Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Okan Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Bekir Okan ve aralarında Murat Vargı, Hasan Özdemir, Yaman Törüner, Mustafa Özkan, Yusuf Bahar ve Hüsamettin Özkan’ın da olduğu konuklarıyla Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya’yı ziyaret ettik.

        TSK’nın Afrin merkezine girdiği haberleri sıcak sıcak önümüze düşüyor.

        “Zeytin Dalı Harekâtı’nın en kritik sürecine start verildi. Afrin’in çevresindeki 29 köy daha kontrol altına alındı” diyen Yerlikaya, bundan sonra en önemli görevin TSK’nın, PKK-PYD ve DEAŞ’a karşı omuz omuza mücadele verdiği Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) “düzenli orduya” dönüştürülmesi olduğunun altını çiziyor. 2016 yılında başlayıp 216 gün süren “Fırat Kalkanı Harekâtı” ile DEAŞ’tan kurtarılan Cerablus ve El Bab’daki yönetim modelini anlatıyor:

        “El Bab ve Cerablus’un insani yardım ve koordinasyonundan sorumlu vali benim. Gaziantep nüfusu 2 milyon 5 bin; 500 bin de Suriyeli var. Hem burada, hem de Suriye’de yarım milyona bakıyoruz. Cerablus ve El Bab şu anda bizim ilçemiz. DEAŞ evlerin bahçesine hintkeneviri ektirmişti, hepsini imha ettik. Cerablus nüfusu 5 bindi, 150-200 bin bandına dayandı. El Bab 40 bindi, 130 bin oldu. 60 bin kişi Gaziantep’ten geri döndü. BM Göç İdaresi’ne göre Türkiye’den toplam 135 bin kişi geri döndü.”

        Yapılan yatırımlarla 3 bin metrekareden 16 dönüme çıkarılan Kargamış Gümrük Kapısı’ndan geçen araçlardan alınan toplam 10 milyon TL’nin “Kargamış Ziraat Bankası Cerablus Belediyesi Gümrük Gelirleri” hesabına yattığını, burada görev yapan öğretmenlerin 500 TL’lik maaşlarını PTT Bank’tan kartlarıyla alabildiklerini belitiyor.

        Cerablus’ta “Gaziantep Valiliği İnsani Yardım Koordinasyon Merkezi” açıldığını belirten Yerlikaya, adaletten emniyete, eğitimden sağlığa kadar yeniden yapılanan idariyi yapıya dikkat çekiyor:

        “Cerablus nüfusunun yüzde 83’ü Araplardan, yüzde 14- 15’i Türkmenlerden, yüzde 3-4’ü de Kürtlerden oluşuyor. Halk temsiliyeti sağlamak üzere 200 kadar kanaat önderi arasından seçtiği 21 kişilik Meclis tarafından yönetiliyor.”

        CEPHEYE ZİYARETÇİ AKINI

        Yerlikaya, Gaziantep sınırındaki Suriye’ye savaşa giden askerlere Türkiye’nin her yerinden yoğun ziyaretçi talebi aldıklarını anlatıyor.

        “Zeytin Dalı’nda toplumsal kabullenme çok yüksek. Malum parti dışında, bütün siyasi partiler ülkenin birliğinde aynı duyarlılığı gösteriyorlar. Herkes aynı ağızdan konuşuyor” diyen Yerlikaya’nın uyarısı da var:

        “Artık en son başbakanlıktan itiraz edildi. Asker bir yandan savaşıyor, bir yandan ‘hoşgeldiniz’ diyecek... Buraya gelmeden önce Tekirdağ Valisi’ydim. Tekirdağ Belediye Başkanı Kadir Albayrak aradı ‘CHP’nin belediye başkanları cephede askere moral ziyareti yapacağız’ dedi. Haftaya gelmelerini söyledim.”

        Cepheye habersiz gelenlerin de çokluğuna vurgu yapan Vali, “Türkiye Futbol Federasyonu’nu da geçenlerde ağırladık. Popüler sanatçılar geliyor, sosyal medyasında bile duyurmuyor, askerle sohbet edip, hediyesini verip gidiyor” diyor.

        Zeytin Dalı’na verilen kamusal desteğin bir benzerinin en son 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında ortaya çıktığını ekliyor:

        “7 yaşındaydım. Halk Konya’da komondaları götüren arabaların arkasına yiyecek, giyecek atardı. Ordumuza verilen bu destek, Türkiye’yi ABD ile müzakeresinde daha güçlü kılıyor.”

        Gezimizin Şanlıurfa durağında Suriye operasyonuna verilen kamusal destek, Balıklı Göl çevresinden ve Halilürrahman Camii’nden taşan kalabalıklardan yükselen dualardan da gözlemleniyor.

        “ŞAHİN VERİP GÖNDERELİM”

        Heyetten gelen “Türkiye’deki Suriyeliler ne zaman ülkesine döner?” sorusu üzerine Yerlikaya, Afrin sürecini açıklıyor:

        “Toprağı olanlar gider. Suriye’nin en kıymetli zeytinyağı Afrin’den çıkar; ‘Kürt yağı’ diyorlar. Afrin şehir merkezi 250 bindi, 500 bin olacak. 2015 Mart’ında göreve geldiğimde 5 kampta 54 bin Suriyeli vardı, şu anda kamp sayısı 3’e, nüfus 22 bine düştü. Buradaki bin lira boğaz doyuramıyor. Dönmek isteyene 5 biner lira verirsek, göç hızlanır. Maliye Bakanı’mıza, Mehmet Şimşek’e söyledim. 16 yaş üzeri 100 bin arabayı topluyoruz ya; Suriyelilere dağıtalım, arabalarını alıp giderler. 3 bin liralık Şahin, orada Mercedes...”

        Afrin terörden arınacak mı, Münbiç’e uzanan süreç bölgede barışa evrilecek mi?

        Bu soruları sormaya bir süre daha devam edeceğiz...

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar