Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Başbakan Binali Yıldırım dün İzmir’e, Türkiye ekonomisine; istihdamdan ihracata kadar yüzde 50-70 aralığında katkı sağlayan KOBİ’lere bu yıl 2’ncisi verilen “Nefes Kredisi” paketi ile geldi. İmza töreninde, “Nefes Kredisi” için devrim niteliğinde benzetmesi yapıldı.

        Enflasyon etkisi bir yana, faizlerin düşmesi yönünde hem bankalar hem de TOBB; faiz gelirlerinde “zararı” göze alarak inisiyatif kullanıyor. Aylık 0.99 faiz/kâr payı ile iki üç ay içerisinde yaklaşık 50 bin KOBİ’nin faydalanması beklenen TOBB Nefes Kredisi’nin yüzde 85’ine Kredi Garanti Fonu (KGF) kefil oluyor. TOBB’un anılan bankalardaki mevduatının 15’te biri, Nefes Kredisi’nin ana kaynağı olacak.

        Geçen yıl yalnızca Ziraat Bankası ve Denizbank’ın fonladığı kaynak havuzuna bu yıl katılan diğer kamu banka ve finans kurumlarıyla bir araya geldik. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Bankalar Birliği Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, Vakıfbank Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan, Vakıf Katılım Bankası Genel Müdürü İkram Göktaş, Ziraat Katılım Bankası Genel Müdürü Metin Özdemir, KGF Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz’la birlikte “Nefes Kredisi”nin etkilerini konuştuğumuzda, geçen yıl yüzde 7.4 büyümeye etkisi kadar kamu bütçesine de sağlanan avantajlara vurgu yapıldı. Aydın, kredi verenler tarafında genişleme ile “yönetilebilir” bir finansman kaynağı ortaya çıktığını belirtirken, katılım bankaları açısından yeni bir müşteri kitlesine erişim olanağının ortaya çıkmasına vurgu yapıyor.

        Sohbete katılan oda ve borsa yöneticilerinin yaptığı bir hesap da işsizlik fonuna etkisi yönünde oldu. Mevcut kredi pastasından yüzde 30 bile pay alamayan KOBİ’lerin bankalardan yüzde 17’nin altında kredi kullanamadığını belirten Hisarcıklıoğlu, geçen yıl sağlanan ilave 1.5 milyon istihdama vurgu yapıyor. Bir başka değerlendirme ise KGF destekleri olmasaydı, 800 bin kişinin işsiz kalması halinde İşsizlik Fonu’ndan 16 milyar 320 milyon TL ödeme yapılması olasılığına değindi.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar