Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İzmir Büyüşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun “çağdaşlık, özgürlük ve hoşgörü kenti” olarak tanımladığı İzmir’in son 14 yılını yansıttığı ekranda neler gördük? Kocaoğlu Bornova Belediye Başkanı’yken, İzmir’in karizmatik Belediye Başkanı Ahmet Piriştina’nın 21 Haziran 2004’te ani ölümüyle, Belediye Meclisi’ndeki oylamayla başkan seçilmişti. Piriştina yüzde 47 oyla gelmişti, Kocaoğlu 2009 seçimlerinde yüzde 57 oyla oturduğu başkanlık koltuğunu, 2014’te yüzde 49.9 ile yeniledi.

        2001 yılından beri de SODEP ve CHP’de siyaset yapan Tokat Erbaa doğumlu Başkan, 1968 yılından beri İzmir’de yaşıyordu. Ege Üniversitesi’nde okumuş, bu kentte sanayici, tüccar olarak para kazanmıştı... Sazlı-sözlü bir toplantıyla İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na nokta koymaya hazırlanan Başkan, neden seçimlere bir yıl varken “14 yılın değerlendirme” toplantısı yapma gereğini duyuyor? Şu yanıtı veriyor:

        “Herkes mana çıkarıyor olabilir. Hiçbir şey olmak istediğimiz yok. 14 yıllık başkanlık dönemimin hesabını vermek, ilkelerimi anlatmak için başka fırsatım yok. ‘Aday değilim’ dediğim zaman böyle bir toplantı yapamam. Kime ne söyleyeceksem, söyleyeceğim; siyaset dışı konuşmamın saati, günü budur. 31 Mart 2019 yaklaştı, seçim sath-ı mailine girildi. Bundan sonra söyleyeceğim her laf siyaset olarak algılanacaktı.”

        İzmir’e “CHP damarı”, Demokrat Parti’den miras kaldı. Ege’de merkez sağa yaslanan AK Parti’nin ilgisi de bu kentte hiç azalmadı.

        AK Parti bu iddiasının altını, dönemin Ulaştırma Bakanı, Başbakan Binali Yıldırım’ı 2014 seçimlerinde İzmir’e aday göstererek çizmişti. 2019 seçimlerinde AK Parti İzmir’e hangi adayı gösterir bilemem. Ancak Doğru Yol geçmişini referans alarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu üzerinde durduğu konuşuluyor. İzmir Milletvekili Prof. Dr. Nükhet Hotar da beklentiler arasında yok değil.

        Kocaoğlu’nun “aday olmayacağı yönünde” verdiği izlenim, CHP cephesini hareketlendiriyor. Kocaoğlu, partisinin CHP İzmir milletvekilleri Selin Sayek Böke ve Tuncay Özkan’ın da aralarında olduğu aday yelpazesini, yaptığımız sohbette daraltıyor. “Büyükşehre başkanlık yapabilecek İzmir’in 2-3 ilçe belediye başkanı var” diyor ve ekliyor:

        “Genç jenerasyona bayrağı teslim etmek gerekir, bu görev de bana düşer. Geçen seçimde 66 yaşındaydım, 2019 seçiminde 71 yaşına giriyoruz. Yaptığım yapacağım yatırımlarla, vizyonumla hangi partiden olursa olsun gelecek başkan -ki, CHP’den başkası kazanamazben de olsam 2 yıl kafamı kaldıramam. Projelerimi, ihalelerimi yapmışım, gelen başkan mecbur bunları tamamlayacak.”

        AGORA’DA SONA DOĞRU

        Kocaoğlu, “Yeni kunduranı kimseye söyleme, ayıptır” diyen bir kültürle yetiştiğini, varını söyleyemeyeceğini belirterek “Her dağda, taşta varım. Tramvayı Bergama’nın dağında anlatsam, ne olacak? Onların okulunu tamir ediyorum, koyununu veriyorum, camisini yapıyorum. Kalkınma denince her şeyden sorumlusun. 110 bin hektarla yönetime geldim, 2014 yılında çıkan Büyükşehir Yasası ile bize bağlı ilçe sayısı 21’den 30’a, sorumlu olduğumuz alan 1 milyon 200 bin hektara çıktı. Türkiye’ye kalkınma modeli olma şansımız doğdu” diyor.

        İlçelerde, köylerde kurduğu tarımsal kooperatifler ve pazarlarla markalaştıklarını belirten Kocaoğlu, turizm ve kültür projelerine vurgu yapıyor:

        “Kültür Bakanlığı İzmir’deki kazılara 1 milyon, biz 6 milyon lira verdik. Kamulaştırma bedelleri hariç. Agora’da kamulaştırmaya 35-40 milyon lira harcadık. Ankara, Agora’da kazıyı 2 yıl geciktirdi. Roma Antik Tiyatrosu için 160 binayı satın aldım. Kadifekale etrafında 3 bin 500 evi kamulaştırdım. Kalan 600-700 evi de kamulaştırdığımda, Agora’nın etrafı açılıyor. Projenin yüzde 80’ini tamamladım. Geçende Vakıflar Genel Müdürü geldi, ‘Burası bizim’ dedi. Su sarnıcı, cami var; plan yapacaklarmış.”

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar