Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Turizm fuarlarının amacını en basit şekilde özetlersek, ülkeleri, kentleri, ürünleri tanıtmak diyebiliriz. 7-10 arlık tarihleri arasında İzmir Fuar alanında 36 ülke ve 54 kentin katılımıyla yapılan Travel Turkey 2017’nin bu amaca başarıyla ulaştığını söylemeliyim. Kendi adıma Slovenia’yı bu sayede yakından tanıma fırsatı bulduğumu söylemeliyim.

        Slovenia’yı başkentinin adını taşıyan Ljubljana Festivali nedeniyle biliyordum. Festivallerin alakasız insanlara bile eğer sanatı seviyorlarsa düzenlendikleri kenti ve ülkeyi tanıtma özellikleri var. Benzerleri içinde hayli etkin bir festival olan Ljubljana Festivali’nin çok güzel ve tarihi bir kentin festivali olması onu bu yönüyle İzmir Festivaline benzetmemi sağlamıştı. Ama içinden “aşk” geçen bu güzel ülkeyi daha yakınan tanımamı Slovenia İzmir Fahri Konsolosu Sayın Mazhar İzmiroğlu’nun nazik daveti sağladı. Travel Turkey 2017’nin sunum alanında çok iyi hazırlanmış birkaç film, Türkçe broşürler ve güzel bir sunumla Slovenia ve ikinci büyük kenti Maribor’u tanıdık. Slovenia’nın içinde “aşk” olduğunu da işte bu sunum sırasında öğrendim. Bu espri çok hoşuma gitti. Filmleri izleyip sunumu dinlerken de bu aşkın çok yönlü olduğunu görüm.

        BURADA BULURSUNUZ

        İnsan niçin seyahat eder? Gezip, görüp, eğlenmek, öğrenmek, dinlenmek için. Peki, bu sırada ne ister? Doğal ve tarihi güzellikler, lezzetli yemekler ve içkiler, müzeler, sanat galerileri, tarihi mekânlar, yeşili ve mimarisi korunmuş kentler, karlı ulu dağlar, sanat festivalleri, billur göller ve gizemli yeraltı mağaraları, aradığınız her türden doğa sporları ve sağlık turizmi olanakları. Buraya yazmayı unuttuklarım da dahil aradığınız hemen her şeyi Slovenya’da bulmanız mümkün. Örneğin Slovenia’nın şarap kültürü hayli eskiye dayanıyor ve şarapları çok tutuluyor. Bu arada dünyanın en yaşlı asması Maribor’da imiş. 500 yaşındaki bu asma halen üzüm veriyor. Hasadı özel olarak şişeleniyor ve bu şaraplar ülkenin değerli hediyelik ürünlerinden biri olarak tanınıyor.

        5200 yıllık, üzerinde dingili olan ilk ahşap tekerlek Ljubljana’nın bataklık evlerinin kalıntıları arasında bulunmuş. Ama Slovenia’yı birkaç sözcükle tanımla derseniz yeşil aşkı derim. Ülke zümrüt gibi. Ormanlar, bağlar, parklar her yer yemyeşil. Bu yeşil görünümü, insanların ağaç ve çiçek sevgisini kıskandım diye bilirim. En ufak bir bahane ile ağaçların yok edildiği, müsait iklimine rağmen balkonlarında çiçek görmenin pek e mümkün olmadığı İzmir için üzüldüm. Biz var olanı rant uğruna yok etmeye çalışırken (Flamingolar gibi) elindekileri bakıp koruyan farkını ortaya koyuyor. İzmir gibi iklimi müsait bir kentte bile balkonlarda çiçek görmek istisnai bir durum.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar