Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’nın (İKSEV) kurucu başkanı adına iki yılda bir düzenlediği Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Ulusal Beste Yarışması, kendi alanında ülkemizin ilk ve sürdürülen tek yarışması. Genç Türk bestecilerine yönelik yarışma için 1996 yılından bu yana 155 yeni eser bestelenmiş. Ülkemizin kurumsallaşmış tek yarışması için çok sesli müziğimizi besleyen ana kaynaklardan biri demek yanlış olmaz.

        Yarışmanın kalıcı olmasının nedenlerinin başında eserlerin değerlendirilmesinde uygulanan farklı yöntemin ve final konserinin kaydedilerek CD olarak basılmasının etkisi var kuşkusuz.

        Seçici kurulun ön değerlendirmesi sonucunda finale kalan eserler final konserinde seslendiriliyor. Değerlendirme seçici kurul, orkestra üyeleri ve dinleyiciler tarafından yapılıyor.

        Aynı gece kaydedilen konserin CD’si, genç bestecilere eserlerinin ilk seslendirilişinin belgesi olarak sunuluyor. Bu CD’ler bestecilerin kendilerini ve eserlerini yurt dışında daha iyi tanıtabilmelerine de vesile oluyor.

        ÖDÜL ALANLAR

        Piyano Konçertosu” dalında yapılacak 10. Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Ulusal Beste Yarışması 2018’de sonuçlanacak.

        10’uncu yarışmanın hazırlıkları sürerken “konser şarkıları” dalındaki dokuzuncusunun CD’si yayımlandı.

        7 Haziran 2016’da 30. Uluslararası İzmir Festivali’nde şef Serdar Yalçın yönetimindeki İzmir Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde seslendirilen “Konser Şarkıları’nın kayıtlarını değerli besteci, akademisyen ve elektronik müzik uzmanı Doç. Dr. Mehmet Can Özer yaptı, CD klasik müzik kayıtlarında söz sahibi olan A.K. Müzik tarafından basıldı.

        CD’de seçici kurulun, orkestra üyelerinin ve dinleyicilerin oylarıyla dereceye giren birinci: Murat Cem Orhan -”Şeyh Bedreddin Destanı”, ikinci: İsmail Sezen “Yeraltı Kraliçesi’nin Şarkısı”, üçüncü: Utar Artun “Hiçlik”, 1. Mansiyon: İvan Celac “Şarkı Söylerken Yaşarım”, 2. Mansiyon: Berkant Gençkal “Te P (Gece)” ve 3. Mansiyon: Oğuz Usman “Yakarış” adlı eserleri yer aldı.

        CD’de ayrıca ilk iki yarışmanın birincisi günümüzün seçici kurul üyesi değerli besteci Hasan Uçarsu’nun Uluslararası İzmir Festivali’nin 30. Yılı için yazdığı “İzmir, Güzel İzmir” adlı bestesi de bulunuyor.

        9. Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Ulusal Beste Yarışması’nın CD’si satılmıyor. Ancak konuyla ilgilenenler info@iksev.org adresinden isteyebilirler.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar