Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kadim dostum Sevim Özkal ile yeni sezonu Tango Gecesi ile açtık. Yaşar Üniversitesi Oda Orkestrası 2 Ekim akşamı Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde şef Alessandro Cedrone yönetiminde bandoneon sanatçısı Tolga Salman’a eşlik etti.

        Aynı gece şef İlhan Akyunak yönetimindeki Yaşar Üniversitesi Korosunu, soprano Burcu Ömür Zeybek’i ve piyanist Tuğçe Özaytekin’i de dinleme fırsatını da bulduk.

        AHLAK DIŞI

        Genel olarak aşkın ve tutkunun dansı olarak tanımlansa da 1800’lerin başında Buenos Aires’in varoşlarında ortaya çıkan tangonun özünde acı ve özlem olduğu biliniyor. Anlatılamaz boyutlardaki yoksulluğun batakhanelere sürüklediği kadın ve erkeklerin dansı olarak tanınmış ve uzun süre toplumum diğer kesimlerince “ahlak dışı” kabul edilmiş.

        Sonraki yıllarda dönemin tanınmış sanatçılarının da etkisi ile hayli sadeleşmiş ve toplumun her kesimi tarafından kabul gören bir dans haline gelmiş.

        Bu sadeleşmeye rağmen tangoya neden hala aşkın ve tutkunun dansı dendiğini merak edenler varsa yönetmen Liz Friedlander’ın bizde “Kuralsızlar” adıyla gösterilen “Take The Lead” filminde Antonio Banderas’ın tango sahnesini izlemelerini öneririm. Yeni sanat sezonun açtığımız tango gecesinde bandoneon sanatçısı Tolga Salman’ı dinleme şansı bulduk.

        Salman, Alman buluşu olmasına rağmen tango ve Arjantin ile özdeşleşen çalgısını büyük bir tutku ile çalıyor.

        O gece konserin ilk bölümünde Yeni Tangonun yaratıcılarından Astor Piazzolla’nın yedi parçasını seslendirdi.

        Parçaların ikisinde dört dansçı Macit Şirin, Yağmur Pehlivanlı, Abbas Can Ocak ve Dilaranur Kocabaş hayli etkileyici danslarıyla konsere renk kattı. Batı stili salon tangosundan daha farklı ve cesur Arjantin Tango örneğini de izleme fırsatı bulduk böylece.

        Konserin ikinci yarısında Yaşar Üniversitesi Oda Orkestrası ve Tolga Salman ile sahneye şefliğini İlhan Akyunak’ın yaptığı Yaşar Üniversitesi Korosu ve günümüzün başarılı genç sopranolarından Burcu Ömür Zeybek de çıktı.

        Martin Palmeri’nin 8 bölümden oluşan yaklaşık 35 dakikalık, Misa Tango adıyla da bilinen Misa a Buenos Aires adlı eserini seslendirdiler. Müzik ve özellikle tango severler için unutulmaz bir gece oldu.

        Yaşar Üniversitesi Oda Orkestrası bu sezon üç konser daha verecek. 27 Aralık’taki Hakan Şensoy yönetiminde Kerem Görsev Quartet ile verecekleri konseri heyecanla beklemeye başladık bile.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar