Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeyiz, 2018 yılını yatırım, 2019 yılını atılım yılı ilan eden hükümetin, “en büyük teşvik” paketi açlışındayız.

        Teşvik paketinin büyüklüğü parasal tutarından çok, orta ve yüksek teknoloji içeren yatırımları desteklemesinden geliyor.

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2002’de 230 milyar dolar olan milli gelirin 860 milyar dolara çıktığını hatırlatırken, “bu büyümeden çalışanlar 2002 yılında yüzde 25 pay alırken, 2017’de oranın yüzde 30.5’e çıktığını” vurguluyor.

        Ağrı, Van, Iğdır bölgesinde turizm potansiyeline de dikkat çeken Cumhurbaşkanı’nın sözlerinden, ülkede bölgesel gelişmişlik düzeyi farklılıklarının giderilmesi meselesinin önemli olacağını anlıyoruz.

        Ekonomi Bakanlığı’nın çalıştığı “Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi”, yatırıma, üretime, istihdama ve ihracata katkı yapacak, cari açığı aşağı çekecek orta ve yüksek teknoloji içeren projeleri geçtiğimiz bir yılda tek tek incelemeye almaya başlamıştı.

        Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde aralarında iş dünyası örgütlerinden DEİK, TİM, YASED gibi kurumların temsilcilerinin de yer aldığı iş insanları, “küresel Türk şirketi” teşviklerini alkışlamaya gelmişti.

        BİNGÖL’DEN SİİRT’E BÖLGESEL KALKINMA

        135 milyar lira toplam bedeli olan 19 şirket, 23 proje için proje destekli yatırım belgesi aldı.

        Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, iki kez ertelen belge dağıtım töreninin ilkinde 95 milyar lira, ikincisinde 115 milyar liraya ulaştıklarını hatırlatarak “Son 6 ayda 135 milyar liralık başvuru yapıldı, yakın zamanda bu rakamı da geçeriz” diyor.

        BMC, aldığı toplam yatırım tutarı 1.9 milyar liralık 4 belge ile adet bazında ilk sıradaydı, belgesini şirketin yöneticilerinden Tarık Öztürk aldı. BMC’nin projelerinin 3’ü savunma sanayii, 1’i de raylı sistemleri kapsıyor. Savunma sanayiinde belge alan diğer iki firma Tusaş ve Most Makine oldu.

        Petrokimya sektöründen Sasa 2, Katar ortaklı Metcap Enerji, CFS 1’er proje ile belge aldı. Yenilenebilir enerjide Çalık Grubu şirketlerinden Atayurt, Malatya’ya 1 milyar 379 milyon lira ve Serhan Süzer’in güneş enerjisi şirketi Ekore, Niğde’ye 2 milyar 200 milyon liralık projeyle yatırım belgelerini aldı.

        Hayvancılık alanında Bingöl’de entegre büyükbaş hayvancılık tesisi kuracak Sütaş’ın Yönetim Kurulu Başkanı ve eski TÜSİAD başkanlarından Muharrem Yılmaz kürsüye çıktı.

        ***********

        EN BÜYÜK PAYI VESTEL ALDI

        Metal sektöründe, Assan, Siirt Bakır, İpek Mobilya, Yıldız Metalurji, entegre madencilikte ise Tosyalı 1’er proje belgesi aldı.

        23 proje içinde tıp alanında teşvik belgesi alan tek firma Alvi Medica olurken, 19 yatırımcı arasındaki tek kadın patron resmini, Alvimedica Yönetim Kurulu Başkanı Leyla Alaton verdi. 1 milyar 526 milyon liralık yatırım belgesini alan firmanın temellerini, Alaton’un babası İshak Alaton, Almanya’da bir grup Türk tıp doktorunun geliştirdiği iş fikrini 2007 yılında Türkiye’ye getirerek atmıştı.

        Toplam 135 milyar liralık yatırım içinde en büyük payı, 28 milyar 396 milyon lira ile Vestel, “elektrikli araç akü projesi”ne alırken, ikinci sırada 28 milyar 50 milyon lira ile Sasa, üçüncü sırada ise 28 milyar lira ile Tosyalı yer aldı.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar