Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı, onuncu festivalden itibaren İzmir Avrupa Caz Festivali’nin afişini yarışma ile belirliyor. Bu yıl 16. afiş yarışmamızı yaptık. 25. İzmir Caz Festivali’nin afişini seçtik. Afişimiz Erzurum’dan geldi. İlk yarışma İzmir genelinde yapıldı. Ardından bütün Türkiye’ye açıldı. Her yarışmaya ortalama üç-dört yüz afiş katılıyor. Bazı yıllar bu sayı yedi yüzü buluyor. Pek çok tasarım fakültesi yarışma afişini ödev olarak veriyor.

        En beğenilenler yarışmaya gönderiliyor. Son yıllardaki bu uygulama katılan afişlerin kalitesini bir hayli yükseltti. Afişler iyi olunca Seçici Kurul toplantıları daha keyifli geçiyor.

        Geçen her yıl yeni bir şeyler öğreniyoruz. Örneğin yarışmaya katılanların çoğunun şartnameyi baştan sona okumadığını biliyoruz artık. Bu tip yarışmalarda ilk kural şartnameyi okumak ve anlamaktır. Ancak kulaktan dolma bilgilerle yarışmaya katılanlar oluyor. İşin üzücü tarafı bu gibi afişlerin çoğunluğunun kurallara uymamaları nedeniyle yarışma dışı kalması. Öğrendiğimiz bir başka konu; bazı insanların hiç tanımadıkları, kim olduğunu bilmedikleri ama kızdıkları insanlara rahatlıkla küfür edebildikleri.

        Örnek vermek gerekirse yarışmada otuz beş yaş sınırı var. Bu sınırlama için her yıl pek çok küfürlü mail alıyoruz. Oysaki şartnamede yaş sınırının neden getirildiği belirtiliyor.

        AÇIKLAMA İSTİYORLAR

        Ama asıl kıyamet sonuçlar açıklandığında kopuyor. Tabii ki herkesin çalışması saygıyı hak ediyor. Yaptığını beğeniyor ki afişini yarışmaya yolluyor. Ama sonuçta bir tek kişi kazanabilir.

        O kazanan kendileri olmayınca öfkelerini kazanan afişi aşağılayarak ve bizlere küfür ederek çıkaranlar var. Bazısı da seçici kurulun afişini neden seçmediğini açıklamasını istiyor. Bu on altı yıl içinde öğrendiğimiz en büyük ders, başkalarının emeği üzerinden başarı arayanlarla karşılaşmak oldu.

        Sanatta esinlenme olur olmasına ama her şeyin bir haddi var. Fikri, uygulamayı, tekniği, her şeyi başkasından al bu aşırı benzerliğe “esinlenme” de. Gözden kaçırdığımız belki oluyordur ama olmaması için çok uğraşıyoruz. 25. İzmir Avrupa Caz Festivali’nin afişi Erzurum sonra Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü yüksek lisans öğrencisi Özlem Yılmaz’a ait.

        Çok güzel, çok neşeli, cazın doğasına çok uygun bir afiş.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar