Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Üretim sürecinin görünür kılındığı deneysel içerikli projelerin, laboratuvar disipliniyle gerçekleşmesini hedefleyen PORTIZMIR4-4. Uluslararası İzmir Güncel Sanat Trienali, Mart 2017’den bu yana hayli önemli işlere imza attı.

        “Nefes” başlığı ile düzenlenen PORT- IZMIR4, tüm projelerin üretim sürecine ilişkin dokümantasyonun sergilenmesiyle Mart 2018’de sona erecek.

        İlki 2007 yılında düzenlenmeye başlayan PORTIZMIR, İzmir’i alışılmışın dışında pek çok sanat dalı ve proje ile tanıştırdı. Bu anlamda çağdaş dünya ile İzmir arasında sıkı bir bağ kurmayı başaran Trienal, 4-14 Ekim tarihleri arasında da “Global Nomadic Art Project”in (GNAP) Türkiye buluşmasını İzmir’de gerçekleştiriyor.

        Güney Kore’de 1981 yılında kurulan Kore Doğa Sanatçıları Derneği (YATOO) tüm dünyada doğa sanatı alanında çalışan sanatçılar ve küratörleri buluşturmayı amaçlayan GNAP projesini 2014 yılında başlatmış. 2020 yılında sonlanması planlanan GNAP’ın 2017 Avrupa ayağı Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Almanya, Fransa ve Litvanya’da yapılmış.

        Çevreci bir anlayışı benimseyen “doğa sanatının” Almanya, Brezilya, Bulgaristan, Çin, Güney Afrika, Güney Kore, Hollanda, İran, İtalya, Japonya, Moğolistan, Peru ve Türkiye’den toplam otuz temsilcisi de 4. Uluslararası İzmir Güncel Sanat Trienali kapsamında; Bornova, Bergama, Seferihisar, Selçuk, Tire ve Urla’yı gezecekler.

        GENİŞ İZLEYİCİ KİTLESİ

        Buraların tarihi, kültürel ve doğal değerlerini tanıyacaklar ve etkileşimleri doğrultusunda günlük sanat eserleri üretecekler. Sanatçıların ana çalışma bölgesi İnciraltı Kent Ormanı ve Bahçelerarası olarak belirlenmiş. Türkiye buluşmasında yapılacak çalışmalar fotoğraf ve video çekimleriyle belgelenecek ve proje sonunda, 23-25 Ekim 2017 tarihlerinde İzmir Resim Heykel Müzesi Kültürpark Sanat Galerisi’nde sergilenecek.

        2003 yılından beri İzmir’de aktif olan, kar amacı gütmeyen sivil toplum kuruluşu K2 Güncel Sanat Merkezi’nin düzenlediği PORTIZMIR, projeleri ile uluslararası güncel sanat platformu üzerinden, İzmir kentinin sanat ve kültür dinamiklerini harekete geçirmeyi ve sanatı daha geniş bir izleyici kitlesiyle buluşturmayı hedefliyor.

        PORTIZMIR Kurucu Direktörü Ayşegül Kurtel, “Nefes başlığıyla düzenlenen PORTIZMIR4, sanatın uygulama alanlarını genişleterek toplumsal ve ekolojik onarma önerilerinde bulunuyor.

        İzmir’in yaratıcı potansiyeline dokunarak sanatın farklı disiplinlerine yer veren ve üretim sürecinin görünür olmasına özen gösteren uluslararası projeler aracılığıyla, doğada ve kentte bir nefes alanı yaratmanın mümkün olduğunu göstermeyi hedefliyor” diyor.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar