Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türkiye ile Avrupa ilişkilerini nasıl bilirsiniz?

        Bu sorunun en somut yanıtlarından birini, İtalya’nın Trieste Limanı’nda alıyoruz.

        2000-2016 yılları arasında her yıl Avrupa’ya ihracat yüzde 9 seviyesinde artıyor.

        Trieste Limanı, Avrupa ülkelerinin deniz ticaretini desteklemek için 2. Dünya Savaşı sonrası imzalanan uluslararası anlaşmayla “Serbest Bölge” ilan edilmişti.

        Bugün bu anlaşmayı imzalayan SSCB de dahil 11 devletten birçoğu dağılmış olsa da, anlaşma değiştirilemezlik özelliğini koruyor.

        Bu limanı, Türkiye’de ilk keşfeden karayolu taşımacıları oluyor.

        YİNE DÜNYA SAVAŞIRKEN...

        Türkiye’den Avusturya’ya geçişleri zora sokan 1990’ların başında Yugoslavya iç savaşı, Hırvatistan ve Slovenya özerkliği ile başlayan süreç, yeni fikirler doğuruyor.

        Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) üyesi 48 nakliyeci, 1994 yılında bir araya gelip, 2 ro-ro gemisi kiralıyor.

        İtalya’nın Trieste Limanı’yla Avrupa ülkelerine deniz köprüsü kuran UND Ro- Ro’nun yüzde 88’in üzerindeki hissesi KKR’ye satılmıştı.

        2014 yılında KKR’nin hisselerinin yüzde 60’ı portföyü Türk şirketlerinden oluşan özel yatırım fonu Actera Grubu’na, yüzde 40’ı ise Şevket Sabancı’nın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Esas Holding’e geçmişti.

        Yüzde 1.2’si ise UND’de kalmaya devam etti.

        U.N. Ro-Ro adıyla yoluna devam eden şirket; Trieste Limanı’ndaki Riva Triana Terminali’nin 2020 yılında biten 23 yıllık kullanım hakkını, geçen yıl yenileyerek 2041 yılına uzattı.

        U.N. Ro-Ro, Samer Seaports’u 2013 yılında satın almıştı. 2016 yılında yanındaki TFT Terminali’nin yüzde 60 hissesini satın alarak depolama alanını da 44 bin metrekareye ulaştırdı.

        Samer Seaports’un bağlı olduğu Samer Shipping’in sahibi Enrico Samer’in Türkiye’nin Trieste Fahri Konsolosu olduğunu hatırlatmalıyım.

        TRIESTE’YE 20 MİLYON EURO YATIRIM YAPILDI

        U.N. Ro-Ro CEO’su ve Samer Seaports Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Boztepe, Trieste Limanı’nda yaptığı basın toplantısında, Türkiye’nin Avrupa’ya ihracatının artma eğilimini sürdürdüğünün altını çiziyor.

        “İhracatın atardamarlarını açık tutmak lazım” diyen Boztepe, yatırımları da anlatıyor:

        “Trieste Limanı’na 2013’ten beri yaptığımız 20 milyon Euro yatırımla, günde 3 olan tren sefer sayısını 6’ya çıkardık. Yatırımın 10 milyon Euro’su intermodal sistem, tren hatları, park alanları inşasından, diğer 10 milyon Euro’a da TFT hisse alımından oluşuyor.”

        Trieste’den 60 tonluk mega vinci de bu yıl devreye alan şirketin, trene yükleme kapasitesi bir yılda yüzde 45’ten yüzde 75’e çıkıyor. Gemilerden indirilen 100 dorsenin 45’i trene yükleniyor. 2019’da bu oran yüzde 75’e çıkacak.

        AB, yollarında TIR görmek istemiyor, regülasyonlar koyarak dış ticareti “intermodal”a yönlendiriyor.

        Konteynerle denizden taşıma süresi ortalama 2 haftada olurken, tren bağlantılı dorse taşımacılığıyla bu süre 4 güne düşüyor.

        2012’den itibaren yakıt fiyatlarındaki dalgalanmayı müşterilerine yansıtarak kara taşımacılığıyla rekabette şartları güncelleyen şirket, gemi taşımacılığında maliyetleri aşağı çeken teknolojik yenilikleri de takip ediyor.

        Türkiye’de 2010 yılında 100 TIR’ın 55’i karadan nakliye hizmeti veriyordu. Geçen yıl kara nakliyesi payı yüzde 45’e geriledi.

        2020’de ise ro-ro (denizde tekerlekli araç taşımacılığı yapan sistem) ve intermodal sistemle (dorse ile trenlere yüklemenin de yapıldığı) deniz taşımacılığının payı yüzde 65’e ulaşacak.

        Şirket 2017 yılında 39 milyon Euro yatırım yaptı. 2017’yi 225 milyon Euro ciro ile kapadı. 2016 yılına göre ciroda yüzde 20, hacim olarak da yüzde 20 oranında sağlanan büyümenin, 2018 yılında da tekrarlanması bekleniyor.

        Bu yıl Trieste’nin yanı sıra yurtdışı limanlarına Yunanistan’ı da eklemeyi planlıyorlar.

        YILDA 40 BİN ŞOFÖRÜ THY TAŞIYOR

        Alman yapımı özvarlığı 12 gemi ile Türkiye’de sahibi olduğu Pendik Limanı’nın yanı sıra Ambarlı ve Mersin ile 3 limanda; İtalya’da Trieste’ye geçen yıl eklenen Bari Limanı ve Güney Fransa’daki Toulon Limanı ile toplam 6 limanda hizmet veriyor.

        Trieste’deki sunumlara katılan U.N. Ro-Ro Pazarlama, İş Geliştime ve Strateji Müdürü Fuat Pamukçu, “Yılda 40 bin şoförümüzü THY taşıyor” diyor.

        U.N. Ro-Ro’nun iştirakleri arasında Pegasus Havacılık’ın da olduğunu hatırlatayım.

        Türkiye’nin ro-ro taşımasında U.N. Ro- Ro’nun yanı sıra, bu alanda faaliyet gösteren Alternatif Ro-Ro’nun (Ekol Lojistik) 6, Ulusoy Ro-Ro’nun 4 gemisi bulunuyor.

        2012 yılında yaşamını kaybeden Saffet Ulusoy ismi, temellerini attığı U.N. Ro-Ro’da kalırken Ulusoy’a ait gemilerden biri de “Saffet Bey” adını taşıyor.

        Boztepe, U.N. Ro-Ro’nun hâkim ortağı olduğu Samer

        Seaports Terminals CEO’su Doriano Mistrangelo ile

        tarihi İpek Yolu duraklarından Trieste Limanı’nda yapılan

        toplantıda, Çin’in “Tek Kuşak, Tek Yol” projesine dahil

        olma potansiyeline vurgu yaptı.

        ***********

        GEMİLER UZUYOR, NAKLİYE İPEK YOLU’NA UZANIYOR

        Tuzla’da GEMAK tersanesinde 2 gemi peynir kalıbı gibi ortadan ikiye bölünerek arasına 30’ar metrelik ek yapıldı. Yeni bir geminin fiyatı 50-60 milyon Euro olurken, dörtte bir kapasite artışı sağlayan gemi eki, 20 milyon Euro’ya mal oldu.

        Böylelikle gemi başına dorse kapasitesi 215’ten 313’e, gemi uzunlukları da 193’ten 223 metreye çıktı. Yük başına yakıt harcamalarında yüzde 2 tasarruf sağlandı.

        Bu yıl içinde de filodaki 2 geminin, 2019 yılı içinde de 3 geminin uzatılması planlanıyor.

        2021 ve 2022 yıllarında Güney Kore ve Çin’deki tersanelere 2’şer yeni gemi siparişi verilmiş.

        U.N. Ro-Ro’nun deniz taşımacılığı pazarında payı yüzde 62, karadan-denizden yapılan toplam dış ticarette payı ise yüzde 33’e ulaşıyor.

        2016’ya kadar yüzde 77 olan doluluk oranının, bu yıl yüzde 85’e ulaşması hedefleniyor.

        Avusturya’dan Rusya’ya kadar uzanan tren hatları bağlantısını, Doğu Avrupa, Almanya Ruhr bölgesi ve Güney İtalya’ya kadar uzatacak olan şirket, Çin’in “Tek Kuşak, Tek Yol” projesine Trieste’yi de dahil etmek üzere görüşmeler sürdüyor.

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar