Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Önümüze gelenin “ünlü” kabul edildiği günümüzde O’nun değerinin anlaşılamadığını düşünüyorum. 58 yıldır sıra dışı bir sanatsal yaratıcılıkla eserler üreten Bingül Başarır’dan söz ediyorum. Oysa kısacık bir araştırma bile onun dünya çapında saygın bir seramik sanatçısı olduğunu anlamamıza yeter.

        Örneğin Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü’nde 2014 yılında yapılan “Sıra Dışı Sanatsal Yaratıcılık İle Sıra Dışı Bilimsel Yaratıcılık Üzerine Bir Araştırma: Bingül Başarır Ve Vahit Bademci Durum (Örnek Olay) Çalışmaları” adlı Yüksek Lisans tezinde tez sahibi Merve Diri sanatçı ile ilgili önemli bilgilere yer vermiş.

        Buradan öğreniyoruz ki Bingül Başarır dünyada sadece 112 sanatçıya yer verilen, 8 ciltlik Dünyaca Ünlü Seramik Sanatçıları ve Stüdyoları (World Famous Ceramic Artists and Studios) kitabında ve Dünya Seramik Ansiklopedisi’nde yerini almış.Merve Diri, “Uluslararası Seramik Akademisi’nin (IAC) üyeliğine kabul edilmenin ve dünyanın önemli yayınlarının içine girmenin yanı sıra, ulusal ve uluslararası düzeyde kazandığı çeşitli ünlü ve prestijli ödülleri ve dünyanın saygın müzelerinde yer bulan eserleriyle Bingül Başarır, sanat alanında kuşkusuz sıra dışı yaratıcı bir bireydir.

        Bingül Başarır’ın, kendisiyle yapılan bir röportajında ‘...Amerika’da duvar panoları çok yaygın değildi, sonradan yaygınlaştı. Türkiye’de Füreya, Atilla, Jale, Cevdet ve ben duvar seramikleri çalışıyorduk. Bir anlamda bu alanda öncüyüz... Duvar panosunda Türkiye’de ilklerdenim... Kömürle yaptığım işler, atık malzemenin bir sanat eserine dönüşmesi, dünyada ilk benim atölyemde oldu, büyük ses getirdi ve müzelere girdi’ ifadeleri, sanatta sıra dışı yaratıcılığın açık göstergeleridir; tüm bunlar, sıra dışı sanatsal yaratıcılık denildiğinde Bingül Başarır’ın seramik alanında hem Türkiye’de, hem de dünyada önde gelen isimlerden biri olduğunu kanıtlar niteliktedir” demektedir.

        RANDEVU ALINACAK

        2010’da ellinci sanat yılını AASSM’de muhteşem bir sergi ile kutlayan değerli sanatçı Bingül Başarır, sanat yaşamını elli sekizinci yılında kendi atölyesinde açtığı sergi ile sonlandırıyor.

        Eserlerini BADA adı altında yapan Başarır’ın cam ve seramik eserleri, iki ay boyunca Mithatpaşa Caddesi’ndeki Hâkimiyeti Milliye İlkokulu yanındaki galerisinde sergilenecek. 12 Ekim’de açılan sergi, randevu alınarak gezilebilecek.

        Atölyesindeki tüm seramik malzemelerini gençler onun tezgâhlarında çamurla buluşsun, işlerini onun fırınlarında pişirsin diye DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi’ne bağışlayan Bingül Başarır’a üniversite 4. Seramik Sanatı Eğitim Konferansı sırasında “Ömür Boyu Başarı Ödülü’’ verdi.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar