Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Hızlı servis restoran pazarında 24 yılı geride bırakan TAB Food Investments’ın (TFI), The Nasdaq Stock Market’te 7 Şubat sabahı için planlanan halka arzı ertelemesi, bu tarihe tanıklık etmek üzere New York’a gelen davetlilerde şaşkınlık yarattı. TFI yönetimi 6 Şubat’ta Nasdaq’ta son 6-7 yılın en büyük çöküşünün yaşanması üzerine saat 16.00’da aldığı erteleme kararını Nasdaq’a bildirmişti. Biz de gelişmeyi akşam saatlerinde öğreniyorduk.

        TFI’ın Nasdaq süreci yaklaşık bir yıl önce, Goldman Sachs, Credit Suisse ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın, TFI hisselerinin yüzde 8.6’sına yatırım yapmasıyla başlamıştı. Şirket hisselerinin yüzde 80’i Kurdoğlu, yüzde 11.4’ü de Üründül ailelerinde kalmıştı. Şirketin halka açılmasıyla hisselerini satacaklarını söyleyen finansal ortaklara “getiri sözü” veren TFI’ın 4 tepe yöneticisi son 15 günde Londra, Chicago ve Boston’da “road-show”a çıktı ve 150 kadar kurumsal yatırımcıyla görüştü. Ertelenen halka arz planına göre TFI’ın yüzde 20 hissesine karşılık, 222 milyon dolarlık satış bekleniyordu. Hisse satışından gelecek 45 milyon dolar şirketin kasasına girecekti. Kalanı da finansal yatırımcılara aktarılacaktı.

        Eylül 2017 itibarıyla 766’sı Çin’de açılan (BK Çin) Burger King restoranları olmak üzere, toplam 1822 hızlı servis restoranı olan TFI’ın Popeyes, Arby’s, Sbarro’nun yanı sıra yalnızca Türkiye’de hizmet veren “Usta Dönerci” markaları bulunuyor. Burger King Gürcistan, Makedonya, KKTC’de de 21 restoranıyla faaliyet gösteriyor. Grubun 5 markası ve BK Çin’in yüzde 50’si Nasdaq’taki halka arza konu oluyor. Halka arz geliriyle Popeyes’i Çin’e taşımayı öngören şirket, döner markasını da yurtdışına yaymayı planlıyor. Şirketin Borsa İstanbul’a da kote olma planı var.

        TFI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Kurdoğlu, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Korhan Kurdoğlu ile TFI Finans Müdürü Ekrem Özer ile Pazarlama Müdürü Emir Işık, Yönetim Kurulu Üyesi Melih Araz ve TFI Danışmanı emekli Büyükelçi Hakkı Akil’in yer aldığı masada, aklımıza gelen ilk soruyu yöneltiyoruz: Yurtdışı yatırımcılar Türkiye’yi sordu mu?

        “Yaklaşık 150 yatırımcı ile neredeyse 150 saatlik mülakat yaptık ve hiçbirinden Türkiye ile ilgili negatif bir yorum gelmedi. Türkiye’nin büyüme potansiyeli konusunda yatırımcıların iştahının net olduğunu söyleyebiliriz. Gelişen ekonomi, genç nüfus ilgi çekiyor.” Türkiye’ye güvene ilişkin geçen yıl yaşadıkları hisse devrinden örnek vererek “Finansal yatırımcılarımız, 15 Temmuz kalkışmasından 2 gün sonra bize geldiler, 8 Ağustos 2016’da 150 milyon dolarlık hisse satışını gerçekleştirdik” diye de ekliyorlar.

        ‘1 LİRA, 1 LİRA SATIP 1 MİLYON MU YAPACAKSIN?’

        Ata Holding’in müteahhitlik kökenlerinin ikinci kuşakta tarıma ve restoran işletmesine evrilmesi, Erhan ve Korhan Kurdoğlu kardeşlerin inşaat mühendisliği okumak için Miami Üniversitesi’ne gitmesiyle başlıyor. Erhan Kurdoğlu, ABD’de 10 Türk gencinden 9’unun BK müdavimi olduğunu gözlemliyor. 1983’te Türkiye’ye döndüğünde de bundan 5 yıl önce kaybettikleri, Atatürk Barajı’nın müteahhidi ve Ata Holding’in kurucusu babaları Ertuğrul Kurdoğlu’na BK’yı Türkiye’ye getirmek istediğini söylüyor. “Bu kadar inşaat makinesi var. 1 lira, 1 lira satıp 1 milyon mu yapacaksın, anlamadım” tepkisi veren babalarını ikna edip BK’nın ilk şubesini 1994’te Etiler’de açıyorlar. Hiç de mütevazı olmayan büyüme hikâyelerini anlatıyorlar: “TFI’ya Türkiye ve yurtdışı franchise haklarını veren Brezilya fonu 3G’nin yüzde 10’unu, iştiraklerinden Restoran Brands International’ın (RBI) yıllık büyümesinin yüzde 20’sini biz getiriyoruz. 3G yılda 400 milyar doları yönetiyor. RBI’ı borsaya taşıyan biz olacağız.”

        Çin’de 8 yılda 60 Burger King restoranı açabilen RBI’ın bu pazarı TFI’a teklif ettiğini söyleyen Erhan Kurdoğlu, “2012 Eylül’de Çin’e girdik. Etimiz Çin’de bize özel üretiliyor. Yılda 20 bin ton patatesi AtaKey’den gönderiyoruz; yılda 20 milyon dolarlık ihracat demek. İnşaat bilgimizle restoranları 350’den 250 metrekareye düşürdük. Satın alma ve işletme maliyetimizi ucuzlattık” diyor.

        TFI’ın 2017 cirosu 2016’ya göre yüzde 40 büyüyerek 4 milyar liraya erişti. Franchise’larla bu rakam 6 milyar TL’ye ulaşıyor. 2017’de 360 milyon TL’ye ulaşan kârlılık ise yüzde 60 artışla kapandı. Yurtiçinde ve yurtdışında 50 bin kişiyi istihdam eden şirketin Türkiye’nin 72 ilinde bin 35 restoranı bulunuyor. BK büyümesinin arka planını anlatıyorlar: “Her şehre kendi lojistiğimizle gittik. Acıpayam’da Sancak Grubu’yla ortak yılda 50 bin ton çiğ süt alıyoruz. Amasya Et, yılda 18 bin ton et işliyor, ekmek fabrikası, marullar ile sunduğumuz ürünlerin yüzde 50’sini üretir duruma geçtik. Restoran sayımız, bizden sonra gelen 4 oyuncunun toplamını aştı.”

        Yazı Boyutu

        Diğer Yazılar