Ben hacamat yaptırdım çok iyi geldi,” demiş olsun... O kişi mahalledeki Haccam Niyazi Efendi’de soluğu almaz mı? Kupa başına bastır on lirayı, ne doktora ihtiyacın kalır, ne de hastaneye... Hacamat yaptıran biri şöyle diyordu; “İçeri girdiğimde hoca önce okudu üfledi! Zaten o an rahatlamaya başlamıştım.” Hoca cami hocası değil, üzerine beyaz giymiş bir haccam imiş.

        Asıl mesleğini Allah bilir! Anadolu’da eskiden berberler her işi yapardı. Şimdi hacamat modası var! Başta HIV, HCV ve HBS olmak üzere birçok enfeksiyonun bulaşabileceği uygulamaya dikkat edin.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar