Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Lif sanatının uluslararası tanınırlığa sahip ustası Suhandan Özay Demirkan, Alsancak Galeri A’da A sınıfı bir sergi açtı. 6 Şubat’ta açılan sergi, öylesine ilgi gördü ki aldığım duyumlara göre Mart ayı başına kadar uzatıldı.

        Dokuma zanaatı insanlığın bilinen en eski zanaatlarından biri. Lif Sanatı( Fiber Art) geleneksel elyaf malzemeler, süreçler ve tarihin yanı sıra diğer yaratıcı disiplinler arasındaki beklenmedik ilişkileri araştıran yenilikçi çalışmaları içeren bir sanat.

        Bu alanda yurt dışında ülkemizden daha çok tanınan Demirkan, uzun bir aradan sonra İzmir’de açtığı sergisinde Tapestry dokumanın bir sanat formu olarak profilini yükseltmeyi, bu sanat formunun yenilenmesini ve görünürlüğünü sağlamayı amaçlamış. Bunu başarmış da. Sanatçı bu sergisini, dünyada tekrar gündemde olan “zanaatın yükselen trendi” üzerine kurgulamış.

        Kâğıt ayakkabı heykeller ve sanatsal ayakkabı düzenlemelerinden oluşan serginin ikinci bölümü ise bambaşka bir âleme sürüklüyor. Eğer bu kâğıt ayakkabıları ilk kez görüyorsanız gözlerinize inanamıyorsunuz. Sanatçı çalışmalarının, bir kadının yaşamının farklı evrelerinde düşlediği farklı ayakkabılar üzerine bir fantezi olduğunu belirtiyor. Düş ile gerçeğin, dün ile yarının, gelenek ile modernitenin, yerel ile evrenselin kesiştiği bir an üzerine kurgulanan bir fantezi... Çeşitli geleneksel ve geleneksel olmayan teknikleri harmanlıyor. Sanatçı, bütün bunların yanında elbette, sanat ve zanaatın ne denli özgür bir yaratıcılık sahnesi oluşturduğunu da vurguluyor.

        ÜNLÜ TASARIMCILAR

        Daha önce de söylediğim gibi Suhandan Özay yurt dışında çok tanınan ve eserleri çok aranan bir sanatçı. Sanatçının bir eseri Fransa, Lyon’da bulunan Dekoratif Sanatlar ve Tekstil Müzesi’nde Aralık 2017 başından itibaren sergileniyor. Lyon Müze koleksiyonuna 2010 tarihinde alınan kağıt ayakkabı objesi “-composition devoilees- açılmış kompozisyonlar” temalı sergide Fransa’nın ünlü tasarımcıları ile birlikte yer alıyor.

        Suhandan Özay Demirkan’ın eserleri ayrıca Angewandte Kunst Museum Arşivi; Viyana, Avusturya ; Central Museum of Textiles, Lodz, Polonya; Musee des Tissus et des Arts Decoratifs, Lyon, Fransa ; Virtual Shoe Museum, Den Haag, Hollanda; Eski Kitap ve Kağıt Müzesi İzmir, Uşak Halı ve Kilim Müzesi’nde ve özel koleksiyonlarda bulunmaktadır.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar