Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türk Eğitim Vakfı’nın (TEV) “Bir Dünya Çiçek” projesi kapsamında düzenlenen “Mutlu Bir Gül” davetinde, 2 özel gül tasarımı açık artırmaya konuluyor.

        Müzayedeyi yöneten Cem Yılmaz, salondaki kadınlara “Bu salondaki fönün faturası 75 bin liradır” diye seslenerek açık artırmanın çıtasını yukarı çekmeye çalışıyor.

        Salonda en çok kendini motive etmeyi başarıyor, genç ressam Yalçın Bilgin’in gül uyarlamasına 110 bin lira sayıyor. TEV ve Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç’un “İznik Çinileri” koleksiyonu kitabından seçilen bir motif olması, satın aldığı gül tasarımının kıymetini artırıyor.

        Fransız hükümeti tarafından da desteklenen Bilgin, Paris’te dünyanın sayılı resim akademilerinden, “Ecole Nationale Superieure des Beaux Arts”a kabul edildiğinde, TEV’den ilk sanat bursu alan öğrenciydi. 400 yıldır okulun tavanında bulunan 7 Raphael tablosunun reprodüksiyonu işiyle görevlendirildiğinde dikkatleri üzerine çekmişti.

        TEV’in projesine tasarımıyla da destek veren Yılmaz’ın gülü, davetin ev sahipliğini üstlenen, Four Seasons Bosphorus’un yatırımcısı Astay Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Hulusi Toprak’a gidiyor.

        CEM YILMAZ TEV’İN ÇALIŞKAN GÖNÜLLÜSÜ

        Yılmaz 1967 yılında Vehbi Koç tarafından kurulan TEV’in sürdürülebilirlik ve hesap verilebilirlik örneği veren bir kurum olmasının altını çiziyor. TEV ile yönetmenliğini yaptığı Arif V 216 filmi vasıtasıyla ilişki kurmuş. Filminde TEV’in telif haklarına sahip olduğu Zeki Müren’in müziklerini kullanmış. Kuruma bu deneyimden yola çıkarak güven duyduğunu vurguluyor.

        Koç Holding şirketlerinden Arçelik’in filmine sponsor olmasını da “cömertlik” olarak niteliyor.

        Bir de taahhütte bulunuyor: “Vakfın çalışkan bir gönüllüsü olacağım!”

        Koç ve Yılmaz’ın karşılıklı jestleri karşısında; sanat ve eğitim desteği düellosuna tanık oluyoruz...

        Bir Dünya Çiçek projesiyle açılışlara, davetlere, cenazelere TEV’in çelenklerinin gönderilebildiğine vurgu yapan Koç, “7 bin öğrenciye burs sağlıyoruz. Bunu 14 bin yapabiliriz” diyor.

        Her yıl yapılan nişandüğünün yüzde 5’ine, 5’er çelenk gönderilmesiyle ulaşılabilir bir hedefe işaret ediyor. TEV Genel Müdürü Yıldız Günay’ın 2018-2019 yılı için TEV bursuna başvuran 25 öğrenciden 1’ine burs olanağı tanıyabildiklerini ifade etmesi, ihtiyacın büyüklüğünü ortaya koyuyor.

        50 BİN GENÇ BAŞVURUYOR

        Tabii TEV’in hedeflediği sayı, burs almak için bu yıl başvuran 50 bin öğrencinin 36 binini geri çevirmelerini önlemeye yetmiyor. Bir üniversite öğrencisine verilen yıllık burs tutarı 4 bin 500 lira olduğuna göre, davette 2 tasarımdan toplanan 180 bin lira, 40 üniversite öğrencisinin bursunu karşılayabiliyor. Açık artırmanın 15 bin liradan başlaması, tasarım güllerin her birinin, en az bu fiyattan satın alınabileceğini düşündürüyor.

        Aynı hesapla, “Mutlu Bir Gül” projesinin yaklaşık 80 öğrencinin geleceğini aydınlatma potansiyeli taşıdığını söyleyebilirim. Daha da önemlisi başarılı öğrencilerden seçilen bursiyerler arasından, Bilgin gibi, Türkiye’nin iftihar tablosunu oluşturan gençlere fırsat yaratılıyor. Yılmaz ve Bilgin’in tasarımıyla birlikte Derin Mermerci (Four Seasons Bosphorus aldı) Özlem Süer, Dilek Hanif, Mehtap Elaidi (Koç Finans aldı), Arzu Kaprol, Nil Karaibrahimgil, Harun Tekin, Tuana Büyükçınar, Ayşegül Hotiç, Günseli Kato (Yapı Kredi aldı) Güneri Cıvaoğlu, Saffet Emre Tonguç, Harun Tekin’in imzasını taşıyan16 gül motifinden 10’u davet öncesi satılmıştı.

        ***********

        DERİN MERMERCİ TEV’DE ‘KENDİ FONUNU’ KURUYOR

        Açık artırma sonrası sohbette TEV İnsan Kaynakları Müdürü Kübra Avtepe, kız çocuklarının eğitime erişim güçlüğüne değiniyor.

        Avtepe’nin “Kendi adınıza fon kurup kız öğrencilere burs verebilirsiniz. Burs tutarları meslek lisesine ayda 180 lira, üniversiteye yılda 4 bin 500 lira” sözleri uyarıcı oluyor. Yurt, lise ve üniversite seviyesinde bursa ihtiyaç olduğunu vurgulayan Avtepe’ye, Derin Mermerci karşılık veriyor: “Her yıl 4 üniversite öğrencisi kızın eğitimi bende olsun, lütfen yazar mısınız telefon numaramı... 3 yaşındaki kızlarım Lal ve Mila adına fon açmak istiyorum.”

        Gazi Üniversitesi’ne “Erken Doğum Ünitesi” katı bağışladığını kaydeden Mermerci, “Hayatımda bilmediğim bir konuydu. Rastlantıya bakar mısınız, ikizlerim bir hafta erken doğumda kaldılar.”

        Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) kurucusu Prof. Dr. Türkan Saylan’ı anmadan da geçmeyen Mermerci ekliyor: “Onu kaybedince çok üzülmüştüm, Çalmaktan vazgeçtiğim için evde duran piyanomu, ÇYDD’ye bağışladım.”

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar