Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Can Yayınları’ndan çıkan, Doğu Yücel’in son kitabı “Kimdir Bu Mitat Karaman” 2017 Aralık başında elime geçti ama okuma fırsatını yeni buldum. Böylece 2018’de okuduğum ilk kitap oldu. Doğu Yücel’in kitapları söz konusu olduğunda korkarım kendimi tekrarlıyorum. Nasıl mı? Örneğin yazarın “Güneş Hırsızları” kitabından söz ettiğim 5 Aralık 2014 tarihli yazıma şöyle başlamışım: “Varolmayanlar”ın daha son sayfasını okurken, Doğu Yücel’in bir sonraki kitabını özlemeye başlamıştım bile. 6 Ocak 2012 tarihli yazımda duygularımı “Ne zamandır bu kadar güzel, beni böylesine etkileyen bir kitap okumamıştım.

        Nasıl biteceğini deli gibi merak etmeme rağmen hiç bitmesini istemedim. Gerçi doğrusunu söylemek gerekirse Doğu Yücel’in Hayalet Kitap’ı da bende benzer bir etki yaratmıştı” diye aktarmışım. Kimdir Bu Mitat Karaman’ı bitirdim, kitabı kapattım, arkama yaslanıp gözlüklerimi çıkardım. Çok yakın bir arkadaşımın gidişini izliyormuş gibi yüreğimde bir sızı hissettim.

        Mitat gitmişti. Yalnızlığına karışmış beni terk etmişti. İçimdeki özlem Doğu Yücel’in bir sonraki kitabını özlemekten fazlaydı. Az düşününce fark ettim.

        Bir sonraki kitabı özlemesine özlüyordum ama bu kitap, adında ve soyadında “h” harfi düşmüş Mitat Karaman’ın yeni macerası olmalıydı.

        Son yıllarda okuduğum en güzel polisiye roman, benzersiz karakteri Mitat Karaman’ın yeni maceralarıyla devam etmeliydi.

        HEPİMİZDEN BİR PARÇA

        Mitat için benzersiz dedim ama belki de onu benzersiz kılan aslında hepimizden bir parça barındırması. Okul yıllarında öğretmeninin “kendinizi hangi organ olarak tanımlarsınız?” sorusuna “apandisit” diyebilecek kadar aslında ne olup olmadığının farkında Mitat. Beceriksiz ama aptal değil.

        Kitabı okurken ona bazen kızıyor, bazen de acıyorsunuz. Ama çoğu zaman anlıyorsunuz da. Dedim ya hemen hepimizden bir parça taşıyor.

        Doğu Yücel, ülkenin her anlamda en karmaşık dönemine oturttuğu olay örgüsünü, sizi ana dilinize hayran bırakan Türkçesi ile dolambaçsız anlatırken benzersiz bir Türkiye profili de çiziyor. İnsanlar, yerler, ilişkiler tanıdık. Bütün bu tanıdık çevrede kendinize çok yakın bulduğunuz Mitat’ın başına gelenler yazarın kurmaca ustalığını bir kez daha kanıtlıyor.

        Zaten bir Doğu Yücel okuru iseniz “Kimdir Bu Mitat Karaman”ı çoktan okumuşsunuzdur. Eğer değilseniz eminim bu kitaptan sonra olacaksınız.

        Bu kitap bunca olumsuzluğun arasında bana taze bir nefes gibi geldi. Canlandırdı. Kısaca ben bu “h” siz Mitat’ı çok sevdim.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar